Jaeger lecoultre hulp gezocht

Beste forumleden,

Ik heb vandaag mijn eerste vintage horloge gekocht. Ik zit nog met een paar vragen en vroeg mij af of er iemand hier verstand heeft van Jaeger Lecoultre?
Het gaat om het volgende horloge:


Het gaat hier om een 18k gouden horloge met Caliber K818/c
Maat 34.2 mm
Nu vroeg ik mij af of iemand hier weet uit welk jaar dit horloge komt en wat voor model, type of serie dit horloge is. natuurlijk zijn meningen ook welkom !

Ik kijk uit naar jullie reacties:slight_smile:

5 likes

Volgens mij is @vinwat zo’n beetje de expert van deze horloge’s, wellicht even wachten op zijn reactie. Mooi ding trouwens, geniet ervan!

En welkom hier natuurlijk!

1 like

@dins1 bedankt voor je reactie ! ik zal zijn voorgaande posts ook even bekijken misschien word ik daar wat wijzer uit :smiley:

1 like

Na zoeken op het kaliber vind ik dat het horloge uit de jaren '60 moet komen…

Bedankt voor het zoeken ! heb je misschien ook het type, serie of model gevonden ?

Het lijkt mij een 818 of familie ervan:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&LeCoultre_818

er staat dat het horloge ook een kif shock protection heeft, iemand hier ervaring mee? wat zijn de do’s en don’ts met zo’n horloge ?

Is gewoon een variant op het incabloc systeem, een ander soort veertje om het patent te omzeilen. Werkt volgens mij verder om dezelfde manier en voorkomt het breken van de balanstappen bij harde schokken. Je hoeft er dus niet zo voorzichtig mee te zijn als met een horloge zonder shock protection. :sunglasses:

Heb je ook een foto van de achterkant en de binnenkant van het deksel?

@HorloG
De binnenkant van het dekseltje:

de achterkant:

destijds had niet elk horloge een type naam oid. het was gewoon eenn horloge van JLC of Omega.

Normaal gebruik net als elk ander horloge met schokbeveiliging

Kif wordt nu vooral veel gebruikt door fabrieken die Incabloc niet willen omdat dat deel van de Swatchgroup is.

Kaliber 818 is gelanceerd in 1959 oorspronkelijk met 18’000 A/h sinds 1992 met 28’800 A/h
verschillende uitvoeringen met kleine of grote seconde en ook één met réserve de marche

Misschien kan de JLC expert Zaf Basha je verder helpen http://www.classicwatch.com/phpbb3/viewforum.php?f=3

Edit:
Overigens OFrei heeft nog redelijk veel onderdelen, als je iets nodig mocht hebben
http://www.ofrei.com/page1310.html

1 like

Als je een close-up van de pons maakt, kan ik proberen uit te vinden waar de kast vandaan komt (Er waren toen veel restricties mbt import van goud in landen als de USA, Frankrijk etc, met tot gevolg, dat veel Horlogefabrieken alleen de werken exporteerden en de kasten lokaal lieten maken.)
Is het eventueel een adelaarskop? Dan zou het frans zijn. Maar dan stond er ook vaak Ebauche Suisse op de wijzerplaat.

@Maurits

Bedankt voor je uitleg en tips ! Helaas heb ik het horloge nog niet in mijn bezit als het goed is wordt deze vandaag of morgen naar mij opgestuurd. Zodra ik het horloge heb zal ik even een foto maken van de pons :smiley: !

Welkom hier, en mooie JLC!

@Maurits heeft gelijk, ik heb hieraan niets toe te voegen, het is een kaliber K818/1CW, hou er wel rekening mee dat momenteel onderdelen voor vintage JLC uurwerken prijzig aan het worden zijn. Maar indien je er problemen mee krijgt of onderdelen nodig mocht hebben, neem dan maar eens contact met mij op, ik heb nog wel een stuk of 15 van deze kalibers in een laatje liggen. ik restaureer resp. repareer voornamelijk JLC uurwerken, van handopwinders, automaten tot memovoxen, enz.

De diameter van het K818/1CW uurwerk is 21 mm., heeft een tweespaaks balanswiel, vrij klein dus en werd veelal gebruikt in vierkante of rechthoekige (tank model) kasten.
Voor de wat grotere horloges met ronde kasten werd dan ook vaak een pas-ring gebruikt om het in een grotere kast te monteren. Zie het uurwerk op de foto.
Later werd veelal gebruik gemaakt van het zeer populaire kaliber 480 CW een uurwerk met diameter van 23,5 mm.


6 likes

Wow, bedankt voor je reactie ! Ik zal het zeker onthouden !
Je wijzerplaat is precies hetzelfde als het horloge dat ik zojuist heb gekocht en ziet er nog perfect uit.
De verkoper vertelde mij dat er wel wat vlekjes op de wijzerplaat zitten. Is het aan te raden om deze er voorzichtig proberen af te halen of is het beter te laten zitten? weet niet of je er ervaring mee hebt of je wijzerplaat in deze conditie hebt gekocht ?

wat ik me ook afvraag is denk je dat een Jaeger Lecoultre een goed beginners horloge is of gaan er vaak onderdelen stuk ? hoe is jouw ervaring met de uurwerken?

Ja, je ziet ook dat op de foto’s van jou ook een pasring om het uurwerk zit.
De wijzerplaat is een stuk groter, dat is gekomen omdat de wat latere horloges van JLC zich moesten aanpassen aan de moderne en groter wordende horloges die werden gedragen. Ze hadden op dat moment nog niet exact het uurwerk voorhanden om in de grotere dress-kasten te plaatsen.
Ik zou niets aan de wijzerplaat doen, misschien proberen voorzichtig met rodico de aanslag proberen te verwijderen.
Wijzerplaten is een hele aparte materie er zijn weinig technieken om die goed te krijgen en dus vrijwel onmogelijk. Het enige is te laten refurbishen bij een specialist, dat kost knap veel zo rond de 2 tot 2,5 honderd euro. En dan heb je dus niet een originele wijzerplaat. Ik zou er niets aan doen. Dan is het ook zo dat je met een dergelijk horloge een echte vintage hebt, waar aan is te zien dat het ook een vintage is. En dat willen we toch immers.
Er zijn op dit forum een aantal liefhebbers die juist een vintage horloge zoeken met duidelijke geleefde en dus behoorlijke gebruikssporen.
Lekker zo houden en met plezier dragen, je hebt immers een uniek stukje horlogegeschiedenis en een topklasse horlogemerk om jouw pols.
Dixi,
vinwat

2 likes

@vinwat bedankt voor je uitgebreide reactie, waardeer ik ! Heb besloten het horloge te laten zoals hij is :slight_smile:

Hallo @chrizbiz, het is nu bijna een jaar later en ik ben zeer benieuwd hoe het horloge jou is bevallen.
Enfin, we horen het wel.

1 like

Ik betwijfel het. :wink:

image

Maar misschien staan bij Chris de e-mailnotificaties nog aan. :smiley:

1 like