Hoe vaak laten jullie je speedmaster servicen en/ of controleren op waterdichtheid?

Ik heb mijn speedmaster gekocht in 2001 en voor het eerst een beurt gegeven bij een officiële omega specialist in 2023. Schoonmaken, ringen en plexiglas vervangen. Alligator bandje vervangen en zo. Het horloge is nu weer prachtig.

Moet wel zeggen dat ik het horloge niet elke dag droeg. Nu nog steeds niet.

2 likes

Het is een moonwatch…

1 like

Dank voor alle reacties! Ik overweeg om m later dit jaar of anders volgend jaar te laten nakijken… vreemd genoeg vertelde de juwelier me dat ook naar zijn mening servicen pas nodig zou zijn als het horloge achter zou gaan lopen… geen idee waar hij dat nou op baseert.

Ook wel merkwaardig toch dat IWC op zijn site aangeeft dat service pas nodig zou zijn bij enige gebreken… dat is toch ook een mechanisch horloge

1 like

Ik zou niet durven zwemmen met mn Speedmaster, zelfs niet toen hij nieuw was.

2 likes

Na 18 jaar lijkt me een servicebeurt geen overbodige luxe. Ik zou de extra centen ervoor uitgeven om de garantie te hebben dat je er daarna weer jaren van kan genieten.

2 likes

De meeste juweliers hebben niet zoveel verstand van horloges, meer van sierraden. Ga naar een goede horlogemaker, dat is een ander vakgebied.

1 like

:point_up_2:t3: dat dus…

Ik douche er gewoon mee, geen spatje pijn.

En 50 meter is 50 meter bij Omega :slight_smile: Moet je met een Daniel Wellington inderdaad niet proberen :joy:

1 like

Dank voor de tip! Ik overweeg om nog eens een Seiko prospex te kopen voor het zwemmen… dat lijkt me ook n ideaal horloge voor op vakantie namelijk

2 likes

Top! Dank je wel!

Het zal vast kunnen, maar ik doe het niet :grimacing:
Ik zou dan ook eerder een Seamaster aanraden.

2 likes

En laten we wel wezen, de speedy is helemaal niet gemaakt voor in of onder water. Pak dan een diver of een G-Shock. Trouwens, een mechanische chrono zou ik so wie so nooit kopen, zelfs geen Chinees of Rus. En het zijn vaak dikke tonnetjes waar je eigenlijk niks aan hebt behalve voor de mooi.

1 like

Omdat IWC gewoon eerlijk is en bij een service echt alles uit elkaar gaat en alles wat versleten is wordt vervangen, zodat je in principe een als nieuw horloge terug krijgt.

Dit is trouwens het geval bij alle grote merken.

Ik zou ook alleen een service overwegen als het horloge niet meer goed loopt.
Er zijn nog SKXjes van 20 jaar oud die perfect lopen.

1 like

Eens met de mensen die van mening zijn dat een service beurt alleen nodig is als er iets minder werkt OF als het 10+ jaar geleden is sinds de laatste beurt. Alleen al omdat de rubberen ringen die zorgen voor de waterdichtheid op termijn uit drogen.

verder sluit ik me ook aan bij de voorkeur om niet te zwemmen met een handopwinder. Extra tip erbij (ook voor @NSFW): de meeste waterschade word veroorzaakt door douchen. Waterdamp is immers fijner dan water(-druppels) en kan dus door een fijnere opening binnendringen. Daarbij word je pols niet schoon als je het horloge om houdt :stuck_out_tongue_winking_eye:

Mijn juwelier zei zaterdag nog hetzelfde tegen mij over een horloge van 48 jaar oud.

Toen ik mijn IWC kocht (met ETA 7750) kreeg ik te horen “officieel moeten we 5 jaar adviseren, maar in de praktijk zien we dat als mensen hem binnenbrengen bij gebreken (vele jaren later dus) dat er meer vervangen moet worden, maar dat dit altijd goedkoper is dan x-keer service door de jaren heen. Of dit een verstandige keuze is laat ik even in het midden, maar heb voor mezelf 10 jaar als onderhoudstermijn aangehouden voor mijn horloges.

5 likes

Daar denkt een Omega gekwalificeerde horlogemaker anders over:

3 likes

Ik kan natuurlijk niet op een dergelijke kwalificaties leunen. Maar dan wel weer wel op zo’n 40 jaar aan horloge reparaties in eigen atelier van het juweliersbedrijf waar ik in opgegroeid ben :upside_down_face:

Bedoel er vooral mee dat horlogemakers het niet altijd met elkaar eens zijn, maar de ervaring x tijd meestal het juiste antwoord suggereert. In dit geval heel veel mensen die met horloges met waterschade binnen zijn gelopen die er mee nooit zwemmen of afwassen. En dan het vallende kwartje wanneer er gevraagd wordt of het horloge af gedaan (en ook droog weggelegd) wordt tijdens het douchen…

Anders misschien wat anekdotisch ‘bewijs’; ik neem nooit een horloge mee de badkamer in, maar zwem en duik wel met mijn horloges. Nog nooit een lek gehad.

Ik neem altijd mijn ( wd ) horloge mee de badkamer in en zwem er ook mee, nog nooit een lek gehad. :slight_smile:

Overigens snap ik de grap van deze horlogemaker wel. Een water molecuul is een water molecuul, die veranderd niet in grootte. Maar een waterdruppel natuurlijk wel :wink: