Hoe is jullie hobby begonnen?

Weet jammer genoeg niet meer het type model anders was ik er zeker naar op zoek gegaan. Is toch emotie.

Mooi verhaal – en al 14+ jaar actief zo te zien. :slight_smile:

1 like

Met deze. :fire:

5 likes

En deze miskoop (als ik zo vrij mag zijn dit zo te benoemen) was de aanleiding om op zoek te gaan naar kwalitatief betere uurwerken?

Toen ik 17 was en aan de opleiding voor horlogemaker begon🤗

5 likes

Tijdens de mid-life… Toen kwam het besef dat het tijd werd voor een echt horloge en begon de zoektocht naar een Seamaster. Deze is het geworden.
En nu is het een verslaving.

Zo maken ze de kinetic horloges niet meer. Mooi modern design. En wat aan deze aanschaf/gebeurtenis maakte het interessant om meer te weten te komen over horloges/uurwerken?

1 like

Zeker heb ook van alles gehad en op een geven moment krijg je steeds meer een stabielere smaak🙂

Mijn vader heeft vroeger bij Omega Nederland gewerkt. Dus horloges zaten er al vroeg in bij ons.

3 likes

In februari van dit jaar was het leven nog simpel. Ik had een Rodania die ik in 2002 voor mijn 21e verjaardag gekregen had, en dat was het. Ik wist dat horloges vroeger opgewonden moesten worden, maar dat batterijtjes die rol tegenwoordig op zich genomen hadden.

Maar dan kwam die vermaledijde rondreis in Zwitserland. Op een gegeven moment waren we aan het rondkuieren in Interlaken, en het viel ons op dat we daar geen 10 passen konden zetten zonder een nieuwe juwelier te zien. Het waren er zoveel, dat we ons uiteindelijk verplicht voelden om er toch maar eens eentje binnen te stappen. We keken even rond, en ervan uitgaand dat niemand Nederlands verstond liet mijn vriendin zich ontvallen bij het zien van een bepaald horloge: “deze is toch echt oerlelijk!”. “Nou, dat valt wel mee hoor”, hoorden we tot onze verschrikking 1 van de verkoopsters antwoorden.

Gelukkig kon ze er wel mee lachen en nadat het grootste deel van het schaamrood was verdwenen luisterden we met veel interesse wat ze allemaal te vertellen had over de horloges die ze verkocht. Het was hier dat ik voor het eerst over automatische horloges hoorde. Mijn interesse was gewekt, en bij terugkomst in Nederland sloeg het virus (horloge-, niet dat ander) keihard toe. Ettelijke horlogeforum- en youtube-uren later is ook dit gat in mijn cultuur weer een beetje gedicht. Al ben ik nog lang geen specialist, ik kan toch al een beetje meepraten.

Een Dan Henry 1964 met Aston Martin DB5 op de caseback werd mijn eerste aankoop, een Orient Ray ll mijn eerste automaat. Volgend jaar trouw ik. Een mooie Grand Seiko SBGA373 Spring Drive heb ik voor deze gelegenheid al aangeschaft.

18 likes

Mooi verhaal en een mooi trouw kado heb je al gekocht.

1 like

Leuk verhaal, en wat een mooie GS! Niet vergeten af en toe ook naar de bruid te kijken :grin:

4 likes


Ooit op 16 jarige leeftijd dit horloge van mijn vader gekregen (was eerst van hem). Had deze altijd om. vanaf dit jaar meerdere mooie andere horloges gekocht.

3 likes

Niet liegen.

Bij mij is het begonnen toen we met de LCF in Manilla aanmeerden en @anon50762135 en ik een dronken matroos op de kade zagen liggen met een 2254 om z’n pols. Ik weet nog dat we die voor een paar peso bij een tentje hebben verkocht en een ruig weekend hebben beleefd met vrouwen, tattoos, en een aapje dat Sanchez heette. Na een avondje pokeren in een of ander donker hol in Tondo, ben ik teruggegaan en heb de 2254 teruggekocht. Helaas heb ik die aan boord weer geruild voor een paar lijntjes, maar zo is het dus begonnen.

8 likes

Met deze Genève uit 1966. In 1981 als overjarig model gekocht bij van Houten in Nijmegen. Ik begon namelijk net beetje redelijk te verdienen. ( vond ik zelf) :wink: Ca. 1200 gulden meen ik. Die Omega ging een keer stilstaan met waterschade. Ik reed veel motor. Ik had geen horloge hobby. Alleen altijd al interesse gehad in mooie mechanische dingen.

Rond 2012 kwam ik dit forum tegen en kreeg ook weer aardigheid aan die oude Omega. Laten restaureren door Jan Ubels. En toen ben er een paar bij gaan zoeken. En de rest is history. :grin:

3 likes

Tot in 2007 had ik weinig met horloges, ik droeg al een jaar of 10 een Seiko 5je en daarvoor een Citizen quartz. Toen in dat jaar zowel mijn vader als mijn schoonvader overleden had niemand echt interesse in de achtergebleven horloges, wekkers en klokken.Deze kwamen dus in mijn bezit.Ik vond toen ook bij mijn vader mijn allereerste horloge terug die ik 35 jaar voordien als 12 jarige had gekregen. Deze deed het nog maar ook toen belandde bij mij de horloges in een lade om weer enkele jaren vergeten te worden. Destijds zat ik ook in een toneelvereniging en toen we daar noodgedwongen moesten verhuizen hebben we daar alle kelders zolders enz moeten leegmaken. daar stond dus materiaal en toneel accessoires die de laatste 50 jaar verzameld en bijgehouden waren, en dus ook klokken natuurlijk. Wederom moest niemand die hebben, dus wie was er kandidaat, ,juist ik dus :smile: En dus stonden er lagen er bij mij een klok of tien en enkele horloges. Toen ik toch eens wat begon op te zoeken kwam ik … hier terecht :laughing: en ben er dus nooit meer weggeraakt. Mijn allereerste horloge net als de Oris van mijn vader hebben ondertussen een volledig onderhoud gehad en kunnen er nog jaren tegen. Ook de klokjes hebben ondertussen ook allemaal een onderhoud gehad. groetjes en nog een goede avond.

3 likes

Ik wilde ook eens een “echt” horloge. Als je een tijdje gaat rondkijken zie je steeds meer moois :slight_smile: voor je het weet heb je een doos vol en het ligt ook niet snel in de weg. Met auto’s heb je veel meer ruimte nodig, en eindeloos doorlopende kosten, dan zijn horloges toch beter te behappen.

Ik twijfel of ik al echt met de hobby begonnen ben. Dat vraagt verduidelijking gok ik zo.

Een paar jaar geleden zat ik wat op internet te pielen en een aantal mensen om me heen waren een beetje met horloges bezig. Niet echt met het €500+ spul, maar gewoon in discussie over Seiko, invicta en weet ik veel wat. Ik ben ict-er en dacht, er is vast wel meer te vinden op internet. En zo waar, een Google naslag en ik vond Hodinkee. Na een paar artikelen zag ik een prachtig horloge van Laurent Ferrier. Simpel, elegant… maar zal toch vast niet duur zijn? Oordeelt u zelf maar; https://www.hodinkee.com/articles/new-laurent-ferrier-galet-square

Naja, u begrijpt… droom in duigen. Echte horloges kosten echt geld.

Dus eigenlijk was ik er we klaar mee. Tot een jaartje of twee geleden. Een collega kwam naar me toe met een Breitling. Leuk ding. Niet mijn smaak, maar zag er okee uit. Prijs is betaalbaar, even sparen en dan kan dat best.

Maar toen ging ik lezen, ontdekte HF en was eigenlijk al snel veel meer in de techniek geïnteresseerd. Hoe werk zo’n ding nou eigenlijk? Waarom tikt hij zo vaak als je ook prima een 1 beat per second uurwerk zou kunnen maken… hoe zit dat nu met de wijzers? Kan ik het zelf maken?

Ik ben wel even in horloges van James Bond gedoken. Ik heb nog een paar seiko’s liggen bijvoorbeeld. Maar verder dus vooral een workshop van @vinwat, wat rommelen met 6497’s, een junghans 93s1-tje, wat 2824’s en afgeleiden, maar nog steeds geen topper in bezit.

Wel zit ik inmiddels te loeren naar een JLC. Als je het doet, moet je het goed doen. Dus waarom dan niet een “watchmaker of watchmakers watch”, ipv iets wat iedereen wel lijkt te hebben.

5 likes

Voor mij begon het toen ik een horloge voor mijn 18e verjaardag uit mocht kiezen. Toen ik wat research aan het doen was naar wat voor uurwerken er goed waren kwam ik er al snel achter dat het een automaat moest worden. Ik zag tenslotte zo veel Seiko’s uit de jaren 60 die nog goed liepen dat het wel goed moest zitten met het Japanse merk. Ik wilde een diver, al was meer dan 100 meter slechts een pre. Het was de Sea Urchin geworden en heb nog steeds geen spijt van mijn keuze! :grin:

Een half jaar na mijn 18e verjaardag een account aangemaakt op het forum om te kijken of er iemand was die mijn opa’s Certina (erfstuk) kon opknappen en sindsdien blijven plakken :sunglasses:

Een prachtige hobby met sympathieke, vriendelijke community.

3 likes

Maart - april 2020. Corona grijpt om zich heen in Nederland, paniek slaat toe. Een intelligente lock down volgt en Tinuske is een aantal weken veel te veel thuis te vinden. Nu kan ik prima ‘thuisbankieren’ en niksen, maar nu sloeg de verveling toch vrij snel toe. In de zoektocht naar een braadpan -tijd genoeg om zowel binnen als buiten lekker te slow immers - kwam ik terecht op een bekende veilingsite voor vakanties. Het pannetje werd voor een prima bedrag verworven en de veilingsite bleek geinig tijdverdrijf.

Een Thomas Earnshaw skeleton watch kwam voorbij. M’n Triwa quartz horloge was na een jaar of 5 desk diven (al kende ik dat woord toen nog niet), tuinieren dicht bij muurtjes en vallen van fietsen (al dan niet in kennelijke toestand) wel aan vervanging toe.

‘Hé’, dacht ik, ‘zo duur zijn die automaatjes niet’. Google wees me al snel op het Amerikaanse Stührling en na een lange avond ‘Zoom’ met vrienden en veel drankgelach besloot gewoon zo’n ding te bestellen. Geen idee van kwaliteit en afwerking, maar het oogde leuk en leerzaam.

Daags na bestelling, besloot ik nog eens te checken of het eigenlijk wel zo’n succesgeval zou zijn. Je kent
dat unheimische ochtendgevoel wel als je diep in de nacht met een slokje op knopen hebt doorgehakt. Horlogeforum.nl kwam op het pad en het antwoord was zo gegeven: er is véél meer moois voor het geld.

De vonk sloeg over, een virus veel gevaarlijker dan corona nam genadeloos bezit van mij. Een SKX007 werd besteld, maar levering duurde te lang. Het vlees was te zwak en die Amerikaan was al voordat ie goed en wel om de pols hing afgedankt. Invicta1953’s waren voor kleine prijsjes in overvloed te koop en een oude 50 jaar oude Seiko DX werd aangeschaft.

Inmiddels heb ik meer horloges dan spijkerbroeken, (die ik nog pas in ieder geval) en ben ik mijn vriendin dankbaar dat ze me enigszins in bedwang houdt.

6 likes