Horloge opnieuw vergulden?

Beste HF’ers,

Ik krijg binnenkort een Tag Heuer 1000 ‘Wolfie’ binnen. Dit is de versie waarbij de kast, de bezel en de band volledig verguld zijn in 18K goud. Ik ben altijd al een fan geweest van de 1000 serie van Tag Heuer, want ze zijn erg elegant, niet opzichtig groot en komen in een behoorlijk scala aan kleuren. Dit wordt dan mijn 3e exemplaar, die ik eigenlijk volledig wil restaureren tot in top staat. Het horloge is eigenlijk in hele goede staat, echter is de vergulding op de kast en op de band versleten/begint te verslijten.

Dit is het horloge in de Wolf of Wallstreet:

Deze komt onderweg naar mij:

Ik heb een aantal topics gevonden met adressen die goed bekend staan, echter waren die topics al een tijd geleden aangemaakt. Ik hoorde onder andere Haveman en Helvico in Canada voorbijkomen (http://www.haveman-edelmetaal.nl/edelmetaal/vergulden http://www.helvico.com/samples---echantillons.html). Echter moet je hier de onderdelen los aanleveren en ik heb zelf nog nooit een horloge uit elkaar gehaald.

Ik heb dus een aantal vragen:

  • Zijn de adressen die ik boven heb gemeld nog relevant?
  • Weet iemand een adres of een HF’er die én het horloge uit elkaar kunnen halen én kunnen vergulden?
  • Ik zit te twijfelen om zelf een vergudingskitje aan te schaffen en het project zelf aan te pakken. Heeft iemand dit al welleens eerder gedaan en hoe waren de resultaten?
  • Heeft iemand onlangs iets weggebracht om te laten vergulden? Zo ja, hoe was het resultaat? En waar was dat?

Groetjes.

14 likes

Deze markeer ik even, ben ook wel benieuwd naar de antwoorden.

1 like

Mijn beste,

Informeer eens bij Dirk Oskam!!
Een bekwame ambachtsman!!

Rotterdam-Zuid
Dirk Oskam

Succes.

Orologio Signaturis Temporis :wink:

1 like

Ik heb zelf een verguldsetje, maar het valt nog niet mee om daarmee een mooi resultaat te bereiken; je moet er op z’n minst een goede labvoeding bij kopen om de spanning en stroom goed te kunnen regelen. Verder kun je met zo’n setje alleen 24k vergulden, en dat is aanmerkelijk donkerder van kleur dan het veel gebruikte 18k verguldsel.

Dus tenzij je dit veel vaker wilt gaan doen zou ik het maar uitbesteden. Met uitbesteden heb ik overigens geen ervaring. Ik zou er wel even duidelijk bij zeggen dat ze niet mogen polijsten; voor je het weet verknallen ze je complete horloge. :sunglasses:

1 like

Ik zou het niet zelf doen. Ten eerste het argument m.b.t. 24k tegenover 18k, daarnaast is zelf hobbyen qua restauratie vaak funest voor de restwaarde. Gewoon professioneel laten doen met bon en al dus.

Let op dat als je het geheel buiten de EU laat aanpakken, dat je dan waarschijnlijk over en weer BTW mag aftikken i.v.m. invoer!

2 likes

Bedankt, ik ga contact met ze opnemen en vragen om een offerte.

1 like

Bedankt voor je tips. Hoe haal je dan het oorspronkelijke goud er vanaf zonder te polijsten als ik vragen mag?

Bedankt Mafkees :wink: Ook voor de tip wat betreft het laten restaureren buiten de EU. Ik denk dat jullie gelijk hebben. Als ‘amateur’ haal heb je er toch vaak nog niet een precisie voor ontwikkeld om het horloge terug te brengen in de originele staat (randen van de case teveel afgevlakt bijvoorbeeld, niet je tijd genomen etc).

Volgens mij doen ze dat met nogal gemene vloeistofjes. Van polijsten verdwijnen al je originele scherpe randen, dus dat moet je niet willen. (tenzij je het door een echte vakman met een lapideermachine laat doen, maar die werken meestal niet bij een een bedrijf waar ze dingen vergulden)

1 like

Ik heb het ooit laten doen maar hou er rekening mee dat de kast zelf nog in een super toestand moet zijn omdat je anders alle oneffenheden extreem goed ziet. Ik heb zelf een Cartier Tank opnieuw laten vergulden, maar deze had sterling zilver als base materiaal. Aan de vergulding zie je op zich niks maar eventueel gegraveerd schrift in de caseback wordt een klein beetje minder scherp. Ik was meen ik 60 euro kwijt.

2 likes

Bedankt voor je bijdrage. Gelukkig is de kast in hele goede staat. Heb je de kast toen los aangeleverd?

Ik zou er niet zelf aan beginnen, gewoon uitbesteden Haveman levert prima kwaliteit en de kosten vallen best mee.
Je moet wel zorgen bij een beschadigde kast dat je hem zelf netjes aanlevert want ze doen alleen vergulden, maar dat is hier dan niet van toepassing.
Gewoon iemand zoeken die het horloge voor je kan demonteren, dan kun je het los aanleveren.
Als je toch bezig bent zou ik wel meteen alle pakkingen laten vervangen zodat die weer goed waterdicht is.

2 likes

"onze " Inca heeft ooit een oud horloge voor mij laten vergulden.
Was weer als nieuw :sunglasses:

Inca?

Toets die naam eens in op de zoekfunctie…
Top adres, kan heel aardig sleutelen :sunglasses::sunglasses:
Foto reportage krijg je er gratis bij.

1 like

Ik dacht al, hebben we hiet over een Seat ofzo haha. Top, bedankt! Ik ga even zoeken.

1 like

Update: Offerte is aagevraagd bij Haveman en besloten om daar het horloge af te geven. Inca gaat het uit elkaar halen voor me. Bedankt iedereen voor de tips! Ik hou jullie op de hoogte van het eindresultaat.

6 likes

Toevallig, ben hem net aant kijken :joy:
Mooi horloge!

Toevallig! Veel kijkplezier, goede film :wink:

1 like

Ja tot nu toe vind ik hem vet!