Bulova Oceanographer (quartz) - vraagje

Ik vond het wel een leuk model, zocht al een poosje en heb er nu een gevonden: een quartzduikertje van Bulova, de Oceanographer, uit 1978.

Hieronder wat fotoos van een soortgelijk exemplaar.
En omdat ik in het uurwerk ook tandwieltjes zie zitten durf ik daar ook best een foto hier van te plaatsen :slight_smile:

Vraag:
Op de onderstaande fotoos is ter hoogte van 4 uur een klein knopje te zien.
Volgens de verkoper is dat om het horloge bij te regelen (maar het was volgens hem niet nodig want, zo stelde hij: “hij loopt beter dan mijn Rolex)”.
Is er iemand die dit model kent en weet hoe dat knopje werkt?? Ik zou dat graag weten voordat ik het ding binnen heb, want ik ken mezelf en ga het uiteraard anders proberen en proberen en proberen…



Zou het niet kunnen dat dat knopje de dag verstelt?

Het lijkt me dat het horloge zelf gereguleerd wordt met het schroefje in het witte rondje wat je ziet. Eronder staat nl. een plus en een min voor sneller en langzamer.

grootmokum Schreef:

zo stelde hij: "hij loopt beter dan mijn Rolex. . . .

Had ie zo’n slechte Rolex dan:D?

Dat ziet er best goed uit, gefeliciteerd(tu) Ik weet helaas niet waar dat knopje voor is. Levert google iets op?

tjvreeken Schreef:

grootmokum Schreef:

zo stelde hij: "hij loopt beter dan mijn Rolex.
. . .

Had ie zo’n slechte Rolex dan:D?

Dat ziet er best goed uit, gefeliciteerd(tu) Ik
weet helaas niet waar dat knopje voor is. Levert
google iets op?


Over die Rolex: tja (dit wordt een gevaarlijke opmerking)… dit is een kwarts hé, is een Rolex dan net zo preciesals een kwarts?
Over Googelen naar dat knopje: nee, ik kom alleen dezelfde vraag tegen en het vermoeden dat het te maken zou hebben met afregelen.

Jaja, dat weet ik wel, dat het een quartz is. Die zijn regelmatig nauwkeuriger dan een Rolex:D

Ik kan je niet helpen maar ik vind 'm wel erg mooi! Veel plezier ervan!

Hij is mooi maar jammer genoeg quartz (:P)
Dus ik kan je ook niet helpen, want op die van mij uit 1969 zit niet zo’n knopje.

ik vergat wel even te zeggen dat hij naar de specialist moet, want hij is een beetje stuk. Kwam er achter toen ik 'm voor een servicebeurtje naar de dokter had gebracht. Helaas kon die niet aan de juiste medicijnen komen (asje en een tandwieltje) dus moet ie naar de specialist, want het zou zonde zijn om 'm in te laten slapen :smiley:

mvg, Frans

Nog wat door geGoogled.
Al wat ik tegenkom is dit:

-Does anyone know what the small lever next to the crown is for?
-I have no clue about the contraparatus by the crown… you could carefully experiment with it and maybe figure out what it does.
-I was going to ask about the push button also, but hey ho, if it doesn’t need pushing…
-Hi Guys, I have the same watch and apparently the button is for setting the watch fast/slow if timekeeping is out. Not had to try it yet either so cannot verify.

Maar wel een aardige spreuk gevonden, die ik eens een poosje ga gebruiken:

Moet het caliber Bulova 2423.11 zijn. is van ong 1978.
Heb er geen docu van, is jaren geleden dat ik die nog hersteld heb.
De drukker om 4u is om de secondenwijzer te stoppen en gelijk te zetten met een radiosignaal (toen was dat nog). 6Ă© biep en start.

Freddy Rulez !!!

Dank!

Beste grootmokum,

En weer weet mijn technische bibliotheek gelukkig raad. Het horloge is voorzien van een systeem dat Accuset wordt genoemd. De kroon kent drie standen: tegen de kast (net als bij een mechanisch horloge is dat de normale stand) betekent automatische seconde-reset, half uitgetrokken wordt de kalender en in de geheel uitgetrokken stand wordt de tijd ingesteld. Hierbij wordt tevens de secondewijzer gestopt.

De grap is dat het elektronische circuit over een soort geheugen beschikt. Om het geheel te sychroniseren is het nodig vóór het instellen van de juiste tijd de kroon helemaal uit te trekken en wel precies op het moment dat de secondewijzer op de twaalfuurstand staat. Daarna het kleine knopje bij de vier indrukken.

Wanneer je daarna het horloge op de minuut op tijd zet en de kroon helemaal induwt, zal de secondewijzer ongeacht de eerdere positie automatisch naar de juiste stand worden bewogen. Het is dus een soort secondestop waarbij het niet nodig is de secondewijzer eerst op de twaalf te zetten, Zodra de kroon wordt ingedrukt, weet het horloge dat op dat moment de secondewijzer op de twaalf had moeten staan en de elektronica zal de verkeerde stand automatisch corrigeren.

Wanneer het horloge voor- of achterloopt, kan er volstaan worden met het indrukken van het kleine knopje. De secondewijzer stopt en zodra het knopje opnieuw wordt ingedrukt is dat voor het uurwerk het signaal dat op dat moment de secondewijzer bij de twaalf opnieuw is gaan lopen.

Let op bij dit uurwerk: de kalender mag niet worden ingesteld tussen 21.00 en 1.00 uur!

Ik denk dat er in de praktijk moet worden bekeken hoe dit systeem werkt. De uitleg komt uit een Franstalig serviceboek voor dit caliber en is niet al te duidelijk, helaas.

Met vriendelijke groeten,
Robbert

Precisieman Rulez ook!
Mooi toch, zo’n forum.
Dank mannen!
:slight_smile:

Wat goed dat er hier op dit geweldige forum mensen zijn die je vraag kunnen beantwoorden! :slight_smile:
Afgezien daarvan heb jij een prachtig horloge in handen met deze Bulova. (tu) (tu) Mooi, hoor!!

Enne… ligt er iemand van wakker dat 't een quartz is? Neeeeeeeeeee… :slight_smile:

Een erg mooi horloge waarbij het quartzgedeelte het alleen maar interessanter maakt. Ik heb ook wel een mechanisch horloge met een “flyback” secondefunctie om 'm op de seconde gelijk te zetten maar die doet het niet :smiley:

Ehmmm Robbert? Ondanks de zeer uitgebreide uitleg, begrijp ik vrij weinig van je verhaal.
Heb je je in dit stukje: “Om het geheel te sychroniseren is het nodig vóór het instellen van de juiste tijd de kroon helemaal uit te trekken en wel precies op het moment dat de secondewijzer op de twaalfuurstand staat. Daarna het kleine knopje bij de vier indrukken.” niet in een paar woorden vergist?
Dus “Om het geheel te sychroniseren is het nodig vóór het instellen van de juiste tijd de kroon helemaal uit te trekken en dat hoeft niet precies op het moment dat de secondewijzer op de twaalfuurstand staat. Daarna het kleine knopje bij de vier indrukken.” Dan snap ik het misschien wel.

Ik weet het niet beter hoor maar ik snap het anders niet.

Henrik: Zo heb ik het ook opgevat.
Ik ga er van uit dat je de knop uittrekt, dan het knopje indrukt, daarna gelijkstelt en op het moment dat de secondenwijzer van het uurwerk waarop je gelijkstelt bovenaan staat, dan druk je de kroon terug en dan zou dus de secondenwijzer naar 12 moeten floepen en in de pas gaan lopen.

Afijn: Zo gauw 'ie er is ga ik het leuk proberen, ik ben werkelijk reuze benieuwd.

Beste Hendrik,

Goede vraag: ik schreef niet voor niets dat die uitleg wat aan de vage kant was (instellingen, controles en bediening stonden in het verhaal flink door elkaar).

Dat synchroniseren is kennelijk nodig om de elektronica van tevoren te vertellen dat de stand van de secondewijzer op twaalf uur het uitgangspunt is wanneer de kroon geheel Ăłf tussentijds het kleine knopje wordt ingedrukt; die twaalfuurstand is als uitgangspunt kennelijk niet voorgebakken in de chip.

Is dat eenmaal geprogrammeerd, dan is het niet meer nodig om de secondewijzer eerst naar de twaalf te laten lopen, het uurwerk te stoppen en na de “pieptoon” van de atoomklok of de radio het geheel weer te starten. Alleen dat kleine knopje indrukken volstaat om al deze handelingen te verrichten.

Ik heb Grootmokum dan ook gevraagd de werking te testen en wanneer het allemaal nog functioneert zoals het ooit bedoeld was, dan neem ik aan dat hij ons dat graag wil vertellen. Ik ben eerlijk gezegd razend nieuwsgierig!

Hartelijke groeten,
Robbert

Daar was de pakjesman. Met de Oceanograaf van Bulova.
Zoéén dus:

Eerst maar snel een paar eigen fotoos gemaakt, even snel geschoten bij lamplicht.
Wie het tweede polsschot beziet snapt dat er een andere band op moet, helaas. Dit is de ruimste stand en hij knelt me veel te veel. Jammer.


Op de achterzijde is de code “N8” te zien, dat duidt dus op het bouwjaar 1978.
De bezel is draaibaar, met stugge kliks, twee kanten op. Per ongeluk verdraaien zal niet zo gauw gebeuren. Even snel binnenin gekeken: geen typenummer te zien zo gauw, dus daarover geen informatie.

De kroon heeft drie posities.
Dichtgeschroefd, half uitgetrokken en geheel uitgetrokken.
Half uittrekken geeft de mogelijkheid om de dag en de datum te verzetten.
Rechtsom draaien verstelt de datum, linksom verstelt de dagaanduiding.
Dat laatste is wel grappig want dat gaat achterstevoren: dus zaterdag-vrijdag-donderdag enzovoort. ĂŚk had dat zo nog nooit gezien.
Dagaanduiding is in het engels en in, naar na wat zoeken bleek, het spaans.
Geheel uitgetrokken levert de positie om de tijd te verstellen. De secondenwijzer stopt hierbij en gaat weer lopen als de kroon wordt teruggedrukt.

En nu dan dat kleine knopje.
Indrukken met dichtgeschroefde kroon levert op dat de secondenwijzer gewoon doorloopt of even stopt. En Ă ls 'ie dan stopt dan heeft
opnieuw indrukken geen effect. Wel begint na een tiental seconden het ding weer te lopen.
Knopje indrukken bij geheel uitgetrokken kroon heeft zo te zien geen effect.
Het hierboven door Precisieman beschreven systeem heb ik niet kunnen ontdekken. Jammer wel, want dat zou een leuke bonus zijn geweest.
Wanneer er wèl wat gebeurt, is als we het knopje ingedrukt houden: dan begint de secondenwijzer ineens met driedubbele snelheid te lopen, óók als we het knopje loslaten. Opnieuw drukken breng het wijzertje dan weer tot rede.
Maar uitputtend getest heb ik het natuurlijk allemaal niet, daarvoor nog veel te opgetogen met deze bijzondere (vind ik althans) duiker van middelbare leeftijd.
Eerst maar eens bedenken wat daar nu voor bandje op zou kunnen. In elk geval niet te dik, want dat zal waarschijnlijk niet passen. Maar eens zoeken eerst in de rommelbak.

Beste Grootmokum,

Ik zou zeggen: gefeliciteerd met de aanwinst! Die tweetalige dagaanduiding klopt inderdaad; dat is een standaardvoorziening bij dit uurwerk.

Nu even over de techniek; dat draaien met de dubbele snelheid is correct gedrag, alleen omdat dat maar blijft doorgaan heb ik het idee dat de computer nog altijd de referentie (ingesteld startpunt secondewijzer) mist.

Ik zal mijn boeken er nog even op nakijken, maar zo te zien aan het commentaar gaat er nog altijd iets mis. Misschien dat iemand in het forum beschikt over de passende gebruiksaanwijzing?

Hartelijke groeten,
Robbert

Ik vind hem prachtig (tu) gefeliciteerd.
Mooie kast, band, plaat, bezel. Markers zijn mooi vergeeld. Heerlijk.

Groeten,

Martin

PS. Dat “quartz” krijg je vast wel met wat Tip-Ex van de plaat :wink:

Via één van de forumleden kwam ik in contact met een “Accutron-dokter”, die ik een mailtje heb gestuurd, er op gokkend dat deze ook wel wat van oudere Bulova-kwartsen af zou weten. Dit is (het relevante deel van) de reactie:

…Wat betreft Uw vraag over het kleine drukknopje welke op een quartz uurwerk zich bevindt, ik weet niet beter dan dat inderdaad een snel verstelling is om het uurwerk gelijk te zetten terwijl de sec.wijzer doorloopt!
De quartz timers uit die tijd waren n.l. niet zo nauwkeurig als de tegenwoordige uurwerken.
Normaal trek je de kroon uit en stopt de sec.wijzer en draai je de minuutwijzer 1 minuut verder dat de juiste tijd terwijl de sec.wijzer op de 12 gezet moet worden.
Op de juiste tijd, seconde + uurwijzer wordt de kroon weer ingedrukt. En alles loopt weer gelijk.
Via dat kleine knop is dit gewoon in te lopen terwijl de seconde wijzer versneld de “tijd in gaat halen”…

En nu ga ik het dus proberen te begrijpen. En zodra dat nodig is -maar nu loopt 'ie nog op de seconde gelijk met mijn funkuhr-: uitproberen.