Ik had al eens gepost over een aantal pakketjes die “voor onderzoek” al een tijdje bij inklaring van PostNL zouden liggen. En geklaagd hierover natuurlijk. Eindelijk reactie van de douane/belastingdienst :
De horloges zijn Marina Militare en Parnis, geen Panerai. In de brief staat dat het binnenwerk afwijkt van Panerai. Ja dank je de koekoek, zijn gewoon Seagull motortjes in een Parnis en MM.
Ik wist niets van inbeslagname, alleen van onderzoek. Dus gebeld, en er werd mij gevraagd of ik een brief wilde schrijven…Oh, dat had u al gedaan zie ik…
Vandaag word ik teruggebeld (jaja) en kan ik mijn beklag doen (die horloges prijken al lang aan de polsen van ).
Wow zeg dit is niet leuk meer. Ik heb al geruime tijd niets meer buiten de EU gekocht en dit stimuleert ook niet echt. Ze zitten er bovenop tegenwoordig.
Beroerd verhaal, maar wel begrijpelijk dat ze deze er tussenuit vissen. Volgens mij is dit model (met opdruk Marina Militare) bijvoorbeeld ook al op een aantal fora niet meer toegestaan in het verkoopgedeelte vanwege een te hoog copieergehalte.
Enfin, ben benieuwd hoe de gebruikelijke homage-bashers hierop zullen inhakken, zal wel weer met de verrassend zelfde toon als vorige topics over homages zijn.
Zowaar werd ik gebeld door de douane/belastingdienst. Er werd mij verteld dat ik geen Panerai mocht importeren als het geen Panerai is. Duh…
Uitgelegd dat het geen Panarai is maar MM en Parnis. En alle “bullets” in de brief nogmaals doorlopen. Nee geen Panerai verpakking, geen Panerai documentatie en geen Panerai uurwerk. Duh…Is ook geen Panerai.
Ja, maar de naam Parnis lijkt wel erg op Panerai . Ja misschien, maar die zien er niet uit als een Panerai…Die zien er uit als een Parnis…
Kortom, het schiet niet op. Het “onderzoek wordt nu heropend” en eind volgende week hoor ik wat daar dan uit komt. Als laatste mag ik nog een brief aan de kantonrechter schrijven. Wordt nog interessant.
@Marco-T : Dan mogen de “submariners” van Steinhart en Politi Orologi (om er maar 2 te noemen) ook wel geband worden.
Hoewel vervelend voor je vind ik het positief dat de douane hier scherp op is. Zou het heel vreemd vinden dat ze deze door zouden laten als ze het eenmaal hebben geconstateerd. Een kopie van een Louis Vuitton koffer nemen ze ook in beslag, ongeacht het feit of er nu het merk op staat of niet. Volgens mij is de wetgeving daar redelijk helder in maar ik ben absoluut geen specialist, ben dus benieuwd naar de afloop.
Het zijn geen kopiën. Ze hebben wel de looks. Je vergelijking gaat niet op. En dan nog, ik ken nogal wat Rolex Submariner klonen van (al dan niet) respectabele merken…Maar die discussie is al gevoerd.
Waar het om gaat is dat de douane constateert dat er Panerai horloges in de zending zitten, en dat is niet zo.
Het zijn geen kopiën. Ze hebben wel de looks. Je
vergelijking gaat niet op. En dan nog, ik ken
nogal wat Rolex Submariner klonen van (al dan
niet) respectabele merken…Maar die discussie is
al gevoerd.
Waar het om gaat is dat de douane constateert dat
er Panerai horloges in de zending zitten, en dat
is niet zo.
Zowaar werd ik gebeld door de
douane/belastingdienst. Er werd mij verteld dat ik
geen Panerai mocht importeren als het geen Panerai
is. Duh…
Uitgelegd dat het geen Panarai is maar MM en
Parnis. En alle “bullets” in de brief nogmaals
doorlopen. Nee geen Panerai verpakking, geen
Panerai documentatie en geen Panerai uurwerk.
Duh…Is ook geen Panerai.
Ja, maar de naam Parnis lijkt wel erg op Panerai .
Ja misschien, maar die zien er niet uit als een
Panerai…Die zien er uit als een Parnis…
Kortom, het schiet niet op. Het “onderzoek wordt
nu heropend” en eind volgende week hoor ik wat
daar dan uit komt. Als laatste mag ik nog een
brief aan de kantonrechter schrijven. Wordt nog
interessant.
@Marco-T : Dan mogen de “submariners” van
Steinhart en Politi Orologi (om er maar 2 te
noemen) ook wel geband worden.
Het gaat erom dat Panerai er tegenwoordig in een groot aantal Europese landen bovenop zit. Om die reden is het inmiddels verboden om op TZ “MM” horloges te verhandelen, mits origineel Panerai.
P.S. de naam Marina Militare is beschermd door Panerai.
Marina Militare is m.i. geen beschermde naam. Nergens staat er bij panerai trademark of copyright protected vermeld. De vertaling van Marina Militare is gewoon Marine zoals wij dat noemen of Royal Navy zoals de Engelsen dit noemen. Dit staat gewoon in de italiaanse woordenboeken en is volgens mij niet te beschermen. Maar ja gezien het een Italiaanse kwestie betreft zal er met voldoende geld wel een mouw aan te passen zijn zodat Panerai toch de naam kan claimen. Maffia dus.
Marina Militare is m.i. geen beschermde naam.
Nergens staat er bij panerai trademark of
copyright protected vermeld. De vertaling van
Marina Militare is gewoon Marine zoals wij dat
noemen of Royal Navy zoals de Engelsen dit noemen.
Dit staat gewoon in de italiaanse woordenboeken en
is volgens mij niet te beschermen. Maar ja gezien
het een Italiaanse kwestie betreft zal er met
voldoende geld wel een mouw aan te passen zijn
zodat Panerai toch de naam kan claimen. Maffia
dus.
Dat is waar, in 1965 is er op de kroonbeschermer patent aangevraagd, en verleend, in de VS. En geldt alleen daar, niet in Europa (of China). In Europa is alleen een specifiek bezelmechanisme gepatenteerd. Plus nog wat andere zaken die meer electronisch van aard zijn en niets met horloges van doen hebben.
Wat mij opvalt is dat er in de brief ook wordt gesproken over het modellenrecht. Nu weet ik niet of deze horloges echt heel veel lijken op die van Panerai (heb daar niet zoveel mee), maar als dat het geval is, dan maakt het verder niet meer uit welke merknaam er op staat.
Ik ben wel benieuwd hoe dit af gaat lopen, wat een verhaal! Ik ben zelf al helemaal niet meer van het bestellen buiten de eu, puur ook om de kosten die er bij kunnen komen.
Als ik even snel naar de plaatjes kijk, lijkt het uurwerk op het ontwerp van Panerai (de OP XI meen ik?). Mogelijk dat ze dat nog hebben vastgelegd samen Swatch.
Je moet onmiddelijk het proces-verbaal opvragen. Daar mag geen enkele fout in zitten!! Zeker niet als er iets over ‘er staat Parnis en dat lijkt op Panerai’ in staat. Dat is namelijk een mening en geen feit. Een proces-verbaal is een feitenrelaas, waarbij iedere mening of geuitte tekst als zodanig (aanhalingstekens) vermeld moet staan.
Daarnaast doe je er goed aan om te vragen welke artikelen van de wet overtreden zijn. Ten eerste gaat het om de intentie van de wet -kun je vaak terugvinden in het relaas hoe de wet tot stand is gekomen en ten tweede moet je nauwgezet nagaan of alle stappen juist zijn doorlopen.
Als laatste: je moet achterhalen wie het PV heeft geschreven (staat er in) met zijn of haar BOA-nummer. BOA-bevoegdheden zijn eindig - twee jaar geldig, meen ik. Vraag na of deze BOA ook nog bevoegd was. Vanwege de drukte, kunnen ze niet allemaal tegelijk op cursus en in zo’n sorteercentrum is er niemand die naar de geldigheid van de bevoegdheid vraagt… Toch?
Dat van die BOA bevoegdheid geld voor elke opsporingsambtenaar en zelfs voor parkeerwachter. Ik vraag bij een bon altijd hierna en laat de datum altijd nakijken. Ben op die manier al onder een paar boetes uitgekomen.