De Omega van mijn vader

Beste vintagekenners, graag jullie opinie. Eerst even een uitleg.

Nadat ik, na lid te zijn geworden van het forum me eerst verbaasde over het bandjeswisselen (doe ik zelf ook nu) en flipperen (mag ik nog niet), viel ik daarna in de volgende verbazing: vintage. Er bleek een aantal forummers te zijn dat stokoude horloges opknapte (als dat nodig was) en om de pols slingerde. En dat zag er nog mooi uit ook.

Meestal laat ik het vintagegedeelte voor wat het is, want ik heb geen vintage horloges, maar ik herinnerde me wel dat mijn vader me indertijd liet zien hoe zijn horloge zich vanzelf opdraaide als hij met zijn pols bewoog. Ik vond dat als kind fascinerend. Verder vond ik het horloge niet bijzonder. Witte wijzerplaat en zwarte perlon band.
In 1980 overleed mijn vader. Het horloge verdween ergens bij mijn moeder in een la en lag daar tot vorig jaar, toen mijn nichtje het wel aardig vond om zo’n oud horloge uit de familie te dragen. Maar tieners verliezen snel de interesse zodat het weer in een andere la verdween, nu bij mijn zus.
Inmiddels was ik wel nieuwsgierig geworden wat dat dan ook weer voor horloge was. Een Seiko? Mijn moeder kon dat verhelderen: een Omega. Nu was mijn interesse gewekt. Ik vroeg mijn zus het horloge eens terug te zoeken en een fotootje te sturen. Die foto’s kreeg ik gisteren binnen:

Een Constellation dus, en ik heb inmiddels genoeg geleerd op het forum om te weten dat dit een pie pan betreft.

Zoals je ziet op de foto’s is het horloge stevig aangetast door de tand des tijds. Glas gekrast, kast, lugs. Het was ooit beter. Daar staat tegenover: het loopt nog. 38 jaar stilstand heeft het ding niet verhinderd gewoon weer te gaan lopen.

Ik weet niets van vintage, maar er kwamen wat vragen bij me op. Allereerst vraag ik me af uit welk jaar dit horloge is. Mijn moeder herinnert het zich niet. Ik vermoed jaren 60.

Maar ook: wat zouden jullie doen met een horloge als dit? Is het rijp voor de vuilnisbak? In de kast gooien onder het motto das war einmal?
Of is er nog iets van te maken. Glas is te vervangen denk ik, maar wat moet je met de rest? En stel dat je zoiets kunt fixen, is het dat nog wel waard? En zo ja, waar laat je dat doen? Ik tast volledig in het duister, verlicht me.

25 likes

Nou als je het rijp voor de vuilnisbak vind dan stuur het maar mijn kant op😂.
Nee, ik zou het laten restaureren voor zover het kan en dan een mooie band er op en dragen.
Ik vind persoonlijk dit model één van de mooiste vintage horloges.

5 likes

Nico Rijsman of Wesselink & Vreeker zijn twee goede adressen voor een servicebeurt/restauratie. Beide gespecialiseerd in Omega.

Het horloge is het zeker waard, ik zou het glaasje laten vervangen en het horloge een servicebeurtje laten geven. Aan de kast zou ik niet te veel laten doen, het mag naar mijn mening best gezien worden dat het horloge gebruikt is.

2 likes

Hele gave vondst. Sowieso de moeite om op te laten knappen.

Vraag me wel af of de kast ‘goed’ te krijgen is, zonder de helemaal kapot te polijsten. Met name de caseback ziet er slecht uit. Wat zit er voor aanslag op?

Ben benieuwd naar foto’s na restauratie (mocht je dit laten doen).

De kroon is niet origineel zo te zien.

1 like

Is in het verleden op een perlon gedragen :persevere:

Wijzerplaat is nog er goed zo te zien. Zeker de moeite waard te laten servicen, nieuwe kroon en glas op te laten zetten.

3 likes

:point_up_2: dit. Ik had dat al eens voorbij zien komen, ik denk ook van koekoek. Ik neem aan dat perlon zweet opneemt? Ik heb mijn vader nooit anders gezien dan met dat perlon bandje dat aardig versleten raakte.

2 likes

Precies dit :point_up:
Je zal er nadien zelf nog veel plezier aan hebben :wink:

2 likes

Super gaaf ding inderdaad. Niet te veel aan doen, gewoon dragen!

Gr. Roel

4 likes

Dat is weer een ander uiterste. Dat gekraste glas ontneemt toch een beetje het zicht op de wijzerplaat vind ik. En die kast, tja. Mooi is anders.

Het glaasje laten vervangen door een nieuw service-exemplaar en idem dito voor de huidige (aftermarket) kroon. Dan is hij weer in topvorm totdat jij hem door mag geven :wink:

1 like

Glas is nog intact (geen breuken) dus dan kun je de krassen er met wat Peek of Brasso en een zachte doek er gewoon uitpoetsen. De kroon is helaas niet origineel maar dat is voor een tientje of vijf weer gecorrigeerd.

2 likes

NOOOOOOOIT wegdoen.
Ik zou in jou geval het laten restaureren.
Nu zie je de waarde misschien nog niet maar dat komt zeker, in ieder geval bewaren.
Ook zou ik het horloge nu niet laten lopen aangezien alle olie ingedikt of droog is. Het zou nu aan het uurwerk schade kunnen opleveren. Als je het belangrijk vind ook qua waarde de moeite waard om het te restaureren.

2 likes

Ziet er best nog goed uit. Zoals gezegd, glaasje, kroon, servicebeurt en hij kan weer jaren mee. Kast niet aankomen, hoort bij de historie.

2 likes

Het horloge van je vader nooit of te nimmer weg doen! Ik zou hem in volle glorie laten herstellen. Zal wel paar honderd euro kosten maar is het meer dan waard. Ik heb de horloges van mijn beide opa’s in mijn collectie en heb ze ook laten opknappen. Ook al moest er een paar honderd euro tegen aan het gevoel is onbetaalbaar. Ze gaan never nooit meer mijn collectie uit en ze worden doorgegeven ooit aan de volgende generatie. Als je het zo bekijkt is het niet eens zijn dure investering zo’n volledige opknapbeurt! Ik zou zeggen opknappen dus! Even bij een officieel Omega service punt langs gaan en gaan met die banaan! :sunglasses::+1:

2 likes

Super mooi model! Ik zou het ook laten restaureren en met trots dragen.

1 like

Aan mij verkopen :stuck_out_tongue_winking_eye:

Als je in het zuiden woont bij Ferrie Schweitzer laten servicen.

1 like

Wat een heerlijk verhaal.
Mijn twee centen: Laten service, nieuw glas erop, een mooi bandje eromheen en dragen.
Ieder krasje is verdiend, draag het met trots!

1 like

Dat bekraste glas is in 10 minuten helder met polywatch. De kast eens opwrijven en het ziet al heel anders uit.

Maar ieder z’n ding :v:t2:

Gr. Roel

2 likes

Wel wat realistisch blijven hé, ding moet sowieso een full service, hopelijk daarbij geen onderdelen te vervangen, en een correcte kroon sourcen is ook niet simpel. Sommige glaasjes zijn ook wat te ver weg voor polywatch correcties. Gaat wel wat kosten om deze terug dagelijks inzetbaar te maken.

Ik zou makkelijk 4 tot 500 euro rekenen voor alles.

1 like

Niet doen aub :flushed::flushed:

3 likes