Hulp gevraagd; Omega Geneve is gevallen

Ik hoop dat mijn vraag de juiste rubriek staat. Ik vraag jullie hulp met mijn Omega Geneve. Ik was vanmorgen bezig met het opwinden van mijn horloge toen ik hem uit mijn handen liet glippen. Hij viel “face down” op de mat in de badkamer. In eerste instantie dacht ik mooi; niks aan de hand, maar toen ik hem verder ging bekijken bleek het uurwerk en plaat los gekomen te zijn van de kast waardoor deze nu kan bewegen in de kast. Nu dit is gebeurd wil ik hem ook een volledige service beurt geven zodat hij vervolgens weer jaren vooruit kan. Nu is mijn vraag; wie kan dit? ik woon in Breda dus het liefste een horlogemaker die enigszins in de buurt woont. Dit was mijn omega voor dat hij viel
.

Ik ben bang dat de pennen waarmee de wijzerplaat in het uurwerk steekt zijn afgebroken, deze zijn vaak wel te solderen maar dat laat vaak een verkleuring achter aan de voorzijde. Als je geluk hebt dan kan de plaat met dubbelzijdige tape worden bevestigd op het uurwerk maar hij moet hoe dan ook even naar een uurwerkmaker. Je zou eens kunnen informeren bij forumlid @koen, die redelijk dicht bij jou in de buurt zit. Of als je een echte Omega specialist zoekt even contact zoeken met Ferry Schweitzer.

3 likes

Met speciale apparatuur kunnen de wijzerplaatpootjes wel weer vast gelast worden zonder verkleuring of schade aan de wijzerplaat.

Of de schroeven die de beweging in de kast houden.
Eerst openen ! :wink:
En hoe is het met de opwindstem ?

Id met de juiste apparatuur en vakmanschap zul je geen verkleuring zien (als de pootjes al afgebroken zijn). Bij zo’n klokje zou ik nooit maar dan ook nooit met tape gaan klooien. Sowieso heb ik het niet op die tape oplossingen.

Gr Men

3 likes

Verkleuring komt door verhitting. Welke koude(re) methode cq apparatuur heb je dan in gedachten?

Dat vraag ik me dus ook af…

Google is uw vraagbaak.

Maar het wordt gedaan met een koolstaaf als de ene elektrode en de te solderen poot als andere.
Met speciale tin en zuur kan op lage temteratuur worden gesoldeerd.

Kijk hier maar eens en hier

Met vriendelijke groet,
Inca

3 likes

Paddenstoel draaien en epoxy lijm!

Denk modern en niet in tin of tape > laseren is het antwoord.

De plaatpoten zullen bijna nooit afbreken als het horloge op zijn glas valt, deze breken of verbuigen bij zijdelingse stoot of val.

Vermoed verbogen fixatie plaatjes of afgebroken schroeven van de fixatie plaatjes.

Hier de link, die in mijn vorige reactie vermeld staat.

Ook laseren gaat met te veel hitte gepaard.

3 likes

Hallo Inca,

moderne laserapparatuur, mits goed gebruikt geeft een onzichtbaar resultaat. Is dan geen PUK machine maar een laser die ruim een modaal jaarsalaris kost.

Solderen met een telaag wattage waardoor je telang moet verwarmen wil ook problemen geven. Met bv een 100 watt soldeerbout is het aan tippen en klaar.

Dag Horloge24,

Bedankt voor je reactie.
Voor zover ik weet, ben ik niet gespecialiseerd in Laser-apparaten.
Echter, daar waar de laser zijn werk moet doen, wordt een zo veel mogelijk geconcentreerde laserstraal geprojecteerd. Daar zal je, of je het onzichtbaar of zichtbaar samensmelt, een hoge temperatuur nodig hebben.
Het maakt ook niet uit of het een apparaat is van hoeveel jaarsalarissen ook. Koud laseren bestaat niet.

Met vriendelijke groet,
Inca

1 like

Ik kan mij niet voorstellen dat de bevestiging pinnen van de wijzerplaat zijn gebroken. Mogelijk is de bevestiging van het uurwerk in de kast niet goed gemonteerd, of zelfs helemaal niet gemonteerd waardoor het uurwerk al wat los in de kast zat. Het zal opengemaakt moeten worden om te kijken wat er exact aan de hand is. Met deze summiere informatie blijft het gissen.

1 like

Bedankt allemaal voor jullie reacties en hulp, ik heb ondertussen contact met @koen. Ik zal vanmiddag de kast open maken zodat ik iets meer informatie + foto’s kan geven van wat er daadwerkelijk aan de hand is.

2 likes

Hier de beloofde foto. Ik denk alleen niet dat hier iets aan te zien is.

1 like

Lijkt erop dat het kastplaatje rechtsboven is afgebroken

3 likes

+1 :frowning: En dus dat de stuk binnen wandelt… :fearful:

3 likes