Hoe slecht is het polijsten van een horloge?

Hallo allemaal,

De vraag is eigenlijk al in de titel van het topic gesteld.

Ik keek zojuist op op deze website: http://www.horlogepolijsten.nl

En vind de horloge prachtig, alleen hoor ik verhalen dat dit slecht kan zijn voor je horloge.

In hoeverre zijn deze verhalen waar.

Groetjes

Michael Engel

Voor zover ik weet kan een keer een klein beetje polijsten geen kwaad. Kan een klok enorm van opknappen. Hoewel sommige mensen die gebruikssporen juist wel weer leuk vinden; uniek, karakter, enz… Je moet alleen niet teveel polijsten, dan kunnen hoeken en randen ‘afronden’ en daar knapt je klok juist weer niet van op.

In technische zin, is het polijsten niet zo slecht. Door polijsten verander je de fabrieksafwerking, van het horloge. Vaak hebben horloges mooie, haast scherpe hoeken en fraaie facetranden. Wanneer je een horloge polijst, haal je feitelijk een dun laagje materiaal weg, en kunnen de facetranden te afgerond raken.

moderne goedkope horloges , lekker laten polijsten, ziet het er weer mooi uit

dure moderne en vintage horloges: polijsten = waarde vernietigen

1 like

Wanneer je te lang op 1 plaats polijst, kun je verkleuring krijgen door oververhitting.

Mijn beste,

Juist!!
Dat denk ik ook.
Ergens houdt het op. Je kan niet blijven polijsten!!

Orologio Signaturis Temporis.:wink:

Ik lees op een aantal websites dat bij een breitling onderhoudsbeurt er ook wordt gepolijst is dit dan op den duur niet wat teveel van t goede?

Groetjes

Mike

Ik heb in je allereerste post foto’s van je horloge gezien. Bijna nieuwstaat. Man, maak je niet dik over het feit dat je horloge er uitziet alsof-ie twee maanden gedragen is (terwijl-ie zes jaar oud is). Je maakt je echt te druk over je Breitling, kan ik me ergens wel voorstellen (had dit in het begin ook met mijn Speedmaster Professional), maar je moet het ook een keer “loslaten”. Alles wat je gebruikt, loopt gebruikssporen op. De prijzen op de genoemde website lijken me zeer redelijk, dat wel. Maar ik zou 't mooi nog enkele jaren uitstellen. Lekker dragen dat ding! :sunglasses:

2 likes

Heb een zeer goede ervaring met dit bedrijf ivm een Breitling Fighter bracelet.

Toevallig dat er Rolex DJ op staan, is nou typisch zo’n voorbeeld van een horloge dat veel gepolijst wordt. Heeft karakteristieke scherpe randen op de lugs. Vaak zie je bij veel vintage modellen die te koop staan dat de kanten bijna rond gepolijst zijn. Ziet er optisch dan wel redelijk uit omdat alle dutsen en butsen van de scherpe randen zijn verdwenen maar hij mist dan zijn scherpe randen en is dan aantoonbaar veel gepolijst, afblijven in zo’n geval.

Als het echt goed gebeurt is het zelfs voor de meeste horloges geen punt maar dan moet het echt wel Heeeel goed gebeuren, dat is een pré.

En bij zeldzame vintage modellen is het beter om of te kiezen voor een model wat in betere staat verkeerd dan er wat aan te laten doen.

Niet aan iemand toevertrouwen die je hele klok laat glimmen als een hondekeutel in de maneschijn en alle scherpe en gesatineerde randjes er afsloopt.

Dat zou ik zelfs bij een horloge van 500 tot 1000 euro niet prettig vinden.

Nog even een toevoeging:

Als je een horloge met een ingewikkelde stalen band wegbrengt, en de klok is wat hoger ingeschaald qua waarde, vraag dan altijd hoe het verjongingsproces in zijn werk gaat, een stalen band moet volledig uit elkaar, zoals ook de kast uurwerk enz, om geen schade op te lopen.

Vraag altijd hoe het in zijn werk gaat om teleurstellingen te voorkomen, als ze het klusje uitbesteden vraag dan exact aan wie of welk bedrijf ze het uitbesteden zodat je eerst het net af kunt struinen naar ervaringen van klanten.

Groeten,

Noel.

1 like

In het algemeen kan het inderdaad geen kwaad, maar wat Rene zegt klopt: duurdere en vintage horloges moet je vanaf blijven. Hoewel er nuances zijn: met name Rolex verzamelaars zijn allergies voor een gepolijste kast. De oudere Rolex sport modellen hebben een subtiele facetrand langs de lugs die bij polijsten vrijwel altijd verdwijnt en dat betekent waardevermindering. dan liever wat krassen en butsen.

1 like

Er zijn vaklui die de facetrand meenemen en het eruit laten zien als nieuw.

Dan blijft de facetrand gewoon intact voor zover mogelijk, maar zulke vaklui zijn dun bezaaid jammer genoeg.

Groeten,

Noel.

1 like

Wie zijn dat dan wel? Waar heb je echt goede ervarigen mee?

Stond hier boven ook al een site genoemd. Heb je daar ervaring mee?

Volgens mij kan die meneer van horlogepolijsten.nl het wel ? Afgaande op de nette resultaat foto’s.

Heb ik gezien bij iemand anders aangezien ik zelf geen 16610 heb, deze was gewoon in gebruikte staat met krasjes en een klein tikje hier en daar.

De eigenaar was de eerste eigenaar, en heeft toen besloten om het horloge op te laten knappen buiten Rolex om, het resultaat was fantastisch. degene die het heeft gedaan ken ik niet, maar ik kan mij nog herinneren dat het buiten Rolex om gedaan is.

Heb geen contact meer met de eigenaar van de Sub dus zou niet weten wie dat was die het uitgevoerd heeft.

Edit: er zijn ook vaklui die gewoon van de facetrand afblijven en de rest eromheen wel verzorgen, dat kan ook.
Ik ben een keer bij een respectabele juwelier geweest die ik toevallig kende omdat ik er vroeger boven gewoond heb, en die zei: Ja ik ben een juwelier en een horlogemaker, maar polijsten is weer een vak apart, ik besteed het uit aan iemand waar ik m’n handen voor in het vuur durf te steken, vond ik wel eerlijk dat een juwelier toegeeft joh dat is gewoon een andere specialisatie binnen het vakgebied en als je daar geen 110% ervaring in hebt, afblijven!

Groeten,

Noel.

Ik kan me hier op het hf ook wel andere reacties herinneren. Een aantal maanden geleden stonden er hier ook uitermate negatieve ervaringen. Zelf heb ik er geen ervaring mee maar de kritiek was niet mals.

Ow?
Wat was er dan?

Volgens mij iets met slijppasta resten en ook matig werk in het algemeen. Nogmaals dit heb ik hier gelezen ik heb er zelf geen horloge laten polijsten. Waren overigens goed omschreven ervaringen van hf leden die volgens mij goed ingevoerd zijn op horloge gebied.

Als je het hier gelezen hebt, heb je dan een linkje voor ons? Met de zoekfunctie kan ik namelijk niets vinden.