Laat je(/een) Grand Seiko zien II

Alle nieuwe ‘niet 60th anni limited’ modellen op een rijtje.

4 likes

Lekkerrrrrr

Doet me denken aan de piste afgelopen week. Waar iemand helemaal naar de tering was gegaan en met zijn gezicht tegen iemand aan was geklapt. Ook dat was geen prettig gezicht

14 likes

Wat is dit een schoonheid

3 likes

Zoals velen hier weten ben ik de zeer gelukkige eigenaar van een Grand Seiko SBGV239.

Nu zit ik al geruime tijd na te denken over een uitbreiding met een gelijkwaardig horloge, maar dan met een lichte plaat. Dat mag wit, zilver of champagne zijn. Echter, de 62GS kasten doen het mij toch iets minder om de pols, dus heb ik na lang nadenken de volgende opties op de radar:

  1. SBGX319. Met een zeer aparte gelaagde kast, bol glas, prachtige wijzerplaat met subtiele sunburst en vintage ogende bracelet:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0243/0993/products/grand-seiko-quartz-sbgx319-current-price_2_461_1331x.jpg?v=1579566240

  1. SBGX295. Een soort van 62GS kast, maar met rankere lugs, straf witte wijzerplaat en grijs geanodiseerde indices en wijzers, waardoor een moderne vibe ontstaat:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0243/0993/products/grand-seiko-quartz-sbgx295-current-price_2_177_1331x.jpg?v=1579566236

  1. SBGX331, met een bijna op een pie-pan lijkende dial met rehaut, strakke gedrongen kast en een soort van begin jaren 70 vibe:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0243/0993/products/grand-seiko-quartz-sbgx331-current-price_1_385_1331x.jpg?v=1579566241

  1. AQ4020-54Y, de Citizen Chronomaster Eco Drive met Washi paper dial. Een prachtige dark horse in een GS topic:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0243/0993/products/the-citizen-eco-drive-aq4020-54y-japanese-traditional-paper-dial-made-in-japan-solar-quartz_1_933_1331x.jpg?v=1579568300

Nu aan jullie de vraag:

  • SBGX319
  • SBGX295
  • SBGX331
  • AQ4020-54Y

0 stemmers

En graag waarom, als je zin hebt om het te beargumenteren.

3 likes

Ik zou voor de SBGX295 gaan omdat deze ( naar mijn mening ) het meeste in balans is.

De Citizen is gewoon is te druk voor mij, zelfde geld voor de SBGX319.

De SBGX331 is ook heel mooi maar moest het helaas afleggen door de ontbrekende datum functie.

1 like

Oei wat mooi! Ik heb inderdaad ook een mailtje gehad, die van mij ligt er ook. Helaas geen tijd dit weekend, dat komt volgende week.
Wanneer heb je hem opgehaald? Was er genoeg tijd netjes de band op maat te maken enzo? Uit hun reactie maakte ik op dat het nog steeds erg druk was, met name op de zaterdag.

1 like

Tsja, ik ken het “probleem”. Ik dacht toch met één GS toe te kunnen. Helaas, mijn GS hart klopt ook weer harder voor toch nog een quartz.

En, toevallig, hebben de Chronomaster en de sbgx319 en sbgx321 (de versie met zwarte plaat) mijn lijst ook gehaald.

Ik heb de sbgx319 gestemd omdat het een GS is. Ik vindt deze echt heel erg mooi vanwege de vintage vibe. Het gebolde glas, de lange indices én de typische band met gepolijste zijdelen maken hem voor mij af.

De Chronomaster gooit zeer hoge ogen vanwege de Washi wijzerplaat, en het Ecodrive uurwerk.

In theorie denk ik dat de sbgx319 de meest tijdloze is en bij een veelvoud van gelegenheden gedragen kan worden.

De Chronomaster is wat sportiever imho.

De sbgx331 is de quartz variant van de sbgy00x Springdrive die ik heb mogen passen. Ik vindt de kast wat, euh… Plat, turtleachtig, op de pols. Niet zo mijn ding.

De sbgx295 kan me gewoon niet zo bekoren… Eigenlijk geen idee waarom niet. Gevoel… :thinking:

My two cents Chris.

2 likes

Tsja, ik vind ontbrekende datums tof, want meer balans, sorry @TheWornWatch. :pray: Dus neig ik inderdaad veruit het meeste naar de SBGX319. De 295 kan mij dan wel weer bekoren, al heb ik het idee dat ik 'm niet blind zou kopen, eerlijk gezegd.

Maar hoe langer ik er inderdaad over nadenk hoe meer de 319 inderdaad het meest tijdloos en klassiek over komt. Zo vond ik een review op WUS die dit laat zien:


En direct een zeer aparte verschijning.

Ergens wil ik de Chronomaster ook heel erg tof vinden, maar ik blijf Seiko een warmer hart toedragen dan Citizen.

4 likes

Helemaal eens. Al twijfel ik persoonlijk nog over de zwarte sbgx321, maar dat komt denk ik omdat ik al een witte GS heb.

Als graficus stoort mij het gebrek aan balans van nagenoeg alle huidige Quartz GS-en; de verdeling van de tekst op de wijzerplaat is niet goed. GS als beeldmerk en de tekst Grand Seiko staan bovenaan de wijzerplaat in plaats van netjes verdeeld. Bijvoorbeeld GS boven de wijzers, Grand Seiko onderaan richting de 6 uur aanduiding. De oude aanduiding was vele malen beter.

En wat zo mogelijk nog een grotere gruwel is, de tekst staat echt veel te hoog (bijna bovenop de 12 uur index), dat zou echt lager moeten.

Ergo; qua balans in ontwerp is hier maar 1 winnaar en dat is de Citizen. Hoe mooi het 9F uurwerk ook is en hoe mooi de Grand Seiko’s ook zijn afgewerkt. Hier laat Seiko toch echt een dikke steek vallen.

Nog een les die ik ooit geleerd heb; een goed ontwerp moet je ook kunnen omdraaien. Als het omgekeerd ook niet in balans is is het ontwerp niet goed.

P.S. misschien geen topper in het huidige GS genre maar qua wijzerplaat in balans

5 likes

Tja, wellicht bevooroordeeld, maar zou voor de Citizen gaan. Heb lang nagedacht over de keuze en meerdere GS’en gezien.
De chronomaster doet qua afwerking niet onder en overtreft de GS zelfs op bepaalde punten. Het uurwerkje zou iets nauwkeuriger zijn, maar het zijn allemaal kleine details.

Allemaal zijn ze mooi op hun manier, enkel de Citizen was voor mij net iets specialer. Ben alleen niet kapot van de band, die is mij te glimmend. Draag hem voornamelijk op rubber, maar dat is met name omdat ik dat fijn vind. Op leer vind ik hem het mooist.

Imgur

13 likes

Ruim voldoende de tijd zelfs. Jeroen heeft hem drie keer opnieuw moeten stellen boven, en dat was prima. Was gezellig en gemoedelijk. Je hoeft alleen niet te rekenen op koffie, want er ontbreken wat faciliteiten door de verbouwing. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een leuke sfeer.

2 likes

Heel tof het aangepaste quartzuurwerk: nu kan je de uurhand los verstellen a la GMT, dus je hoeft je uurwerk niet te hacken/te syncen bij datum en zomer/wintertijd-wissels. Kan je echt zien of ±10 sec/jaar ( of beter) haalbaar is! :grinning:

2 likes

Dat vind ik de mooiste van het stel. Echt prachtig zelfs. Heeft ook echt iets extra’s ten opzichte van je huidige GS. Tweede keuze zou de Citizen zijn. Die is ook echt anders. Tikje sportiever. Ook wel cool omdat het echt een ‘dark horse’ is.

3 likes

Laat ik dan nog een ander advies geven dan de rest:

Prachtige keuze en een goede aanvulling op het horloge dat je al hebt. Aangezien je een voorkeur hebt voor leren banden, zou ik daarvoor gaan. Dan houd je die blauwe op staal en deze op leer. Deze is ook echt dressy en die andere wat sportiever.

Prachtig, stijlvol horloge dat ook casual gedragen kan worden. Die 1e vind ik ook mooi, maar weer op staal. Die Citizen vind ik ook erg mooi, maar hetzelfde type horloge als jouw blauwe GS. Die witte resterende GS oogt wat saai.

9 likes

Bedankt voor jullie feedback, mensen. Ik moet het nog even een plaats geven dat het horloge wat je noemt het enige is met een 50m WR rating, maar het is tenminste geen 30.

Wat @Bidle en @Tompj over de Citizen zeggen is inderdaad waar, maar je hebt gelijk, dat horloge komt qua hoekigheid erg in de buurt van mijn huidige GS, zo had ik dat nog niet bekeken. Als ik dat zo bezie (neem expliciet wat anders) zouden de Chronomaster en de 295 juist afvallen van dat kwartet.

Ik loer nog steeds het meeste naar de 319, maar om verschillende redenen is de 295 er uit gevlogen, bungelt de Chronomaster onderaan en staat de 331 op twee. :slight_smile:

Sorry, @Proenski. Ik weet wat je bedoelt, en je hebt gelijk, eigenlijk is de nieuwe plaatsing vloeken in de designkerk. Maar ze komen er mee weg.

Misschien verwacht ik van een GS een zekere koddigheid, of een eccentriciteit, ik weet het niet. Maar die wijziging is wat mij betreft absoluut geen slechte keuze geweest van Seiko.

2 likes

Welke is dit?

Helemaal mee eens! Even dat omdraaien proberen…

Nee sorry, mijn vrouw wil geen handstand tegen de muur gaan doen.

Maar verder ben ik het met je eens.

3 likes