Balans helemaal omgezet, want ik wilde de juiste brug houden vanwege de brushing. De medesleutelaars weten dat in deze uurwerkfamilie een scala aan diverse afwerkingen is.
Nog meerdere balansen geprobeerd, maar zoals de afwerking hebben ze ook een aantal verschillende anti shock systemen gebruikt. En dan denk je genoeg donoren van de 233 familie te hebben… Aangezien in elke zwikkie opknappers er bijna altijd wel een 233 variant zit. Helaas geen goede incabloc balans over…
Plan van aanpak is een neefje of nichtje in de 233 familie te pakken met een goede balans en dat als uurwerk te gebruiken.
Ik ben precies hetzelfde euvel tegengekomen vorige week
Ik denk wel vier soorten Artishock systemen en dan past er dus niks. Wat een #€&+** kaliber.
Zeer dunne spiraal en iedere keer vechten met het middenrad…Er zijn trouwens 2 vervangende uurwerkjes onderweg…Misschien zit er voor jou ook iets bij .!
Nadat een poging om een 233-66 te gebruiken was mislukt. Ging niet passen andere ligne andere dikte…
Vond ik nog een 233-68-E met dezelfde Ligne en nog belangrijker… een goede balans! Alle bruggen gebruikt met de balans aangezien het een goudkleurig uurwerk is. Maar de tandwielen van de andere, want de donor was niet heel fris en had wat corrosie aanslag.
Prachtig regelbeeld! Maar euhm… 21600! Shit! The vloek van de 233 slaat weer toe. Morgen even hopen dat ik de het seconderad netjes krijg… want die had wat aanslag op de as. En verder de andere raderen vergelijken.
Bij het demonteren voor het verwisselen van de wielen…. Ja de 233 vloek zet door… balans spiraal toch in het middenrad… we gaan door met een werkende 233 te krijgen!
Wel geleerd dat er 2 lijnen in de 233 familie zijn en dan nog diverse kleine klote verschillen.
Ga de “regel” eerst balans verwijderen niet meer zo stellig toepassen. Eerst rustig de bruggen verwijderen en het centrumrad verwijderen en dan zonder zorgen de balans verwijderen.
Kan ook mis gaan. Bij een klein uurwerkje dacht ik ook een keer slim te zijn om eerst de bruggen te verwijderen. Helaas gleed bij het losdraaien van een van de schroeven van de brug m’n schroevendraaier weg en belandde precies bovenop de spiraal. Die was toen serieus verfrommeld.
Maar helaas niet goed genoeg. Dit is in de kroon omlaag positie.
Kan horizontaal ook verschilmerken in amplitude als ik het tonrad iets vlakker duw.
Dus van weekend maar even kijken of ik het beter krijg. Mogelijk dan ook een nieuwe veer erin, want zo sterk leek de oorspronkelijke niet meer. Maar wil eerst kijken of ik de tonarbre recht in het uurwerk kan krijgen. dan zal de ton en het tonrad ook geen onnodige weerstand ervaren.
De veerton zit wat steviger in zijn gat. En het tonrad komt niet meer tegen de brug aan.
Bleef alleen nog problemen houden met de amplitude. Een nieuwe veer erin gedaan. een 0,05 mm dunnere, maar wel 4,5 cm langer. Dat gaf wel wat meer amplitude, maar bleef ontevreden. En zag ook wat vage stipjes op de computer.
Toen zag ik dat het palletje van het spiraal boven de brug uitkwam en daarmee wat schuin stond. dit bleek de valse tikken te zijn en de amplitude ging mooi omhoog en waarden waar deze 60+er prima mee voor de dag kan komen.
De opwinden was nog goed en ik had een kroon die er mooi op paste. De wijzers ondanks wat corrosie gelaten voor wat ze zijn. Dit omdat het toch waarschijnlijk radium is.
Het gat in de platine van het centrumrad is ook wat uitgesleten wat ik gok de reden is van een wat golvend beeld op de computer. Balanstappen zouden ook wat meer aandacht mogen hebben, maar hier is de ervaring en kunde lager dan de acceptatie.
Vandaag een brave Prisma om de pols dus verder met de één na laatste van het stel. De REC met een onbekend uurwerk. De opwindveer zou gebroken zijn. Dus we gaan op onderzoek.
Een Cupillard 233D! Daar komt mijn trauma van de Pifora al gelijk naar boven borrelen! Alleen om eerlijk te zijn… het uurwerk lijkt totaal niet op de 233 serie die later over zou gaan in FE… We hebben ook geen 6x/7x toevoeging… Frapante is dat op Ranfft wel de 233D staat met centrale seconde, maar die een andere bruggenopbouw heeft dan deze.
Beetje inzoomen, maar dan zie je dat dit uurwerk niet een suïcidale balansspiraal heeft die zich graag verhangt aan een centrumrad! Heeft trouwens iemand een idee wat voor shocksysteem dit is? Ziet er elegant uit.
Heb maar gegokt dat de opwindveer dezelfde is als de andere Cupillard 223D op Ranfft. Had niet precies dezelfde… iets korter, maar wel iets dikker. En van oud blauw naar grijs. We zullen het bij de eerste timing weten of we het oude beestje niet laten galopperen…
Korte update. Was lekker bezig met schoonmaken en monteren. Had hem redelijk lopen. Positionele waarden iets ver uit elkaar, maar zou binnen een minuut per dag lopen en dat voor jaren 40 uurwerk (vermoed ik)
Toen de wijzerplaat zijde aanpakken en toen stopte die opeens… minuut pijp eraf en ging die weer. Beetje rommelen en weer waarden checken…
Kroon omlaag lijkt mooi, maar kijk goed links en toen viel die stil. Was op tijd met de foto.
Minuutpijp er weer af maar nog steeds rare waarden. Spiraal lag niet lekker die iets bijgewerkt. Waarden liggen stukken beter bij elkaar, maar zal de beat error moeten bijwerken want door het werk aan de spiraal te groot geworden.
Alleen minuut pijp er weer op en bij kroon omlaag viel die weer stil.
Morgen verder onderzoeken. Haal dan het wisselrad eraf om te kijken of het in de minuutpijp zit of het wisselrad of het wijzerverzetrad.
Er zat af en toe wat weerstand bij het testen van de kroon in de verzetpositie.
Dacht dat ik er was. Best error acceptabel. Ontdekt dat de balans rug nog maar 1 van de 2 voetjes heeft. Daardoor goed vastgezet moet worden ander geeft die een scheef tik.