Ik heb deze & deze en vraag over fotografie

Inderdaad dialstatic.
Bijkomend is wel belangrijk te weten, dat veel mensen fotos bekijken op pc, lap of phones. dan heb je echt geen grote pixel fotos nodig.

3 likes

Los nog van alle vage kleurinstellingen van de monitoren en schermpjes waardoor ook alles nog eens vertekent.

Weinig mensen zullen een gekalibreerd scherm hebben.

4 likes

Ook belangrijk om te weten is: Bij makro opnames heb je zeer weinig scherpte diepte, dat wil zeggen de ruimte waar alles scherp blijft op foto.
Voordeel van een camera is dan wel dat je F waarde kunt vergroten, dus diaframa verkleinen waardoor je foto gebied groter word in scherpte bereik. Wel zien dat er voldoende licht is anders gaat je ISO omhoog en krijg je weer te veel korrel op je foto.
Succes

2 likes

En, met een camera kun je stabieler macrofoto’s maken. De “statiefjes” voor telefoons zijn het niet helemaal, zeg maar. :slight_smile:

Dus als je details wilt opzoeken, zul je met een mobiel vaak software matig moeten gaan inzoomen. Bij Spiegelreflex wordt het al snel een macro lens maar bij compact is de afstand tot het object vaak met een macrostand beter op te pakken dan via een telefoon.

EDIT:

Dan wordt dit het verschil (uit de losse pols)

Motorola, met handmatig ingestelde macrostand, zonder (digitale) zoom:

Fuji, met handmatig ingestelde macrostand, zonder (digitale) zoom en ook nog zonder losse macro voorzet lens:

1 like

Ik heb al m’n camera’s nooit op AUTO of P staan, maar standaard altijd op M (manual) en op de laagste ISO-waarde. Wordt de sluitertijd door die lage ISO-waarde te traag, dan kijken of het diafragma nog wat ‘ruimte’ voor een snellere sluitertijd biedt. Zo niet, dan een ondersteuning erbij, bijv. een statief (of een muurtje…).

2 likes

Als je veel horloges wilt fotograferen of andere kleine voorwerpen is een tentje wel handig voor diffuus licht , voor 3 tientjes heb je er al één, met rode, blauwe en zwarte doeken erbij.

1 like

@Da_Watcher

Zeker eens in de toekomst een basic reflexcamera met 1 veelzijdige lens overwegen. Ik kocht een tiental jaar terug een Nikon D40 met een 18-135 lens voor 500€. Tegenwoordig is dit de Nikon D3400. Dit zijn enkele foto’s zonder instellingen, zonder gedoe, enkel wat zoomen. En nog steeds met de originele batterij.

3 likes

Niks mis mee. :ok_hand:

1 like

Nikon is zeker een top merk, trouwens prachtige fotos die je maakt. Uiteindelijk is de fotograaf belangrijker dan zijn camera.

4 likes

In ieder geval @Da_Watcher stof tot nadenken. :wink:

Excuses voor het kapen van je horlogevraagtopic voor een fototopic. :pensive:

1 like

Ga eerst maar is leren netjes te communiceren!

Hahaha, no offence taken Sir :wink:
Geen probleem hoor, ben al blij met alle input :+1:

Enneh net wat probeersletjes en idd beter. Toch het licht en de focus stond op autotracking gisteren wat ik nu uit heb staan en de lens even goed gepoetst. Geen superkwaliteit want het blijft een telefoon maar beter.
Dus het zal wel goed komen en voor echt goed licht om het effect te fotograferen zal ik op de zonniger dagen moeten wachten.

Pff, uploaden werkt niet, plaatjes later dan…

Edit: wat een gedoe, krijg nu helemaal geen plaatjes meer vanaf telefoon naar pc of rechtstreeks geupload…
Weer wat uit te zoekn waar dat aan ligt, grrr

2 likes

Veel zon is oke, maar wel in de schaduw de plaatjes maken!! Succes

2 likes

Licht bewolkt met veel omgevings licht is vaak beter, waarom? Omdat de schaduwen veel minder hard zijn, dus alles word mooi diffuus net zoals in dat foto tentje waar ik over sprak.

1 like

De ene telefoon is nochtans de andere niet. De flagships van Samsung staan bekend om hun top camera’s en de Galaxy S7 van pakweg 3,5 jaar oud kan zeer puike foto’s schieten. Kwestie van, inderdaad, de juiste knopjes vinden. Binnen de pro modus heb je er eigenlijk maar drie nodig: ISO, sluitertijd en de focus.

-De focus zet je helemaal terug (op het bloemetje) zodat je zo dichtbij mogelijk kunt komen.

-Vervolgens even het licht beoordelen. Probeer de ISO onder de 100 te houden en pas hierop de sluitertijd aan. Als het even kan maximaal 1/25, anders is de kans groot dat je iets bewogen uitkomt.

-Dan zoom je zo ver mogelijk digitaal in (8x), waarna je dus handmatig gaat focussen op het voorwerp door steeds wat dichterbij te komen. Afhankelijk van je sluitertijd kan je beweging vertraagd zijn dus doe dit erg rustig.

-Zodra hij in 8x op zijn scherpst is op het punt waar jij op wilt focussen, zoom je helemaal uit, uiteraard zonder verder te bewegen. Anders ben je weer uit focus.

-En dan druk je op ‘shoot’…

3 likes

Natuurlijk wel!

Respect voor al die (hobby)fotografen hier met prachtige apparatuur maar dat is echt niet nodig. Je kan ook gewoon een leuk tweedehandsje op de kop tikken op leuke foto’s te maken.

Ik had het al over mijn Panasonic Lumix. Ik heb hem er net nog even bij gepakt en snel wat foto’s gemaakt. Na even Googlen blijkt dat ding uit 2008 te komen en was de equivalent van de Leica D-LUX 4 (die ik dus kwijt was geraakt :confounded: ). Echt een Point-and-Shoot camera. Grappig dat DPreview in 2017 nog een Throwback Thursday review heeft geschreven.

Anyway… Hieronder wat snelle plaatjes met een camera van 11 jaar oud!

Op klik voor scherp.

Oh en ik kies voortaan altijd voor saffier of plexi. :wink:

2 likes


Net gemaakt met mobieltje van 150 eurotjes ook tevreden mee.

2 likes

Ik had je nochtans vrij monogaam ingeschat. :thinking: :face_with_raised_eyebrow:

Goed draadje dit overigens. Behalve deze flauwe opmerking kan ik weinig toevoegen maar ik lees met veel interesse mee. Ik wil ook wel mooiere foto’s maken namelijk, ik kan dat niet altijd m’n vriendin blijven laten doen.

1 like

Ach, het is altijd weer een goed excuus om een ‘goed gesprek’ aan te gaan toch? @Hendrik doet het zo met zijn buurvrouw.

En misschien helpt onderstaande video?

Of deze:

2 likes

Heb ik ook en maakt perfecte foto’s. Ik ben geen held met het maken van foto’s maar het resultaat is echt goed, lumix komt ook altijd zeer goed uit vergelijkingen.
Kosten niks meer tweedehands omdat iedereen met zn mobiel fotografeert!

1 like

Inschatten blijft moeilijk :wink:

Maar ik word helemaal gek ondertussen van die K telefoon zeg. Ik laat de foto’s opslaan op een card en niet het telefoon geheugen. Nu kan ik de plaatjes op het toestel in de galerij zien, niet op de pc als ik hem aansluit… Ik zie de bestanden wel maar worden niet als plaatje herkent terwijl veel andere plaatjes wel zichtbaar zijn. Maar ook heb ik op mijn telefoon opeens de helft van een plaatje niet zichtbaar…

Dus met recente foto’s is de 1 wel zichtbaar en de andere niet, als ik ze naar mijn pc kopieer blijft hetzelfde en kan ik ze niet weergeven. Maar ook de zichbare plaatjes op de telefoon krijg niet hier erop, gaat uploaden en vervolgens geen plaatje…

Wordt zo moe van die troep, heb het nu maar zo gedaan dat die de foto’s maar op het toestel opslaat en kijken of dat nog wat veranderd. En ja, voorheen werkte het prima.

Ondanks dat ik een IT achtergrond heb, heb ik toch een hekel aan al die techniek en zijn problemen. Dus helaas kan ik plaatjes na veel gedoe en alles geprobeerd te hebben niet uploaden. Erg jammer want ze zijn beter.