Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe aanwinst stuitte ik op de wondere wereld van horloges met een micro rotor uurwerk. Nou was ik wel op de hoogte van het bestaan daarvan maar had mij er niet eerder in verdiept.
Zo kwam ik er achter dat Universal Genève de eerste was die een micro rotor uurwerk patenteerde. Dit vooral ingegeven door de strijd om een zo dun mogelijk automatisch uurwerk te maken. De rotor ligt namelijk in het uurwerk en niet zoals bij grote rotors op het uurwerk. Beetje simpel gezegd maar jullie begrijpen mij wel.
Calibre 1-69 van Universal Genève
Büren kwam op datzelfde moment met de Super Slender. Met een hoogte van 4,15mm slechts 0,05mm dunner dan de Calibre 1-69 van Universal Genève.
Foto van @acour_jeroen, heb je deze nog in bezit?
Ook Piaget was een micro rotor pionier met het slechts 2,3mm dikke calibre 12P.

Er worden maar relatief weinig micro rotor uurwerken gemaakt. Waarom vroeg ik mij af. Belangrijkste reden lijkt de complexiteit die dit type uurwerk met zich meebrengt. Doordat de rotor in het uurwerk ligt, moeten alle andere componenten eromheen geplaatst worden. Bijkomende consequentie is natuurlijk dat de diameter van het uurwerk ook toeneemt.
Verder is een kleine rotor een stuk inefficiënter dan een grotere rotor. Kracht × arm, vraag maar aan Archimedes. Heb ergens gelezen dat het zelfs niet zou lukken om de veer helemaal op te winden. Ik neem aan dat dit consequenties heeft voor de gangreserve maar kan mij niet voorstellen dat dit een reden is voor het weinige aantal horloges dat met dit type uurwerk is uitgerust.
In de loop der jaren zijn er verschillende horlogemaker geweest die zich gewaagd hebben aan de micro rotor. Bekend is het calibre 240 van Patek Philippe

Een aantal andere horloges die tijdens mijn zoektocht voorbijgekomen zijn en die ik erg mooi vind heb ik hieronder gezet.
Chopard 1860 (calibre 96.03-L)

De Parmigiani Fleurier Tonda 1950 (calibre PF702)

De Slim d’Hermes (calibre H1950)

Ben benieuwd wat jullie van horloges van micro rotor uurwerken vinden. Hebben jullie er een in de collectie, laat ze dan vooral zien.
Voor mij lijkt dit de perfecte combinatie van de voordelen van een automatisch uurwerk en de visuele pracht die door de veelal aanwezige zichtbodems te bewonderen is.