Vorige week was ik te gast in de Grand Seiko Boutique Place Vendôme in Parijs ter gelegenheid van het allereerste event van de GS9club Europe.
De GS9 Club bestond al in Japan. GS9 Club USA werd anderhalf jaar geleden opgericht en sinds eind vorig jaar kwam er het chapter GS9 Club Europe bij.
Enkel leden kregen een uitnodiging want ze hadden dan ook iets speciaals te tonen.
Dit event was namelijk geheel gewijd aan de voorstelling van de Grand Seiko SLGT003, de constant-force tourbillon. Een limited edition van 20 exemplaren.
Het is de meest gecompliceerde mechanische Grand Seiko ooit gemaakt, en tevens een artistiek kunstwerkje.
Bijgenaamd “Kodo” wat in het Japans zoveel betekent als “hartslag”.
We werden heel hartelijk onthaald en naar het bovenverdiep gebracht waar we de Kodo al konden bewonderen onder een beveiligde glazen stolp.
Na kennismaking met de heren van Grand Seiko Europe en een drankje werd een geanimeerde presentatie gegeven door Cyril, zeg maar de europese Joe Kirk.
Eerst een beetje GS geschiedenis, ons allen bekend, en daarna ging het hoofdzakelijk over dit bijzondere horloge.
Na de presentatie werd de stolp verwijderd en mocht eenieder, we waren met een 10-tal personen, zowaar het horloge vastnemen, draaien, keren en passen en nog een keer. Alles in een zeer gemoedelijke sfeer. Iedereen nam zijn tijd.
Ondertussen kregen we de kans enkele Credor creaties ter hand te nemen en ook de nieuwe Evolution9 GMT dewelke wellicht nu pas bij de AD zal liggen.
Bij vertrek werden we persoonlijk uitgezwaaid door Frederique Bondoux, president van Grand Seiko Europe met de mededeling dat er slechts 3 exemplaren voor de europese markt bestemd zijn. De eerste komt in december 2022.
Foto’s zijn niet mijn sterkste kant en daarom vroeg ik @flazz, lid van het franse forum FAM, of ik ook zijn foto’s mocht gebruiken. Waarvoor dank.
Ligt heerlijk om de pols!
Hierna volgt wat meer over “Kodo”. Wie hierin niet zo geïnteresseerd is, scroll gerust naar het einde en beluister het geluid van deze constant force tourbillon.
In 2020, ter gelegenheid van de 60e verjaardag, onthulde Grand Seiko tot ieders verbazing een tijdinstrument dat bekend staat als T0 (T-zero) Constant-Force Tourbillon. Deze conceptcreatie was een staaltje van horlogemakerskunst. Dankzij de speciale constructie, waarbij beide complicaties als een enkele eenheid en op dezelfde as zijn gebouwd, bereikte dit uurwerk een ongekende nauwkeurigheid voor een mechanische Grand Seiko, nl ± 0,5 seconde afwijking per dag.
Het werd voorgesteld als de belichaming van het kunnen van Grand Seiko.
Hoe geweldig de T0 ook is, hij werd niet ontworpen voor in een echt draagbaar horloge.
Op Watches @ Wonders begin dit jaar werd dan de SLGT003 voorgesteld.
Hiervoor werd het concept T0 volledig herwerkt door een speciaal team van Grand Seiko’s beste horlogemakers en ambachtslieden, verzameld in Tokio, onder de naam Atelier Ginza.
Alle 340 componenten werden her bekeken, geoptimaliseerd en 90% van de onderdelen werd geredesigned tot het 9ST1 caliber.
Bij dit caliber wordt het grootste deel van de 6-uur positie ingenomen door het hart ervan: het Constant-Force Tourbillon mechanisme.
Hoewel beide complicaties in de loop der jaren in enkele horloges zijn geïntegreerd, is het op zijn zachtst gezegd een zeldzaamheid om zowel het mechanisme van de constante kracht als de tourbillon in een enkele eenheid en op dezelfde as samen te voegen. Dankzij deze integratie is er geen verlies van koppel bij de overdracht van het mechanisme met constante kracht naar de tourbillon, wat resulteert in een stabiele amplitude zolang het uurwerk loopt.
De tourbillon zelf slaat met een tamelijk snelle 28.800 bph, d.w.z. 8 slagen per seconde, terwijl de slede met het constante-krachtmechanisme 1 slag per seconde beweegt. De resulterende synergie is niet alleen betoverend voor het oog, maar ook voor het oor. R&D-horlogemaker Takuma Kawauchiya heeft zijn eigen muzikale achtergrond aangesproken om samen met zijn team het geluid te ontwikkelen voor dit tourbillon mechanisme met constante kracht. Een 16e noot gevoel kan worden ervaren. Om de kwaliteit van het tikkende geluid te verbeteren werd zelfs het materiaal van de aanslagpennen speciaal hiervoor geselecteerd.
Om het mechanisme met constante kracht te voeden, worden twee veertrommels parallel gezet. Terwijl het in serie zetten van veertrommels de gangreserve verbetert, helpt het parallel zetten hiervan bij het leveren van meer koppel. Desondanks kan de 9ST1 tot 72 uur lopen als hij volledig is opgewonden, alleen zal het mechanisme met constante kracht langzaam stoppen met werken als gevolg van de afname van het koppel na 50 uur.
Uiteraard is er de power reserve meter om de gangreserve bij te houden.
Tot slot is kaliber 9ST1 uitgerust met een hacking-functie, die de loopwerken stopt wanneer de kroon wordt uitgetrokken. Op die manier kan men het horloge precies op de seconde instellen, gematerialiseerd door een robijn die op één arm van de constant-force slede is aangebracht.
Het kaliber is gevat in een 43,8mm x 12,9mm kast, speciaal ontworpen, vervaardigd en geassembleerd met onderdelen gemaakt van Platinum 950 en onderdelen gemaakt van Grand Seiko’s eigen Brilliant Hard Titanium. Twee saffierglazen, waarvan de voorste box-shaped is, geven zicht aan beide zijden van het uurwerk om het ingewikkelde ontwerp en de verbluffende versieringen te kunnen bewonderen.
Een ongewoon kenmerk voor een Haute Horlogerie uurwerk is dat de SLGT003 waterbestendig is tot 10 atm.
Kodo wordt geleverd op een merkwaardige Himeji Kurozan lederen band, gemaakt van kostbaar en traditioneel kalfsleer, ooit gebruikt voor samurai’s pantser. Het oppervlak is meerdere malen met de hand gelakt met Urushi-lak, waardoor het een prachtig glanzend uiterlijk krijgt. De band is afgewerkt met een Platinum 950 deployant sluiting.
De skeleton uitvoering maakt het geheel wat onrustig en toch blijft dit verbazingwekkende uurwerk trouw aan Grand Seiko’s filosofie en de nature of time.
Nog een laatste klein detail: de wijzers zijn geborsteld maar de top van de uurwijzer werd schuin afgevlakt en zaratsu gepolijst om nog beter het spel van licht en schaduw tot uiting te brengen.
Geluid niet vergeten aan te zetten.