Hulp gevraagd: Defect in Citizen Aqualand CO22

Beste mensen,

Na maanden van meelezen op het forum hier dan mijn eerste bericht. Eerst maar even voorstellen: Mijn naam is Bert en ik ben helemaal verslingerd aan vintage duikhorloges van Citizen.

Ik vind de eerste generatie Aqualand bijvoorbeeld heel mooi maar ja, Citizen heeft natuurlijk geen onderdelen meer dus als er eentje stuk gaat ben je in de aap gelogeerd…

Dat is nu bij mij dus ook het geval. Ik heb 2 Aqualands in mijn collectie waarvan de coil defect is (Citizen 246-119 of 246-1190). Er moet ergens een breuk (of breuken) zitten in de haardunne koperdraad waardoor het motortje van de wijzers niet meer aangestuurd wordt.

Ik dacht: appeltje-eitje, die vind ik wel ergens op internet. Nou, niet dus. De Baai, Jules Borel, ST supplies in Amerika, Cousins UK… Niemand heeft ze. Bij Boley in Duitsland staan ze op de website! Het zou kunnen dat zij ze echt hebben maar Boley doet alleen zaken met bedrijven en niet met een simpele hobbyist zoals ik.

Vandaar dat ik om hulp verlegen zit. :sleepy: Heeft iemand van jullie toegang tot Boley of weet je iemand die me daarmee zou kunnen helpen?

Andere optie: de coils moeten denk ik ook gerepareerd kunnen worden: breuk opsporen en opnieuw solderen. Dat is wel werk voor een specialist lijkt me. Kent iemand van jullie een specialist die dat zou kunnen? Iemand in de electronica reparatie bijvoorbeeld? Of heb je ervaring met een horlogemaker die dat zou kunnen?

Bij voorbaat super bedankt voor het meedenken en de hulp!

Groetjes,
Bert

1 like

Welkom
!

Dank je Michel! Nu maar hopen dat mijn redder hier voorbij komt… Groetjes, Bert

Dat zal best . Genoeg experts hier op het hf .

Spoelen al door gemeten? Het kan ook zijn dat het uurwerk niet goed loopt vanwege extra weerstand door oude olie en vuil. Weerstand moet als ik het me goed herinner in de kilo ohms zijn, oneindige weerstand is kapotte spoel.

Welkom, ik kan je niet helpen, maar doe even wat plaatjes van je Aqualands, daar zijn we hier gek op :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 like

WOW! Ik kan me voorstellen dat je daar gek op bent… Ik mag als beginneling helaas nog geen foto’s plaatsen maar zodra dat wel kan zal ik het zeker doen…

Groetjes,
Bert

Dank voor je bericht Martijn. Ik heb ze niet doorgemeten, dat gaat boven m’n pet maar ik heb ze op de old-school methode gecontroleerd.

In een werkend horloge de spoel vervangen waarna het horloge niet meer liep. Conclusie: spoel stuk (?)

Groetjes,
Bert

1 like

Linkjes niet, maar uploaden kan wel denk ik? (tenzij dat recent veranderd is)

Thanks man! Je gaat het pas zien als je het door hebt, wie zei dat ook alweer…

Ja dat werkt ook goed inderdaad :smile:
Dan is het zoeken naar een donor, of met een pen met zilverhoudend materiaal “circuit pen” de spoel repareren. Heb ik wel eens geprobeerd, maar die pen is heel duur en het werkt niet altijd. Op thewatchsite zitten veel aqualand verzamelaars die wel eens wat onderdelen over hebben.

Dank voor de tip Martijn, ik zal ook daar mijn licht eens opsteken…

Toch hoop ik dat ik iemand tref die spoeltjes kan repareren, er zijn toch veel meer jongens die met dat probleem zitten met hun oude quartz horloges? Dan zijn de donoren ook snel op hahaha!

Hoi Bert,
Welkom hier. Goed zoeken en lange adem denk ik. Er worden regelmatig Citizens met een C022 op Ebay aangeboden (for parts). Het is dan maar de vraag of het onderdeel dat jij nodig hebt in een goede/werkende staat is. Je zou eens een berichtje kunnen doen aan:
https://www.ebay.de/usr/speedtimerkollektion?_trksid=p2047675.l2559
Dat is een Nederlandse ebay verkoper, die een aantal sloop C022’s en onderdelen te koop heeft staan. Misschien dat je hem een berichtje kan sturen.

Even wat anders, misschien handig in je zoektocht:

Many CITZEN Quartz Movements are identical to and made by MIYOTA. To replace a CITIZEN movement with a MIYOTA, change the 2nd digit in a CITIZEN caliber using the list below.

0 = L
1 = M
2 = N
3 = P
4 = R
5 = S
6 = T
7 = V
8 = W
9 = Y

Succes.

Je vind hier een filmpje over het het opsporen van een breuk in de coil en het repareren ervan.

Maar als het daar aan ligt wil ik er wel naar kijken.

Succes.

Als je bij http://stsupplyonline.com een account aanmaakt, dan is ie te verkrijgen voor $14,00 ex verzending. Geen ervaring met deze website, maar ooit als particulier eens ingeschreven.

Hoi Lassale, dat had ik inderdaad gedaan! Order geplaatst, betaald en 3 dagen nagelbijtend voor m’n inbox gezeten… Toen kwam het bericht van ST: Order cancelled, item no longer available…

1 like

Dat is interessant Lassale,

Wellicht dat er een Miyota spoel is die in de oude Citizen past… Maar… hoe zet ik Movement CO22 om naar de nieuwe Miyota nummering?

PB gestuurd, dank je Inca…

Volgens mij is Citizen C022 - Miyota CL22
Of je daarmee veel verder komt is maar de vraag. Als je op dit Miyota caliber gaat zoeken, kom je volgens mij niets tegen waar je iets aan hebt. Slechte tip van mij :joy:

Als @Inca je niet kan helpen, dan op zoek naar een donor. Mogelijk zijn de C020, 021, 022, 023, 026, 027 en 029 gelijk aan elkaar? Misschien dat @Abel dat weet, die heeft deze volgens mij ook in zijn collectie.

Ik dacht van wel, de c023 heeft een diepte meting in voet, de c022 in meter. Die andere aanduidingen ff op Google plaatjes opzoeken geeft wel een idee denk ik.