Horlogemaker als bijbaan?

Hallo iedereen,

Als allereerst zal ik me even kort voorstellen. Ik ben 20 jaar oud, heb op dit moment geen bijbaan en doe een fulltime hbo studie. Sinds een paar maanden ben ik erg geïnteresseerd in horloges en vind ik het ook leuk om zo af en toe, tijdens het eten bijv., YouTube aan te zetten en naar horolgereparaties te kijken, het geeft een soort Bob Ross gevoel. Dat is dus ook de enige kennis en ervaring die ik heb met het maken van horloges.

Nu was ik opzoek naar een bijbaan en kwam ik een vacature tegen waarin gezocht werd naar een parttime horlogemaker. Het enige wat in de vacature vermeld stond was dat je verantwoordelijk bent voor het repareren van horloges en dat er ook nog een mogelijkheid is om door te leren door een horlogemaker bij de juwelierszaak zelf. Zou ik, zonder enige ervaring, voor deze vacature kunnen solliciteren? En als dat kan, wat voor dingen zou ik dan uit moeten voeren?
Meer informatie, ervaring of meningen mogen ook gedeeld worden!

Bedankt! :slight_smile:

5 likes

Misschien moet je ze gewoon even bellen morgen. :+1:

6 likes

Mmm… wat denk je zelf?

1 like

Lijkt mij niet dan :joy:

2 likes

Niet geschoten is altijd mis toch?

1 like

Wat een koekebakker…
Ze vragen een horlogemaker.
Kom je daar, het eerste wat ze vragen is,
Wat voor ervaring heeft u ?
Nou, ik kijk wel eens YouTube…
Ding dong, volgende.

7 likes

Ik zou eerder een twintigjarige enthousiasteling aannemen die de stap durft te nemen dan iemand die hem meteen maar even een koekebakker noemt. Wat een domme reactie.

64 likes

Er zijn meerdere mensen hier die het zichzelf geleerd hebben hier, als je het goed kan dan kan je prima bijverdienen lijkt me. Heb je geen vacature voor nodig :wink:, wel een hoop YouTube tijd en geduld

In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt heb je meer kans van slagen dan de meeste reacties laten zien hoor. Ik zou ze gewoon benaderen en laten blijken dat je vanuit passie graag wil leren. Ik zou het gesprek met je aangaan, liever een gepassioneerde leerling dat een ervaring azijnpisser

7 likes

Ik zou adviseren: Krantenwijk of Bezorgservice.

3 likes

Wees even realistisch :sweat_smile:
Alsof ik NASA morgen bel en vraag of ik mag helpen sleutelen aan een raket.

Het is erg specialistisch en technisch werk. Dat kost jaren om echt onder de knie te krijgen, helaas

3 likes

Tsja. Met youtube kijken alleen leer je wel iets, maar niet echt veel. Met wat meer gespecialiseerde literatuur en wat oefenen kom je al wat verder.

Het probleem is dat als je het écht wil leren, er een pak tijd en moeite in kruipt en dan is het niet zomaar ff een bijbaantje tussendoor meer. En als je het op liefhebbersniveau houdt, dan ben je niet zo nuttig in een for-profit kader waar snelheid en precisie super belangrijk zijn. :thinking:

2 likes

Mensen, het is ook geen rocket science. Als je de wilskracht hebt en voldoende vrije tijd dan kom je ook zonder opleiding een heel eind. Zeker als je iemand hebt om je aan op te trekken. Ik heb nooit een formele training gehad en met een ander forumlid die mij een dag op weg heeft geholpen en de drive om het te willen kunnen heb ik menig horloge kunnen repareren, en zo zijn er ngo talloze mensen hier. Het is wel zo dat als je voor klanten werkt en een ander level gevraagd wordt, maar dat kun je oplossen door onder supervisie van een mentor aan het werk te gaan.

Kort antwoord: ja, ga ervoor!

9 likes

Ik zou bellen. Wellicht hebben ze een leuke stageplek.
Ik werd ook eens op die manier benaderd door een iemand. Die is uitgegroeid tot een bekende modedesigner. Niet zozeer door mij, maar er is zeker een verjongende en verfrissende invloed op de collectie geweest. De contacten bestaan nog steeds.

4 likes

Solliciteren kan altijd. Lijkt me wel sterk dat ze daarvoor betalen.

Als vrijwilliger zou het kunnen dat ze in je willen investeren, al lijkt me dat wanneer ze een horlogemaker zoeken dat ze daar niet al te veel tijd voor hebben.

2 likes

En als je nou de keus hebt tussen niemand vinden of iemand vinden die het uiteindelijk gaat leren? Je klinkt als sommige van m’n klanten; ik heb dit nodig!!! Dat is er niet meneer maar u kunt wel investeren in iemand die het wil en kan leren. Nee, dan heb ik liever niks :joy:

2 likes

Daarom zeg ik, als vrijwilliger mogelijk wel. Iemand vaardigheden aanleren is tijdrovend en daardoor kostbaar.

Je kunt je nuttig maken door poetsen, schoonmaak apparaat en ultrasoon bedienen, helpen in de zaak en tussendoor leren.

@ts. Gewoon proberen. De nee heb je al.

5 likes

Dat dus. Als bijbaantje? Ik vrees ervoor. Jij je tijd aanbieden en hopen dat ze je gratis opleiding geven al doende? Zou kunnen werken. Proberen waard!

3 likes

In de dames lingerie toch? Als mijn geheugen mij niet in de steek laat. :smiley: :wink:

1 like

Ik vind dat een goede vraag. :slightly_smiling_face:

Je kunt het altijd proberen. Niet geschoten is altijd mis en ‘nee’ heb je en ‘ja’ kun je krijgen!

Ik denk wel dat het moeilijk is om als parttime horlogemaker te starten, wanneer je geen enkele praktische ervaring hebt. Als men het in de branche over “horlogemaker” heeft, dan bedoelt men meestal iemand die het officiële diploma al heeft behaald. Maar inderdaad- wat anderen ook terecht zeggen- zou het in een leerplek/stageplek waarschijnlijk wél kunnen. Dat is mij ooit aangeboden en heb ik destijds geweigerd omdat ik mijn goedbetaalde baan niet wilde/kon opgeven.

Ga het gewoon proberen kerel en probeer ook meteen praktisch aan de gang te gaan. Hier op het forum zijn daar genoeg mensen mee bezig die je verder kunnen helpen. Ook wordt er van tijd tot tijd door een ervaren horlogemaker een z.g. clinic georganiseerd, waar veel mensen al aan mee hebben gedaan. Ik dacht dat forumlid @vinwat die clinics geeft. Er zullen vast mensen reageren die er meer van weten.

Ik wil je in ieder geval heel veel succes- maar vooral ook heel veel plezier!- wensen in de intrigerende wereld van de horlogerie! :+1: :slightly_smiling_face:

4 likes