Grand Seiko’s SLGT003 om de pols. (eventjes toch)

Vorige week was ik te gast in de Grand Seiko Boutique Place Vendôme in Parijs ter gelegenheid van het allereerste event van de GS9club Europe.

De GS9 Club bestond al in Japan. GS9 Club USA werd anderhalf jaar geleden opgericht en sinds eind vorig jaar kwam er het chapter GS9 Club Europe bij.

Enkel leden kregen een uitnodiging want ze hadden dan ook iets speciaals te tonen.

Dit event was namelijk geheel gewijd aan de voorstelling van de Grand Seiko SLGT003, de constant-force tourbillon. Een limited edition van 20 exemplaren.

Het is de meest gecompliceerde mechanische Grand Seiko ooit gemaakt, en tevens een artistiek kunstwerkje.

Bijgenaamd “Kodo” wat in het Japans zoveel betekent als “hartslag”.

We werden heel hartelijk onthaald en naar het bovenverdiep gebracht waar we de Kodo al konden bewonderen onder een beveiligde glazen stolp.

Na kennismaking met de heren van Grand Seiko Europe en een drankje werd een geanimeerde presentatie gegeven door Cyril, zeg maar de europese Joe Kirk.

Eerst een beetje GS geschiedenis, ons allen bekend, en daarna ging het hoofdzakelijk over dit bijzondere horloge.

Na de presentatie werd de stolp verwijderd en mocht eenieder, we waren met een 10-tal personen, zowaar het horloge vastnemen, draaien, keren en passen en nog een keer. Alles in een zeer gemoedelijke sfeer. Iedereen nam zijn tijd.

Ondertussen kregen we de kans enkele Credor creaties ter hand te nemen en ook de nieuwe Evolution9 GMT dewelke wellicht nu pas bij de AD zal liggen.

Bij vertrek werden we persoonlijk uitgezwaaid door Frederique Bondoux, president van Grand Seiko Europe met de mededeling dat er slechts 3 exemplaren voor de europese markt bestemd zijn. De eerste komt in december 2022.

Foto’s zijn niet mijn sterkste kant en daarom vroeg ik @flazz, lid van het franse forum FAM, of ik ook zijn foto’s mocht gebruiken. Waarvoor dank.


Ligt heerlijk om de pols!

afbeelding

afbeelding

Hierna volgt wat meer over “Kodo”. Wie hierin niet zo geïnteresseerd is, scroll gerust naar het einde en beluister het geluid van deze constant force tourbillon.

In 2020, ter gelegenheid van de 60e verjaardag, onthulde Grand Seiko tot ieders verbazing een tijdinstrument dat bekend staat als T0 (T-zero) Constant-Force Tourbillon. Deze conceptcreatie was een staaltje van horlogemakerskunst. Dankzij de speciale constructie, waarbij beide complicaties als een enkele eenheid en op dezelfde as zijn gebouwd, bereikte dit uurwerk een ongekende nauwkeurigheid voor een mechanische Grand Seiko, nl ± 0,5 seconde afwijking per dag.

Het werd voorgesteld als de belichaming van het kunnen van Grand Seiko.

Hoe geweldig de T0 ook is, hij werd niet ontworpen voor in een echt draagbaar horloge.

Op Watches @ Wonders begin dit jaar werd dan de SLGT003 voorgesteld.

Hiervoor werd het concept T0 volledig herwerkt door een speciaal team van Grand Seiko’s beste horlogemakers en ambachtslieden, verzameld in Tokio, onder de naam Atelier Ginza.

Alle 340 componenten werden her bekeken, geoptimaliseerd en 90% van de onderdelen werd geredesigned tot het 9ST1 caliber.

Bij dit caliber wordt het grootste deel van de 6-uur positie ingenomen door het hart ervan: het Constant-Force Tourbillon mechanisme.

Hoewel beide complicaties in de loop der jaren in enkele horloges zijn geïntegreerd, is het op zijn zachtst gezegd een zeldzaamheid om zowel het mechanisme van de constante kracht als de tourbillon in een enkele eenheid en op dezelfde as samen te voegen. Dankzij deze integratie is er geen verlies van koppel bij de overdracht van het mechanisme met constante kracht naar de tourbillon, wat resulteert in een stabiele amplitude zolang het uurwerk loopt.

De tourbillon zelf slaat met een tamelijk snelle 28.800 bph, d.w.z. 8 slagen per seconde, terwijl de slede met het constante-krachtmechanisme 1 slag per seconde beweegt. De resulterende synergie is niet alleen betoverend voor het oog, maar ook voor het oor. R&D-horlogemaker Takuma Kawauchiya heeft zijn eigen muzikale achtergrond aangesproken om samen met zijn team het geluid te ontwikkelen voor dit tourbillon mechanisme met constante kracht. Een 16e noot gevoel kan worden ervaren. Om de kwaliteit van het tikkende geluid te verbeteren werd zelfs het materiaal van de aanslagpennen speciaal hiervoor geselecteerd.

Om het mechanisme met constante kracht te voeden, worden twee veertrommels parallel gezet. Terwijl het in serie zetten van veertrommels de gangreserve verbetert, helpt het parallel zetten hiervan bij het leveren van meer koppel. Desondanks kan de 9ST1 tot 72 uur lopen als hij volledig is opgewonden, alleen zal het mechanisme met constante kracht langzaam stoppen met werken als gevolg van de afname van het koppel na 50 uur.

Uiteraard is er de power reserve meter om de gangreserve bij te houden.

Tot slot is kaliber 9ST1 uitgerust met een hacking-functie, die de loopwerken stopt wanneer de kroon wordt uitgetrokken. Op die manier kan men het horloge precies op de seconde instellen, gematerialiseerd door een robijn die op één arm van de constant-force slede is aangebracht.

Het kaliber is gevat in een 43,8mm x 12,9mm kast, speciaal ontworpen, vervaardigd en geassembleerd met onderdelen gemaakt van Platinum 950 en onderdelen gemaakt van Grand Seiko’s eigen Brilliant Hard Titanium. Twee saffierglazen, waarvan de voorste box-shaped is, geven zicht aan beide zijden van het uurwerk om het ingewikkelde ontwerp en de verbluffende versieringen te kunnen bewonderen.

Een ongewoon kenmerk voor een Haute Horlogerie uurwerk is dat de SLGT003 waterbestendig is tot 10 atm.

Kodo wordt geleverd op een merkwaardige Himeji Kurozan lederen band, gemaakt van kostbaar en traditioneel kalfsleer, ooit gebruikt voor samurai’s pantser. Het oppervlak is meerdere malen met de hand gelakt met Urushi-lak, waardoor het een prachtig glanzend uiterlijk krijgt. De band is afgewerkt met een Platinum 950 deployant sluiting.

De skeleton uitvoering maakt het geheel wat onrustig en toch blijft dit verbazingwekkende uurwerk trouw aan Grand Seiko’s filosofie en de nature of time.

Nog een laatste klein detail: de wijzers zijn geborsteld maar de top van de uurwijzer werd schuin afgevlakt en zaratsu gepolijst om nog beter het spel van licht en schaduw tot uiting te brengen.


Geluid niet vergeten aan te zetten.

87 likes

Mooi kunstwerkje … ziet er buitengwoon mooi uit, zolang je niet de tijd hoeft af te lezen :grimacing::+1:

6 likes

Prachtig stukje techniek met een mooie achtergrond en verhaal, maar geen mooi horloge. Veel te druk en onleesbaar.

4 likes

Dat is een knappe prestatie :hushed: :ok_hand:
Het design is aan mij niet zo besteed. Ik vind het niet zo mooi dat je op sommige plaatsen je eigen pols ziet. Ik zou dit dicht hebben gemaakt

3 likes

Wat een meesterwerk :exploding_head:

3 likes

Ik vind hem waanzinnig. Maar ik zit met een vraag, vanuit ervaring…denk je niet dat je je niet gaat storen aan het feit dat je de tijd niet kan aflezen? Ik bedoel, de wijzers verdrinken in het design.

En ik weet het, het design mag er zijn, maar soms wil ik de tijd weten en dan lukt het nondeju gewoon niet, want de wijzers zijn amper te zien/volgen. Echt fucking annoying lol

3 likes

Technisch bijzonder interessant. Maar onafleesbaar & dat is toch de eerste vereiste :thinking:

1 like

Design over functie is niks, maar andersom dus ook niet.
Ik vind hem spuuglelijk.

2 likes

Dit heeft GS écht niet nodig.

Wel kudos voor het verhaal dat je getypt hebt.

1 like

Prachtig dat GS blijft innoveren in deze tijd. Ze hebben natuurlijk al de spring drive en nu weer dit hoogstandje.
Dank voor je verslag!

1 like

Prachtig staaltje techniek!
Wil echter ook de tijd af willen lezen… :disappointed_relieved:

1 like

Allereerst, leuk event. Ik vond Cyril een aardige kerel, hij kan enthousiast vertellen.

Mooi verhaal, mooie uitleg en leuk topic ook. :+1:

Ik zit dit te lezen met een SBGP011 om de pols, en ik vrees dat ik het niet met je eens ben. De Kodo, hoezeer het ook mechanisch knap in elkaar steekt, is voor mij geen Grand Seiko om de doodsimpele reden dat hij druk en slecht afleesbaar is.

Dat ik het horloge afgrijselijk lelijk vind is even niet ter zake doend, maar in elk Grand Seiko uurwerk tot nu toe gaat het om een zekere economy of design, een zekere terughoudendheid die moet resulteren in een makkelijk te onderhouden, robuust en bovenal accuraat horloge wat onder elke omstandigheid af te lezen is.

In mijn optiek begeven ze zich met Kodo op een pad wat past bij navelstaarderige complicatie-bouwers als Patek en consorten, en zijn ze de kernwaarden van Grand Seiko aan het negeren. Zeker niet in de laatste plaats omdat het aflezen van de tijd hier secundair is.

De twee Credor Eichi II horloges en de diamant-gezette GS die ik laatst vast mocht houden in het GS event in het Okura hotel in Amsterdam (ook met Cyril en Frédéric) zijn in mijn optiek wel de belichaming van het ethos van het merk.

Dat ze het bij wijze van proeve van kunnen doen, da’s wel weer typisch Japans / Grand Seiko, maar de Kodo an sich… Tja.

Dat doen ze dan weer goed. :+1: Het zou een keer tijd worden dat iemand in de haute horologie de kastenbouw eens serieus nam.

Dat is natuurlijk standaard op een GS met donkere plaat. Inzoverre we hier van plaat kunnen spreken.

3 likes

Bedankt voor jouw prachtige verhaal. Wat een mooie ervaring moet dat zijn!

Een heel duur gerecht in een *** restaurant lepel je ook niet even naar binnen, dus als je je zo’n horloge kunt veroorloven en op gepaste momenten draagt lijkt het me helemaal niet erg om een paar seconde extra nodig te hebben om te zien hoe laat het is. Sterker: met zo’n horloge om de pols mag het geen barst uitmaken hoe laat het is want dan ga je genieten van die beauty, een moppie muziek, een stukje kaas en een goed glas in plaats van de volgende aflevering van Boer zoekt vrouw.

3 likes

Het is net een bak met tandwielen op je pols. Voor dat geld ging ik voor een Richard Mille. Ook niet mooi, maar met een bijkleurende zwembroek toch lekker Zomers.

1 like

Watches & Wonders 2022:


11 likes

Thanks @Jansd, leuk verslag wat ik met plezier heb gelezen!

1 like

Ik vind het horloge prachtig en het geluid heerlijk :smiley: Maar ik kan me wel vinden in de opmerkingen over de slechte afleesbaarheid! De 10atm depth rate is wel echt top. Dat kan dus wel gewoon, ook op dit soort horloges. De band zou ik ook weleens willen zien :slight_smile:

1 like

Bedankt voor het verhaal. Ik vind hem prachtig. Toch vreemd hoe er steeds gekwijld wordt op open casebacks maar een horloge dat helemaal open is meteen wordt weggezet als lelijk- hoe mooi het horloge ook is. En natuurlijk is dit een GS. Dat bepalen ze toch lekker zelf? Van mij mogen ze meer van dit soort dingen maken.

2 likes

Eerlijk is eerlijk. Toen ik de Kodo voor het eerst zag was mijn eerste gedachte ook “hehe, hoe laat is het eigenlijk”.

Maar de Kodo wist me wel te verrassen. Niet dat je in een oogopslag het uur kan aflezen, dat niet, maar ze hebben daar bij GS toch wel over nagedacht. Als je eventjes beweegt met het horloge dan knallen de wijzers tevoorschijn. Plots zijn ze daar. Het spel van licht en schaduw, weet je wel.

Ze hadden met gemak een bizar mooie wijzerplaat achter die wijzers kunnen zetten maar dat deden ze niet. En dat is juist zo mooi.

3 likes

Bedankt voor je verslag. Ik denk ook niet dat je zoiets per se moet bekijken als iets om de tijd op af te lezen. Het was leuk als het daar ook had geexcelleerd, maar dit is een halo product om het kunnen van de horlogemakers van Grand Seiko te tonen. Dit is wat ze kunnen. Dat prioriteiten in horloges die dagelijks gedragen moeten worden anders liggen is noodzakelijk en begrijpelijk.

Inderdaad, een GS komt extra tot leven met beweging.

Dit is een sieraad van techniek om de pols. Als ik het geld had, zou ik hem ook gewoon eens naar kantoor dragen. Om vele malen per dag te kijken. En continu met het horloge tegen mijn oor te zitten om dat hartritme te horen. Prachtig!

1 like