Het verhaal van Invicta

Ben bezig met een stukje over de geschiedenis Invicta. Laatst kreeg ik ergens de opmerking dat ik rekening moet houden met velen hier die zoveel weten over de horlogerie. Daarom mijn vraag of jullie misschien “echte” bronnen hebben over de geschiedenis van dit merk. Is er ergens een website waar meer te vinden is? Hier beneden is een stuk wat ik op het internet kan vinden. Maar kan eigenlijk weinig van deze “feiten” echt onderbouwen. Daarom dat ik de kenners hier op dit forum vraag om hulp.
Zal dit overigens dan ook weer aanvullen met de feedback die ik krijg en ook wat er recent zoal is gebeurd.

Summary

Invicta wat in Latijn staat voor onoverwinnelijk, werd opgericht in het jaar 1837. Raphael Picard richtte het bedrijf op in La Chaux-de-Fonds, in het hartje van de horlogerie in Zwitserland werdt dit merk opgericht. Een van de belangrijkste ideeën van het merk was om Zwitserse horloges tegen een redelijke prijs te verkopen.


Een tijd lang werden hun Zwitsers gemaakte horloge uitsluitend gemaakt voor de Marine Fleet-officieren. Invicta werd in 1959 door de USSR-raad van arbeid en defensie in de arm genomen om deze horloges te maken.

Dit alles kwam ten einde tijdens de quartsoorlog. Horlogemakers die nog horloges fabriceerde met een bewegend uurwerk. Invicta was echter bijna vergeten vanwege deze kwartsrevolutie in de jaren 1970.
Tijdens deze quartsoorlog kwamen verschillende merken op die merken met mechanische uurwerken uitdaagde en versloegen. Elektronische horloges zoals de merken Casio, Seiko en Timex zorgde onder ander dat veel horlogemerken richting de afgrond gingen met hun verouderde horloges.

In de jaren 90 keerde Invicta op de horlogemarkt. In 1991 werd het merk gekocht door een investeringsmaatschappij in de VS. Tot die tijd was het bedrijf in handen van de familie Picard. In 2004 werd Invicta hernoemd naar Invicta Watch Group.

16 likes

Gozert, wat heb jij een energie… Ik kan je er helaas niet mee helpen want volgens mij ben jij de grote INVICTA man hier op het Forum…

5 likes

Dat was een ding van alle Zwitserse merken, eigenlijk. Grappig dat de Zwitsers een markt kregen omdat Franse en Engelse engineering te duur was, en ze in Zwitserland voor minder geld mechaniekjes konden leveren.

Maar goed, leuk initiatief. Ik wacht met spanning af. :+1:

2 likes

Ik wacht ook in spanning af :grimacing:

Energie? :slight_smile: :laughing:

10 Topics in de week is echt geen flauwekul hoor :kissing_heart:

4 likes

Zoveel? :face_with_hand_over_mouth::scream:
Neem een weekje vakantie…

3 likes

Hi,

Leuk initiatief, wordt gewaardeerd!

Misschien heb je hier wat aan: https://iloveinvicta.com/interesting-facts-history-invicta-watches/

Site geeft uberhaupt wel veel meer info over Invicta.

Groet, Vincent

Goed onderwerp.

Als ik op de link klik zegt het dat het een linke link is :frowning:
(onveilige site)

Niet alleen dat. Er worden veel feiten genoemd, maar waar is de onderbouwing? Ik ben overigens ook benieuwd welke horloges voor de USSR werden gemaakt? Royal Marine?

Hi Kasper,

ben bang dat je zo weinig meters gaat maken. Misschien eens een mail richting die site of Invicta zelf?

Ik ga het hierbij laten, wederom succes!

Groet, Vincent

Ga ik doen. Ook een e-mail sturen naar een museum in het geboortestad van Invicta. Die schijnen een grote bibliotheek te hebben over horlogerie. Dus misschien ook wel iets over Invicta. Ben benieuwd wat het mij gaat opleveren.

1 like

Ik ben trots op je !
Ambassadeur voor de horlogerie jij

Tja, die boerenlummels zaten anders toch maar uit hun neus te vreten tijdens de winterse maanden :wink:

2 likes

Het voelt wel alsof de tentoonstelling in dat museum selectief shopt in de geschiedenis.

Ik heb er geen Invicta’s gezien, er lag één Seiko (De eerste Astron) en zelfs die was van een bordje voorzien wat de release daarvan aan het downplayen was. Maar verder weinig Japanse referenties zoals variabele seizoensuurwerken en ook nagenoeg geen historische verwijzingen naar de Islamitische wereld.

Dan wel weer Huygens en Van Der Klaauw, dus het kan hit and miss zijn daar. Ik heb het idee dat ze meer weten van hun sponsors. :thinking::thinking:

1 like

Ben er ook nog nooit geweest. Maar ben wel benieuwd naar hun reactie als ik die überhaupt krijg.
Ik weet dus niet wat zij aan informatie hebben, ook niet wat zij nog in de bezemkast hebben staan (referentie naar Rijksmuseum diefstal😬). Maar als zij mij op enige wijze aan meer informatie kunnen helpen, dan heel graag.

1 like

Ben wel achter een aantal dingen gekomen. Namelijk dat onder het huidige bewind, onder de huidige CEO die het in 1990 had overgenomen. Deze CEO schijnt uit een horlogemakersfamilie te komen, derde of vierde generatie te zijn in deze branch.

2 likes

Zie je dit terug in de uitgebrachte modellen ?

1 like

Nee. Hij schijnt wel een aantal modellen zelf te hebben ontworpen. Maar denk juist dat die moderne invloeden van zijn kant komen. Wil ik kijken wat zijn voorouders hadden gepresteerd dan moet ik mijzelf daar weer in verdiepen.

2 likes