ik heb vraag wie weet wat voor vloeistof moet je gebruiken horloge automaat te schoonmaken
ik gebruikt wasbenzine of cerosine
automaat horloge onderdelen om te schoon te maken
laten jullie mij weten?
ik ben ook hobby horloge maker
Ik gebruik nafta (“aanstekerbezine”); bevalt goed!
terpentine.
al die aardolie spullen zoals nafta en terpentine en benzine aansteker spul verschillen een beetje in samenstelling vanuit de destillatie fracties. belangrijk voor chemische processen, maar voor het oplossen van oude horlogeolie maakt het nauwelijks iets uit.
dus pak de goedkoopste vloeistof, terpentine kost 1.29 EUR of zo bij de Appie.
ik dip de onderdelen daarna even in de IPA (isopropanol), dan stinkt het niet meer zo.
waar kan dat kopen IPA isopropanol
Beste Lazo36,
Heerlijk; de schoonmaakdiscussie breekt opnieuw los! Om hier van mening over te verschillen hoef je echt geen hobbyhorlogemaker te zijn, want de strijd onder vaklieden woedt al jaren, niet alleen waar het horloges betreft maar ook onder degenen die zich in grootwerk gespecialiseerd hebben. Een uiterst gevoelig thema: ik heb hier nog een in 1994 gepubliceerd artikel afkomstig uit het maandblad ‘Uhren’ en de daarop volgende schriftelijk gevoerde, pittige discussie tussen de bekende Duitse klokkenmaker Matthias Naeschke en de (overleden) auteur Dr. Wolfgang Lympius, een vooraanstaand chemicus, geen klokkenmaker en daarmee dus bestempeld als een ‘onwetende buitenstaander’. Zijn nog altijd actuele artikel zou iedere serieuze vakman tot nadenken moeten stemmen!
Laten we zeggen dat hét ideale, chemisch absoluut neutrale schoonmaakmiddel niet bestaat. Het veiligst, althans voor zowel het mechaniek als de verse olie, is tolueen. Dit nu verboden, uiterst schadelijke goedje laat geen residu achter, was vroeger bekend en te koop onder de merknaam Tulon en werd nota bene verkocht als spoelmiddel na een schoonmaakbeurt in een uit een mengsel van ammoniak en zeep bestaand schoonmaakbad. Die ammoniaktoevoeging werd en wordt nog altijd gebruikt om messing glanzend schoon te krijgen, maar dient om verdere (roest)problemen te voorkomen wel uiterst zorgvuldig verwijderd te worden, in eerste instantie onder stromend, lauwwarm water. Tulon kon zelfs gespoeld worden in een speciaal actief koolfilter en was daarmee praktisch onbeperkt recyclebaar.
Pas op met isopropylalcohol. Het is uitstekend geschikt als spoelmiddel, maar dompel de onderdelen zo kortstondig mogelijk onder en laat het nooit op de onderdelen verdampen, want dan is binnen de kortste keren roest op zelfs hoog gepolijste stalen onderdelen gegarandeerd! IPA altijd eerst zo snel mogelijk verwijderen met zuigend papier.
Voor gevoelige onderdelen, zoals anker en balans met spiraal waarvan ankerstenen en ellips met schellak zijn gefixeerd, kan men het best Bergeon One Dip-vloeistof gebruiken. Een tip: bewaar het flesje in de koelkast (groentevak), want dit uiterst vluchtige goedje verdampt bij kamertemperatuur zelfs in een ogenschijnlijk dicht flesje (en dus ook bij de leverancier, zoals ik meermaals moest vaststellen)!
Met vriendelijke groet,
Robbert
P.S. Mochten er forumleden zijn die belangstelling hebben voor dit taaie, Duitstalige artikel compleet met de daarop volgende controverse, dan is een privéberichtje in mijn richting voldoende voor een PDF-afschrift compleet met illustraties.
Precisieman Schreef:
Pas op met isopropylalcohol. Het is uitstekend
geschikt als spoelmiddel, maar dompel de
onderdelen zo kortstondig mogelijk onder en laat
het nooit op de onderdelen verdampen, want dan is
binnen de kortste keren roest op zelfs hoog
gepolijste stalen onderdelen gegarandeerd! IPA
altijd eerst zo snel mogelijk verwijderen met
zuigend papier.
hmm, ik heb nog niet genoeg projecten onder handen gehad om iets te kunnen zeggen over corrosie.
misschien maar beter de waarschuwing van Robbert in acht nemen, en het IPA flesje maar dicht te houden… het spul ruikt wel lekker overigens
Beste Stony,
Dat lekker (?) geurende IPA-flesje dichthouden lijkt mij heel verstandig, want aan een stomdronken horlogemaker heeft natuurlijk niemand iets . Mijn advies sloeg voornamelijk op de dure One Dip-vloeistof van Bergeon, waarvan de flesjes klaarblijkelijk niet dicht genoeg kunnen worden gemaakt om voortijdige verdamping tegen te gaan.
En IPA heeft inderdaad een uiterst sterke corroderende werking wanneer het snel verdampt. Alcohol heeft namelijk de neiging water aan te trekken en de daaruit resulterende, werkelijke vliegensvlugge vorming van roest heb ik helaas aan den lijve moeten ondervinden. Uitkijken met dat spul dus!
Overigens kan wasbenzine prima dienen als schoonmaak-/inweekmiddel, maar helaas laat deze vloeistof een (wit) residu achter dat beslist verwijderd moet worden. En over petroleum kan ik kort zijn: leuk voor het schoonmaken van bijvoorbeeld een fiets, maar absoluut niet gebruiken voor uurwerkreiniging! Tot voor kort vormde trichloorethyleen een goed alternatief voor tolueen, maar ook dit goedje was te giftig om vrij verkocht te mogen worden en is dan ook al geruime tijd uit de schappen verdwenen.
Vriendelijke groet,
Robbert
Als ik delen van horloges reinig doe ik het met remmenreiniger,en doe het af met een katoenendoek indien mogelijk. Dit is een behoorlijk effectief goedje(bestaat uit 30% alifatische waterstoffen) laat overigens geen residu achter en is niet corosief. dit koop ik vaak per 10 spuitbussen a 500ml voor 12,50 bij een automaterialen zaak.
Hier worden normaal remschijven en/of motordelen mee schoongemaakt.
Gr. Andre
waar kun je dat kopen IPA
isopropanol
en ik ook remreiniger is dat goed om horloge onderdelen schoonmaken ?
ik gebruikt zelf een wasbenzine of cerosine
is dat neit goed dan
laat je mij adres weten ipa isopropanol
Elma red wordt ook vrij veel gebruikt, vooral met gebruikmaking van een schoonmaakmachine. Daarna moet je wel naspoelen. Daar heeft Elma ook een goedje voor, maar wasbenzine wordt ook wel gebruikt. Dat is een stuk goedkoper, maar iets minder goed schijnt (waarom is mij eigenlijk niet duidelijk).
Beste Niels2,
Elma rood is in wezen de oude zeep/ammoniakoplossing zoals die altijd al werd gebruikt; je kunt zo’n mengsel ook zelf samenstellen (voordeel: dan weet je tenminste wat erin zit). Zo’n bad is helaas zo goed als onmisbaar voor het reinigen van non-ferrometalen als messing, maar heeft een groot aantal vervelende eigenschappen. Ooit was Tulon het bijbehorende spoelmiddel, maar afgezien van het feit dat dit nu niet meer te koop is was het eigenlijk eerder een prima schoonmaakmiddel.
Wasbenzine kan een redelijk alternatief zijn, maar onderdelen liefst eerst voorreinigen in een organisch oplosmiddel zoals bijvoorbeeld trichlooretheen of tolueen; een langdurige behandeling kan hier absoluut geen kwaad, Dat is wél het geval met de reiniging in koud Elma rood (schoonmaakbaden onder geen beding verwarmen!), want die mag, zeker in een ultrason, eigenlijk ten hoogste drie minuten duren. En let op dat je geen bad gebruikt dat een blauwe kleurzweem (duidt op opgelost koper) of een te lage pH-waarde (onder 10) heeft! Spoelen met hoogstens lauw, liefst stromend water, vervolgens kort spoelen in IPA en snel drogen met behulp van bijvoorbeeld zuigend papier. Het uiterst vluchtige IPA nooit laten verdampen, want de sterke afkoeling van het metaal trekt waterdamp aan waarna er onmiddellijk roest ontstaat.
En denk na het bovenstaande vooral niet dat de ‘schone’ onderdelen brandschoon zijn. Nabewerken met speciaal penhout (geen luciferhoutjes gebruiken, want die bevatten hars!) blijft meestal hard nodig. Wordt zo’n stokje zwart nadat het uit een lager wordt gedraaid, dan net zolang doorgaan totdat het houtje schoon blijft. Blijft er namelijk vuil achter, dan heeft dat onvermijdelijk negatieve gevolgen voor de smeermiddelen.
Vriendelijke groet,
Robbert
Enige waarmee je moet uitkijken bij gebruik van remmen reiniger is bepaalde soorten kunststoffen dit kan wit uitslaan(heb er zelf nooit geen last van gehad op auto onderdelen niet en op horloges niet) dus altijd wel oppassen.
De spuitbussen staan wel onder behoorlijke druk om de vloeistof goed tegen het te reinigen oppervlak te laten komen.
Gr. Andre
lazo36 Schreef:
waar kun je dat kopen IPA
isopropanol
ebay:
http://stores.ebay.nl/BIOSTAIN-ON-E-BAY
dat spul mag gewoon per post verstuurd worden. maf eigenlijk.
Voor zover ik weet worden onderdelen van mechanische horloges gereinigd in Rubisol en nagespoeld met F 45. Voor het naspoelen kun je ook wasbenzine gebruiken. Wasbenzine dient hoofdzakelijk om snel het vocht te laten verdwijnen, maar is nauwelijks reinigend.
Beste Schockman,
Met die kant-en klare chemicaliën ben ik ooit (lang geleden) begonnen, maar er weer even snel mee opgehouden toen hun destructieve schadelijkheid voor zowel de gebruiker als het milieu naar voren kwam.
Wasbenzine heeft pas een reinigend effect wanneer je onderdelen langdurig onderdompelt, maar is vanwege het achterblijven van een (wit) residu voor het naspoelen niet aan te raden. Ik zie ook weleens de effecten van geëxperimenteer met spiritus; sommige reparateurs realiseren zich kennelijk niet dat dit middel schellak oplost.
Vriendelijke groet,
Robbert
Beste Bidle,
Geen dank, graag gedaan. Ik zou zeggen: uitprinten en bewaren!
Voor de overige belangstellenden het verzoek hun e-mailadres op te geven. Het kan zijn dat dit goed verborgen is, maar zo te zien biedt de mailfunctie van dit forum niet de mogelijkheid bijlagen mee te sturen.
Vriendelijke groet,
Robbert
Ik geef alleen antwoord op een vraag. Dat schoonmaakmiddelen belastend zijn voor het milieu, dat lijkt me duidelijk. Dat zijn wasbenzine, spiritus, thinner en terpentine ook terwijl deze middelen voor relatief weinig geld nog steeds vrij verkrijgbaar zijn.
Ik weet van een horlogemaker in Friesland die blikken met afgewerkte Rubisol en F 45 ging ophalen bij zijn collega’s. Daar liet hij zijn motormaaier op draaien…
Ben blij dat ik zijn buurman niet was, want dat moet verschrikkelijk gestonken hebben.
Beste Schockman,
Ik dacht dat ik alles al gehoord had, maar dit slaat alles! Afgezien van de overlast voor de buren vraag ik me af hoelang die horlogemaker en zijn grasmaaier nog geleefd hebben…
Uiteraard zijn alle oplosmiddelen schadelijk, maar deze producten (uiteraard met een zorgvuldig geheimgehouden receptuur) zijn wat mij betreft het toppunt en ik begrijp waarom deze horlogemakers blij waren dat ze die afgewerkte troep bij een inventieve collega kwijt konden: ze konden dat afval waarschijnlijk nergens anders zo goedkoop inleveren!
Met vriendelijke groet,
Robbert
Precisieman Schreef:
Beste Schockman,
Uiteraard zijn alle oplosmiddelen schadelijk, maar
deze producten (uiteraard met een zorgvuldig
geheimgehouden receptuur)
knip<
sinds de verplichting tot MSDS (Material Safety Data Sheet) zijn recepturen een stuk minder geheim, de basiscomponenten staan daar in omschreven. MSDS kun je gewoon bij de leverancier downloaden. (ik ben geen chemicus, ik weet niet wat de preciese regels zijn voor een MSDS. maar het is zeker geen volledige receptuur. )
maar dit wordt vermeld over Rubisol (Bergeon 4981):
white spirit - 90%
ammonia soap - (niet gedefinieerd)
en dat voor slechts 30 EUR per liter.
(had ik al gezegd dat een litertje terpentine slechts 1 euro nogiets kost bij AH? )
grappig, tiep je ammonia soap in in google, kun je dat spul schijnbaar ook al zelf maken!:
http://chestofbooks.com/crafts/mechanics/Cyclopaedia/How-To-Make-Ammonia-Soap.html
dat spul heb ik trouwens liever niet in mijn motor zitten…