Gevonden in grootvaders schuif: Omega 2271-9

Tien jaar geleden, na het overlijden van mijn grootouders hebben wij hun huis leeggemaakt en ergens achterin een schuif vol met rommel vond ik toen onderstaand horloge. Dit horloge is toen in een zilver doosje met andere prullaria beland waar ik het daarstraks per toeval nog eens tegen kwam.

Mijn nieuwsgierigheid werd een beetje geprikkeld en ik heb de achterkant voorzichtig open gedaan en het serienummer een opgezocht en het zou hier over een Omega 2271-9 van 1947 gaan.

Optisch ziet dit horloge er niet meer uit, maar het werkt nog wel. Als ik het opwindt dan gaan de wijzers verder. Buiten de serienummer staat er in het achterste afdekplaatje in het heel klein nog een nummer gegraveerd “207091F”, ik ga er van uit dat dit de nummer is van de technieker die het horloge gemaakt heeft.

Kan iemand mij wat meer info geven over dit horloge, want buiten enkele advertenties op catawiki vind ik er niks van terug.

Wat is de richtprijs om dit horloge terug in draagbare toestand te brengen? Nieuw bandje, glaasje vervangen, ??? Of zijn de kosten daarvan te hoog voor een horloge van dit type en moet ik het alleen bijhouden omwille van de sentimentele waarde.

11 likes

Nieuw bandje kan al voor €5 en glaasje kost ook weinig. De vraag is hoe de staat van de wijzerplaat is. En het horloge zal een onderhoudsbeurt je nodig hebben.

Wat leuk! Een mooi horloge met een verhaal.

Wijzerplaat lekker zo laten, de tekenen des tijds mogen zichtbaar zijn!

Nieuw glaasje erop.

Chique ècht alleugator of hagedisbandje erop.

Een nieuwe kroon is ook geen overbodige luxe.

Prijs beurt is denk ik sterk afhankelijk welke onderdelen er vernieuwd dienen te worden.

Geen idee of een origineel kroontje te krijgen is en of er specifieke Omega onderdelen benodigd zijn om hem werkend te krijgen.

Is een 30T2. Oersterke uurwerken. Schoonmaken zou zomaar eens genoeg kunnen zijn. Zou even niets aan de dial doen. Inderdaad kast en glas even schoonmaken en oorspronkelijke kroon zoeken. Zijn nog goed te vinden.

Zoiets moet erop. Ik heb een lijst en zal eens kijken of doe zo vee terug gaat.

Veel plezier ermee. Leuk project.

6 likes

Als het plexiglas niet gescheurd is kan je het ook nog prima even polijsten.
Mooi klokje! Zeker een service waard in ieder geval

1 like

Mooie oude omega! Proberen zo authentiek mogelijk te laten. Even goed schoonmaken en gaan dragen.

Mooie vondst! Lekker dragen!

Een mooi horloge om te vinden! inderdaad wat de rest zegt: opknappen en dragen, beurtje zou wel nodig zijn ben ik bang.

Dit zou ik niet zomaar doen. Je moet wel beseffen dat het een kwetsbare vintage is die waarschijnlijk wel een service kan gebruiken.

4 likes

5 likes

Mooi horloge! Ik heb zelf ook een 30T2 uit die tijd op een struisvogelband.

3 likes

Op mijn 2319/4 zit deze kroon.
Weet jij of er altijd een Omega logo op gestaan heeft, maw is dit wel origineel?

Is men pas in de jaren '50 mee begonnen voor zover ik weet…
30T2 van ts is eind jaren '40 dus zonder gemerkte kroon…

2 likes

Je zegt, als ik het opwindt gaan de wijzers verder = de wijzerverzetstand. Kan de kroon niet ingedrukt worden…? Lijkt op de foto van niet… In dat geval is de stift te kort, of in elk geval te kort voor de huidige incorrecte kroon.

Servicebeurt, nieuwe opwindveer, nieuw glaasje of dit laten polijsten, zo min mogelijk aan de wijzerplaat laten klooien - dat eindigt altijd in tranen.

Zijn erg goede uurwerken, wanneer fris en fruitig. Op de foto zie ik zo gauw geen defecten in het zichtbare deel.

3 likes

Mooi horloge, lijkt me de moeite waard om te laten servicen en te gaan dragen! Veel plezier er mee gewenst!

Ik zou ermee naar Ferrie Schweitzer in Heerlen gaan. Specialist in het servicen van oude Omega’s. Als ik je het woord “schuif” zie gebruiken gok ik dat je uit België komt? Dan is Heerlen meestal goed te berijden. Met hem kun je afspreken wat je allemaal laat doen.
Als het enigszins kan originele onderdelen niet vervangen. Kijken of het glaasje gepolijst kan worden. Niet de kast polijsten! Ik zou wel het uurwerk laten schoonmaken en oliën, zodat je er jaren mee door kan. Kosten schat ik dan tussen de 250 en 400 euro.
Dan heb je een parel van een vintage Omega denk ik!

Illustratie vóór Ferrie Schweitzer:

En na:

9 likes

Ik bedoelde het niet letterlijk;)

Moeilijk te geloven dat dit hetzelfde horloge is! Erg mooi! Hier heeft de plaat wel iets meer dan alleen een schoonmaakbeurt ondergaan toch?

1 like

De kroon is correct. Ik heb gisteren het uurwerk opgewonden en op de juiste tijd gezet en nu geeft het nog steeds de juiste tijd aan

Als je dat gisteren rond dezelfde tijd hebt gedaan, gaat dat voor een defect horloge ook op.

2 likes