Daar bedoel ik dit mee. Een zogenaamd cadran bombé.
De wijzerplaat is niet vlak maar aan de buitenkant naar beneden gebogen zodat het vlak van de buitenrand niet op hetzelfde vlak ligt als het centrum.
Dat is een handigheidje om horloges optisch dunner te maken.
Als de buitenrand van de wijzerplaat lager ligt, kan de buitenrand van de kast minder hoog zijn en lijkt dus dunner (of platter zoals men bij horloges helaas vaak zegt)
Weliswaar moet het glas dan een grotere bolling hebben (de wijzers moeten ook nog kunnen bewegen), maar dat is doorzichtig en valt dus minder op.
Dat kun je nog combineren met een schuine onderkant van de kast
Ook dat is een optisch truukje.
Het geheel is precies zo dik als een normale kast maar omdat je niet tegen die steile zijkant aankijkt lijkt het dunner en daardoor eleganter.
Als je dan nog een relatief klein werk in een relatief grote kast doet (10½’" werk in een kast waar je eigenlijk een 12’" werk in zou doen) kunnen alle lijnen mooi glooiend gemaakt worden en lijkt het horloge veel eleganter dan het eigenlijk is.
Al dat betekent voor jouw horloge dat een verkeerde bolling van de wijzerplaat een gebruik in de weg staat aangezien dan de hoogteverhoudingen niet kloppen.
En een ander werk dan dat waarvoor de kast gemaakt is kan ook moeilijk zijn vanwege de positie van de opwindstift.
En dan moet je ook nog een werkring vinden die past.
En zo zijn er nog andere factoren die maken dat we eigenlijk een grote bewondering zouden moeten hebben voor die jongens uit Bombay 