Credor only

In al het ‘only-geweld’ mis ik er een, Seiko Credor only.
Mechanisch, quartz, nieuw, pre owned, vintage, full set, zonder box and papers, maakt niet uit, als het maar jouw Seiko Credor is (geweest)
Graag 2 plaatjes, als het kan, voorkant en binnenkant
Ik zal beginnen. Laat m maar zien.

Seiko Credor 8J81 6A30

35072022375_4120ed508d_o

credorlogo

logo

18 likes

Ben benieuwd of er uberhaupt iemand is met een Credor op dit forum, of ben jij de trotse eigenaar van de bovenstaande? :stuck_out_tongue:

Jazeker :slightly_smiling_face:

1 like

Tof! Hoe ben je eigenlijk bij dit merk en specifieke horloge gekomen? Meer dat Credor, voor mijzelf in iedergeval, een wat in nevelen gehuld merk is. :slight_smile:

1 like

Uit de baai gevist tijdens zoeken naar 8J Grand Seiko… Japanse verkoper.

Credor is (ook) een label van Seiko als ik het zo zie? Is er ergens een leuke informatieve website over Credor @SybrenAnne? Ik heb zelf even geGoogled. Maar niet goed genoeg denk ik. Heb wel interesse wat meer over dit merk/label te weten te komen. Wellicht heb jij al wat bladwijzers paraat.

Moet overigens zeggen dat de dresser hierboven mij niet meteen in beroering brengt. Maar mijn smaak ligt ook meer bij duikers/chrono’s en dat spul, … :wink:

Er is niet veel…
https://forums.watchuseek.com/f281/seiko-branding-dictionary-209014.html#/topics/209014

Ik zie dat de quartz-modellen nog steeds hetzelfde caliber gebruiken.

Edit= En hier kun je het allemaal vinden.

4 likes

Credor blijft een apart verhaal met diverse soorten modellen en dan natuurlijk de paradepaardjes in de vorm van de Eichi modellen.

Benieuwd of er nog meer rond zwerven op het forum, maar vermoed van niet.

@SybrenAnne; mooi model heb je gekocht. :+1:

2 likes

Toch jammer. GS all over, maar Credor…
Het ging me vooral om de 8J, hoewel de dail icm de bezel heel mooi is.

Goed dat er een Credor draad is :slight_smile:

Het valt me op dat ze de afgelopen 10 (of zo) jaren nu een aantal high end modellen maken (zeg maar Eichi’s en minute repeaters van 30-400k euro) maar dat ebay vol staat met alleen maar jaren 80 en 90 design. Echt honderden en honderden modellen.

Daarnaast is er mij één sportmodel bekend wat ik zo af en toe tegen kom, er zijn iig 3 varianten van:

Dus honderden modellen jaren 80 en 90, en het is lastig te zeggen zonder ze in handen te hebben, maar het geeft de indruk voor een deel op het niveau te liggen van wat Longines in die jaren aan dresswatches maakten.

Dan dus tientallen high end modellen nu, en een of enkele sportmodellen. Dat lijkt een beetje uit balans, maar het is lastig uit zoeken hoe dat komt. Hebben ze bv lang vastgehouden aan jaren 90 design (zoals Ebel dat ook gedaan heeft, of nog steeds doet eigenlijk)? Er is op de lange termijn wat moeilijk een lijn in te zien. Ik hoop dat ik duidelijk ben met wat ik bedoel.

Heel wat anders, de 8j is ook in non Credor Seiko’s geleverd, in de Seiko Dolce familie bv, dit is de SACM171:

7 likes

Ook met zo’n mooie Yildriz-cabochon! :hugs:

2 likes

Seiko Credor is met quartz begonnen lees ik in het Ikigai-artikel.
Die worden nu behoorlijk aangeboden voor hele leuke prijzen. De mechanische Credors is een ander verhaal, qua prijs.
De lage Credor-dichtheid op het forum verbaast me.
Het zou wel heel raar zijn, als ik de enige zou zijn.
(en dat terwijl ik me de laatste tijd vooral op vintage mechanisch orienteer…)

1 like

Je ziet m nauwelijks maar hij ìs er ! :wink:

Volgens mij is Credor vanaf dag 1 high-end geweest, en kleine oplagen, maar er zijn natuurlijk wel een heleboel Japanners (126.000.000) als die de modellen ouderwets vinden en op de markt brengen is het aanbod hoog en zijn de prijzen laag. Nu kopen dus. Ik moest €60 invoerrechten betalen, gratis verzending. Goed te doen dus.
Het 8J quartz caliber zit vandaag nog steeds in de Credor quartz modellen maar dan praat je over heel andere bedragen.

Ik heb me bij het ontbijt en tussendoor wat meer ingelezen maar: Nee, geen high end vanaf dag 1, geen kleine oplagen vanaf dag 1.

Even rondgezocht:
Het begon allemaal als een indicator in de folders voor gewone Seiko’s die werden uitgevoerd met een gouden kast en eventueel band.


De Credor naam staat nog niet op de wijzerplaat, en ook het logo niet.

In 1974 was deze aanduiding er bij deze modellen nog niet. In 1975 kwam er “クレドール” onder het modelnummer te staan, in de folder hierboven zichtbaar. Op de horloges stond er niets extra behalve Seiko. “クレドール” is “Crêt d’Or” in het katakana (een lettergrepenschrift die het kanji aanvult, om vreemde woorden uitspreekbaar te maken).

Later in 1975 was er een catalogus met ““クレドール-Crêt d’Or”, dus ook in latijns schrift, op de folder, ook nog niet op de horloges:

In de eerste catalogus van 1978 was de aanduiding verdwenen. Later in dat jaar kwam er een catalogus waarin “Crêt d’Or” is vervangen door “Credor”.

Het logo verscheen in 1980 op de Catalogus. “Crêt d’Or” betekent gouden top, gouden piek, vandaar het logo.

Ik vind zeker dat er nu moderne Credors zijn die je mag indelen op het niveau waarbij Patek en Vacheron horen. High end. Maar verreweg de meeste de horloges, (die van niet zo lang geleden, maar ook vele huidige modellen): niet. Dit waren en zijn ontegenzeggelijk kwaliteitshorloges, maar geen ‘haute horologie’ cq high end. Net zo min als de meeste (bekende) Rolex of Omega modellen dat nu niet zijn.

Wat betreft prijs vs kwaliteit zit je zeker goed met een oudere (‘nog niet high end-’) Credor. Ik verwacht dat een comeback van het design echter nog geruime tijd op zich gaat laten wachten. Dat maakt dat als je er een vind die je leuk vind je een goede slag kunt slaan.
Leuke draad in elk geval, en geniet van je horloge!

14 likes

Bandenwissel. Hagedis. Mooi.

11 likes

Maar, waar zíjn ze ? Geen één !
Hoogst merkwaardig…
Deze 8J is van 1998 btw.

van schrik heb ik er weer eentje incoming, een kinetic

Ik weet niet waar je kijkt, maar er staan er honderden te koop.

Het is tof dat je er zo blij mee bent, maar wat Credor (Eichi) nu zo bijzonder maakt is in de verste verte niet terug te vinden in de vroegere Credor modellen, zoals jij er nu een van hebt. Dit is ook terug te zien in de prijs die je tegenwoordig betaalt voor de oudere Credor horloges. Om het even bot te zeggen: de oudere modellen kunnen wat mij betreft niet op tegen vintage King Seiko of Grand Seiko. Was ook volgens mij zeker niet altijd high end. Ook in de afwerking zie ik zo niets speciaals …

Ik heb een beetje het gevoel van veel ‘oeh en ah’ vanwege het aanzien van het merk nu, ipv vanwege de kwaliteit toen.

7 likes

Van mij geweest? Man, daar heb ik het geld nog nooit voor gehad.

Zou ik 'm willen hebben? Absoluut, het is wat mij betreft een ultieme grail.

Dat dus. Plaatjes? Ook niet van mij. Toch gewoon doen:
20 likes