Maandag leek ons weer een leuke dag om wat dieper in de materie te duiken. Vandaag gefocust op een bekende modellijn van het prachtige merk Vacheron Constantin: de Overseas. Toch wel altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest in de merken van de ‘haute horlogerie’. Heden ten dage krijgt de Overseas een stuk meer aandacht, hoogstwaarschijnlijk ook omdat het een substituut is voor de niet te krijgen Audemars Piguet Royal Oak of Patek Philippe Nautilus. Hoewel het model qua stijl erg overeenkomt met deze hiervoor genoemde modellen, vinden wij toch dat het een eigen karakter heeft en dat wordt hier zeker gewaardeerd.
Voordat we beginnen over het ontstaan van sporthorloges binnen het merk Vacheron Constantin, is het eerst belangrijk om te onderzoeken waar het Maltezer kruis als logo eigenlijk vandaan kwam. Dit omdat het kruis vaak gebruikt werd in de designs van de sportmodellen van Vacheron Constantin. Voor Vacheron Constantin had het teken geen religieuze betekenis, het was geïnspireerd op een onderdeel dat Vacheron een lange tijd geleden gebruikte voor een hogere precisie. Het kruisvormige onderdeel op de veerton zorgde voor een betere verdeling van de kracht die vanaf de hoofdveer kwam, hierdoor werden de uurwerken preciezer. Vanaf dit moment symboliseert het Maltezer kruis het streven naar precisie van horlogemaker Vacheron Constantin. Onderstaand een schets van het desbetreffende onderdeel:
Nu deze informatie gewonnen is, kunnen we ons wenden naar de eerste sportmodellen van Vacheron Constantin. In de jaren 70 gooide de quartz crisis nogal wat roet in het eten van de Zwitserse giganten. De horlogemakers moesten innovatief zijn om zo hun bedrijf van ondergang te redden. In deze periode voegden verschillende horlogemakers sportieve horloges toe aan hun vaste modellijnen. Nog steeds werd de markt overheerst door de dunne ‘dress watches’, voor die tijd dus best een ‘bold move’. We kennen allemaal het Gerald Genta succesverhaal van de Audemars Piguet Royal Oak, een horloge dat uitkwam rond 1972. Het verhaal gaat rond dat dit horloge door Genta in één nacht ontworpen is. Na het succes van de Royal Oak konden andere merken niet achterblijven. Een grote bekende is dan ook de Patek Philippe Nautilus in 1976. Daarna volgde Vacheron Constantin met de 222 in 1977, een horloge voor het 222-jarig jubileum van Vacheron Constantin (in doorlopende productie vanaf 1755). Hoewel de 222 officieel geen Overseas model was, kan het horloge gezien worden als de voorloper of de blauwdruk van de sportieve Overseas modellijn. Het design van de 222 kwam vanuit Jorg Hysek, daarmee ontwierp hij het eerste niet geklede horloge voor Vacheron Constantin. Vooral het Maltezer kruis op 5 uur vinden wij een prachtige kleine ‘design feature’. Op het internet zijn genoeg voorbeelden te vinden van de ruige designs van Jorg Hysek.
De 222 werd vooral gefabriceerd in een 34mm en 37mm kastgrootte, de verschillende groottes werden gelimiteerd geleverd. Het horloge kon ook besteld worden in verschillende materiaalsoorten en kastvormen. In dit model kwam het Maltezer kruis nog niet zo vaak terug. Hieronder wat beeldmateriaal van de prachtige Vacheron Constantin 222:
De 34mm Vacheron Constantin 222 in staal…
De 34mm Vacheron Constantin 222 in staal goud…
De vierkante 222 in staal goud…
Vacheron Constantin voerde de 222 modellijn tot het midden van de jaren 80. In 1996 werd het ontwerp opnieuw in het leven geroepen met de eerste generatie Overseas. De tussenperiode van ongeveer 10 jaar werd nog gevuld met o.a. twee sportmodellen: de 333 en de Phidias. De rondere stijl maakt deze horloges toch wat minder geliefd op het moment, onderstaand twee voorbeelden:
De Vacheron Constantin 333 met quartz uurwerk (ook beschikbaar in automaat)…
De Phidias met chronograaf functie…
Zoals bovenstaand al beschreven, kwam de eerste officiële generatie Overseas uit in 1996. Het horloge was toen vooral bedoeld als robuuste toolwatch voor de reiziger.
Een oude advertentie van de eerste generatie Overseas…
De eerste generatie werd gekenmerkt door de bezel die hevig geïnspireerd was op het Maltezer kruis. Het model was ontworpen door Vincent Kaufmann in combinatie met Dino Modolo. Ook heeft de band een kenmerkende middenschakel die ‘dieper’ ligt dan de buitenste schakels. Het flagship-model werd gemaakt in 37mm, maar draagt wel enigszins groter. Op het moment van alle stalen sportmodellen toch wel een zeer leuk horloge dat nog te verkrijgen is voor rond de 10.000 euro. Dat kun je van de Nautilus of Royal Oak eigenlijk niet meer zeggen…
Een eerste generatie Vacheron Constantin Overseas met prachtige motief wijzerplaat…
In 2004 was het tijd voor de tweede generatie Vacheron Constantin Overseas. Het model werd vergroot naar 42mm en het Maltezer kruis werd vaker gebruikt in de designtaal. Dit element kwam vanaf nu terug in de bezel én band, wat het horloge een zeer eigenzinnig karakter gaf. Voor de sportiviteit van het model werden er wijzerplaten toegevoegd met opvallendere structuren en Arabische getallen.
De tweede generatie Overseas in 42mm…
Vanaf 2006 werden kleine veranderingen aangebracht in de Overseas lijn. Vacheron Constantin ging het model nu ook leveren met leren of rubberen band. Ook werd er een dual time toegevoegd, een zeer stijlvolle complicatie voor dit model.
Een tweede generatie Overseas met dual time functie…
De derde en laatste generatie van de Vacheron Constantin Overseas werd geproduceerd vanaf 2016. Hierbij werd bij het ontwerp rekening gehouden met een iets rustiger geheel. Daarbij kreeg de bezel minder delen van het kruislogo, maar het ontwerp van de band bleef voorlopig aanwezig. Vanaf de derde generatie begon Vacheron Constantin ‘in-house movements’ te gebruiken. Hiervoor werden zoals bij vele andere merken vooral uurwerken gebruikt van Jaeger LeCoultre, ook wel bekend als ‘the watchmaker’s watchmaker’. Er werden een hoop varianten van de derde generatie ontwikkeld, zoals perpetual calendars, world timers en kleinere kastmaten.
De derde generatie Overseas…
Een gecompliceerde variant, de perpetual calendar ultra thin…
We sluiten vandaag af met een laatste toevoeging aan de sportmodellen van Vacheron Constantin. Dit jaar kwam er een prachtige re-issue uit van het originele 222 model uit de jaren 70. Dit horloge is bijna een 1:1 kopie van de ‘oude’ 222, maar er zijn wat kleine verschillen om het horloge ‘future-proof’ te houden. Goed om te zien dat horlogemerken weer oude hoofdstukken uit het verleden heropenen, in dit geval naar ons idee erg goed gelukt.
De Vacheron Constantin 222 Historiques (re-issue)…
Toch interessant om nog wat dingen in het publiek te peilen:
- VC 222
- VC Overseas 1st Generation
- VC Overseas 2nd Generation
- VC Overseas 3rd Generation
0 stemmers
- Audemars Piguet
- Patek Philippe
- Vacheron Constantin
0 stemmers
Wegens de beknoptheid van het artikel zijn er een aantal varianten achterwege gelaten, zoals de 35mm quartz variant van de tweede generatie Overseas… de focus lag vooral op de flagship modellen.
Een fijne maandagavond en de groeten uit Limburg!
PS. Jullie kunnen in de loop van deze week nog een quiz verwachten…