Keramische horloges

Zojuist even bij de Bijenkorf op de horlogeafdeling rondgekeken terwijl m’n vrouw ‘otherwise occupied’ was. Op zich vind ik daar doorgaans weinig naar mijn smaak, maar in de Rado display (die ik meestal mijdt :wink:) viel mijn oog op de volgende aardige display die het keramische proces uitlegt.

Eerlijk gezegd wist ik hier vrij weinig van (nooit over nagedacht eigenlijk). De verhaaltjes op de foto’s spreken hopelijk voor zich. Ik heb me met name verbaasd over het krimpen. Na een gesprek met een vriendelijke verkoper ook nog een keramische Rado om gehad. Toch wel een bijzonder materiaal.

9 likes

Kennis van mij had in de jaren 90 een Rado, vond het toen niet echt wat. Maar sinds een tijdje sta ik er toch voor open.

1 like

Mij intrigeert het materiaal ook.
Kijk wel altijd eens in de Rado hoek of ik deze niet zie, best mooi exemplaar maar blijkbaar niet erg voorhanden:

Ben benieuwd of er liefhebbers zijn die andere merken kennen met keramische klokken.

1 like

Toevallig gisteren een Dark side of the moon Speedmaster gepast. Volledig keramische kast, lichter dan rvs. Prachtig materiaal. Ook de gesp van de band was keramisch.
Er is ook een grijze en witte versie.

Ko

1 like

Hoe technisch hoogstaand ook, ik vind het toch een raar idee, een ‘stenen’ horloge
 :grimacing:

2 likes

hihihihi ja zoals je zegt een stenen klok
maar die Rado klokken tja het heeft echt wel iets hoor hmmmmm wie weet

1 like

Wel mooi hoor, Rado heeft toch altijd een beetje zijn eigen aparte smoelwerk :smile:

1 like

IWC 3755 1988

het hoofdingredient van ceramic zoals het in de horloge en de messen industrie gebruikt wordt is een metaal uit de Titaan groep.

Zirconium Oxide.

1 like

De Speedmaster ceramic vind ik wel erg geslaagd, al ken ik hem alleen van plaatjes. Het valt mij wel op dat keramische horloges bezels altijd gepolijst zijn. Waarom? Mat vind ik ook wel wat hebben. Of weet er toevallig iemand een mat exemplaar?

1 like

Kijk eens naar een oris aquis of tudor pelagos! :smile:

1 like

Ik moet zeggen dat ik een keramisch horloge er wel mooi uit vindt zien, en zal best erg goed bestand zijn tegen beschadigingen en dergelijke.
Maar iets houdt me tegen om het echt aan te schaffen.
Dat heb ik trouwens ook met titanium.
Onderdelen van dit materiaal zoals duikringen e.d. kan ik wel waarderen, misschien dat jullie nog herinneren ben ik nog steeds zoekende naar een klokkie, en heb intussen ook de DSOM overwogen, maar de traditionele versie trekt me veel meer.
Grtn Leen.

1 like

Verhelderend verhaal zo, bedankt voor het delen. :slight_smile:

1 like

Junghans met hun ‘Force’ lijn. Ik heb de voorganger, de Mega Solar Ceramic:

2 likes

Het lijkt wel makkelijker (of gewoon meer populair?) te zijn om keramische kasten/banden in zwart of wit uit te voeren. Toch had Rado ook een klein aantal modellen in een rosĂ© goud en staal (achtige) kleur. En we weten inmiddels dat gekleurde keramiek ook ‘kan’ (zie de coole bezels van Rolex bijvoorbeeld).

Als het materiaal 23% krimpt, moet je als basis dus een kast van 55mm maken om op 42mm uit te komen.
Wow, best heftig.

Ja dat ding op foto 3 was behoorlijk lomp! Zie je op de foto natuurlijk niet goed. Daardoor viel mijn oog ook op de display. Ik vond dat een heel wonderlijk idee, dat de krimpfactor blijkbaar exact bekend is en daar uiteraard redelijk weinig marge in mag zijn (het moet natuurlijk aansluiten op de bracelet enzo).

[edit] Zo zie je het verschil wat beter:

Bedankt voor de uitleg! Op wikipedia lees ik: “Keramiek is een materiaal dat noch een metaal noch een polymeer is”. Vooral het feit dat het geen metaal is doet voor mij vreemd aan. Doet niets af aan de kwaliteit van keramiek, het is meer het idee.

gaaf ding, standaard uitgerust met plexiglas, was geloof ik 1500 gulden bijbetalen voor saffier


Op mijn 16de begonnen met een ceramische klok:

Nu, 17 jaar verder loop ik vrijwel dagelijks met z’n volwassen broer:

Blijft een top materiaal! Je moet het alleen niet laten vallen


2 likes