Info over fleuron en claudex

Hallo,ik heb 2 horloges van mijn vader, die ik overweeg terug aan de praat te laten krijgen. De eerste is een claudex,wss jaren 50-60. Hij kreeg ze cadeau van mijn tante voor 18de of 21ste verjaardag (Geb. 1939)
De tweede kreeg hij cadeau van mijn moeder, toen ze nog maar net verkering hadden. Fleuron.Jaren 70. Het horloge kan echter ouder zijn. Iemand die me iets kan vertellen over de werken en de respectievelijke merken? Ze werden zeker nooit geserviced, en werden wss bij de eerste tekenen van verval aan de kant gelegd. Ik weet niet of ze eventueel nog lopen, want veel weerstand tijdens het opwinden, dus durf dat niet verder te proberen

Helaas zijn je foto’s niet al te duidelijk en zonder een uurwerk te zien kan ik niet veel over de leeftijd zeggen. Fleuron had zoals je kunt zien een Belgische importeur:

Over Claudex kan ik niets vinden.

Als je iemand vindt, die de horloges kan openen (en weer sluiten) zonder iets te beschadigen! maak dan een (duidelijke, en gedetailleerde) foto van het uurwerk. Daarmee kunnen we je verder helpen.
Ik schat de Claudex ouder dan de Fleury, maar meer wil ik er nu niet over zeggen.

1 like

Dank voor je antwoord @Maurits. Ik ga er morgennamiddag mee naar een juwelier die het hopelijk wil/kan doen! De foto’s zijn inderdaad niet zo duidelijk, maar er is niet veel meer op te zien. Claudex: 21 rubies, incabloc, Antimagnetic, swiss made. Fleuron hetzelfde, maar 17 rubies. Het zijn gouden kasten, aanduiding 18k, 750 en gestempeld op de achterkant, maar meer staat er niet op.

Er staan op ebay 2 Fleuron horloges te koop. Eentje komt uit België (dus is het merk wellicht vooral in België verkocht)
Ze hebben allebei een ander uurwerk, maar wel beide uurwerken zijn voorzien van een mooie rhodium laag.

Beide merken ben ik al vaak tegen gekomen. Fleuron ken ik van de 18k chronografen. Claudex in een varia aan modellen uit jaren 50-60. Het zijn gewoon plakmerken met uurwerken van goede kwaliteit (ETA/AS).

De claudex is duidelijk 50’s met de so called fancy lugs, de Fleuron is uit jaren 60. Claudex heeft wat aanslag op de wijzerplaat wat kan duiden op vocht. Hopelijk niet in het uurwerk maar goed, deze werkjes zijn nog wel te vinden en niet duur.

1 like

Ik heb ze afgegeven bij de juwelier/horlogemaker. Ik moet volgende week bellen voor een prijsofferte en dan beslissen. Bij het checken van het opwinden, viel de secondewijzer van de Fleuron af.

Update update. Daarnet eens bij de horlogemaker geweest. Ze zijn nog niet klaar, maar de fleuron zit bijna weer in elkaar. Daar was niets kapot, behalve een losse secondewijzer en ze moest gereinigd worden. Hiervan heb ik foto’s kunnen nemen.

De Claudex ligt helemaal uit elkaar, daar is een dingetje kapot dat hij nog niet binnen heeft, maar wel kan aan geraken. Heb gevraagd me een foto te sturen wanneer ze weer in elkaar zit.
Prijs voor het werk aan beide en het vervangstukje zal ca 80-90 euro zijn. Ben super blij daarmee eigenlijk. Vind het zeker de moeite om het te doen.

1 like

Dat is ook een hele schappelijke prijs trouwens.

1 like

Leuk hoor! Online is er inmiddels wel wat keus in banden voor vaste bandpennen. Het lijkt dat de Claudex ook vaste bandpennen heeft.

Ja, kan niet wachten tot ze klaar zijn, goud een beetje polishen, krasjes uit glas en nieuwe bandjes. Zullen mijn topstukken zijn!

Ahja, is dat een speciaal systeem?

Dat groen uitgeslagen vouwijzer (een breed nietje eigenlijk) houd de “overslag” aan het zichtbare deel van de band vast. Je hebt dus niet het gemak van sneller/vaker wisselen mbv springbars:

Maar de pennen zitten vast:

Dan heb je dit:

Misschien wel iets veiliger nog en prettiger op de huid is dit systeem:
https://www.uhrenarmband-versand.de/Uhrenbandversand-s52h47-Fuer-feste-Stege-14m.html

1 like

Nog niet op gelet! Voordeel is geen schade aan de lugs bij wissels. Bedankt voor de uitleg en de foto’s. Kan ik al op zoek naar een bandje :slight_smile: