Ketelaars side project

Om de zoveel tijd heb ik ook wel eens zin om iets te bedenken en te maken wat iets groter is dan enkele milimeters.

Ik had al even in mijn achterhoofd om een werkbank te maken. Toevallig heb ik vandaag een degelijk onderstel over kunnen nemen en had ik thuis nog een houten blad liggen. Vandaag is het ontwerp uitgewerkt, vanavond is het de resterende materialen bestellen en zondag alles in elkaar zetten.

Aan de achterwand komt een zwenkarm voor de microscoop en een kleinere zwenkarm voor de afregel apparatuur.

De armsteunen worden gemonteerd op een kogel gewricht zodat elke denkbare positie mogelijk is.

44 likes

Lekker bezig!

2 likes

Top!

Ik kan niet wachten om in ellelange epistels te lezen over het maken van je werkbank.

Misschien kun je ook meer schrijven over andere dingen die je bezighouden? Bijvoorbeeld het inrichten van je werkplaats?

Even serieus Stefan, ik waardeer je als beginnend horlogemaker echt. Je doet leuke dingen. Maar laten we alsjeblieft een horlogeforum blijven, op zijn minst in ā€œalgemene horlogepraatā€ā€¦

7 likes

Dit is een topic van enkele dagen van begin tot eindresultaat. Indien dit niet horloge gerelateerd genoeg is zal het vanzelf wel verplaatst worden.

8 likes

Is dit een uitnodiging?

Mijn punt is, het is geen algemene horlogepraat.

Straks ga je ook een topic maken over de bus waarmee Postnl je horloges bezorgd bij je klanten. Allemaal indirect relevant en dus off-topic

3 likes

Ik doe niet aan discussies. de tijd zal het leren.

26 likes

Ik vind dit wel iets anders meneer van Rossum. Zolang we het niet over aftakken van 265,3V gaan hebben. Dit is gewoon dezelfde categorie als horlogegereedschap wat mij betreft.

20 likes

Natuurlijk is dit horlogegerelateerd maar @Drebin ziet een doembeeld van een horlogemaker die zich gaat verliezen in alles behalve horloges maken, vermoed ik. Maar daar hoef je je bij Stefan geen zorgen over te maken denk ik. :wink:

7 likes

Ehm,dit gaat toch om een werkbank voor horlogemakers?..laat die fles azijn nou eens staan man!!

16 likes

Mooi ben benieuwd naar het resultaat :+1:

2 likes

Als je maar niet de markt van het fabriceren van horlogemakerswerkbanken (3x woordwaarde) in gaat Stefan. Die markt is al verzadigd :joy:

En dit mag zeker in Algemeen blijven staan.
Als je aan het einde maar een foto van een horloge plaatst :+1:

5 likes

Mooi Stefan, ik ben benieuwd naar het resultaat en neem ons vooral mee in ā€˜de reis naar je nieuwe horlogegereedschapā€™. Leuk om te lezen. Fotoā€™s erbij, hoppa weer een interessant topic erbij ā€¦ :ok_hand:

5 likes

Ik ben het helemaal met @junior eens. Zo heb ik je topic mbt je werkplek van een tijd geleden ook (verschillende malen) met veel plezier bekeken. Als voorbeeld en gewoon omdat ik het reuze interessant vind hoe je je werkplek hebt ingericht.
Ik ben daarom heel benieuwd naar je nieuwe werkbank.

De horlogehobby is voor mij niet alleen het bezitten en bewonderen van het polssieraad. Het sleutelen eraan en repareren ervan is voor mij een heel groot deel van de hobby. Daarom lees ik met veel plezier de topics van @stefanketelaars, @Arie_Kabaalstra en andere horlogemakers. Ik heb enorm veel waardering voor wat ze doen en kunnen en dat er dan wat minder horloges voorbijkomen vind ik niet erg. Er komen zat horloges langs in andere topics.

15 likes

Je kunt je de moeite besparenā€¦ Ik gebruik gewoon een scharnierā€¦ en Ik heb nog nooit klanten gehad die zeiden ā€œjammer dat het geen kogelgewricht isā€

ik weet niet of het plaatje op maat is, of in de juiste verhoudingen, maar ik hoop dat je onderstel stabieler is dan dat het er op het plaatje uitzietā€¦
Verder lijken de armsteunen nog een beetje ā€œieligā€

een stuk van 300 x 100 mm is wel een lekkere maat voor een armsteunā€¦ alles groter is goed genoegā€¦ alles kleiner is te klein zou ik zeggenā€¦

Kijk ook naar de hoek van de ā€œinhammenā€ , tenzij het je absolute voorkeur is om op het randje van de werkbank te werken, zou je eens moeten kijken waar op je werkbank je het liefste werkt, en de hoek daarop aanpassenā€¦

Ik heb op aanraden van een klant de hoek van mijn inhammen, en daarmee armsteunen vergroot, zodat je minder op het randje zit te werken

de afgeronde hoeken zijn fraai, maar een opstaande kant aan de zijkanten vind ik persoonlijk wel fijnā€¦ Groefje langs de voorkant is ook wel lekkerā€¦ alleenā€¦ als je het blad zaagt, dan is dat lastig te makenā€¦ Frezen kan, maar dan moet je wel een malletje hebbenā€¦

Nog een tipā€¦ Zet je zwanehalzen zo ver mogelijk naar achteren, en monteer die contactdoos ergens anders.

Ik zou zelfs zeggenā€¦ hang em lekker onder de werkbank, en maak 1 of 2 Kabeldoorvoertjes in je werkblad (Gatenzaag Ćø60, en dan gewoon zoā€™n Plieger kabeldoorvoertje erin drukkenā€¦klaar)

9 likes

Dat gaat mooi worden, succes!

3 likes

Gaaf topic.

2 likes

Ik wist wel dat al die wijsheid en kennis niet in 1 hoofd zou passen.
Daarom zitten er dus 10 harde schijven op je nieuwe werkblad :joy:

Succes met je nieuwe project. Maar dat komt wel goed :muscle::muscle:

2 likes

Mooi project van @stefanketelaars.

Ik denk dat de input van @Arie_Kabaalstra waardevol is. Hij heeft al heel wat werkbanken gemaakt voor horlogemakers en heeft in dat opzicht natuurlijk goede informatie.

Wat ik jammer vind zijn de (verkapte) opmerkingen over Arie. Helaas lijkt het voor sommigen een soort sport om hem wat belachelijk te maken omdat zijn horlogeproductie achterblijft bij andere zaken.

Duidelijk genoeg blijkt, dat waar Ketelaars primair focust op het produceren van horloges, Kabaalstra voor andere opdrachtgevers veel deed en doet, zowel qua titanium (kasten voor o.a. Pelikaan maar ook voor andere industrieƫn) alsook qua houtbewerking (werkbanken).

Er zijn fundamentele verschillen tussen Kabaalstra en Ketelaars. Kabaalstra is gespecialiseerd in titaniumbewerking en Ketelaars in uurwerkaanpassingen. Ketelaars koopt extern kasten in, Kabaalstra maakt die nu juist zelf. Ketelaars kon vanuit een baan zijn hobby uitbouwen, Kabaalstra komt uit een moeilijke positie met een uitkeringssituatie.

Ik denk dat het goed is als mensen zich realiseren dat meerdere wegen naar Rome leiden. Beide heren hebben al de nodige horloges gemaakt en komen er wel, ieder op de eigen manier. Wat minder negatief dus svp.

Kabaalstra heeft meer te doen voor hij horloges kan maken, bijv. voor andere betalende klanten met werk in titanium of voor horlogemakers die een werkbank willen hebben. Als hij nu geen inkomsten heeft komt hij niet aan de horloges toeā€¦

Wat mij trouwens leuk lijkt is een samenwerking tussen de heren, Kabaalstra die kasten in grade 5 titamium voor Ketelaars uurwerkjes met modificaties maaktā€¦

39 likes

The Kabetelaar complication made in Holland :rofl:
Zou trouwens wel een heel gaaf project kunnen zijn,de kast van de Dumet 3 (ongeveer) met een mooi strak uurwerk met mooi geanodiseerde titanium kloven en waar mogelijk ook weer titanium tandwielen in een kek kleurtje.

Ik bedoel,je kan het lekker gek kleuren dat spul.

4 likes

Daar komt nog bijā€¦ Titanium is ook nog eens heel makkelijk te anodiserenā€¦

image

't voltage bepaalt de kleurā€¦ en ik heb een regelbare labvoedingā€¦

3 likes