Metaal/Sleutel/techneutenhulp gevraagd: NA Omega Seamaster Albatros Montreal Chrono-Quartz

Je kunt met zo’n apparaat veel meer kracht zetten dan uit het vrije handje, en met veel minder risico op uitschieten. Wellicht is het voldoende om het mes fors tegen het randje van het deksel te drukken en dan op wijving het deksel omhoog te drukken. Ik kan op de foto’s niet zien hoeveel ruimte je daarvoor hebt.

Even over vislijn; hoef je niet te proberen, werkt niet.:scream: wel kans op beschadigen uurwerk. Achterdeksel is war verhoogd om uurwerk voldoende ruimte te geven. Behalve dat het te dik zal zijn om tussen achterdeksel te krijgen zal het vervolgens dus over het uurwerk getrokken worden. Spoelen kunnen niets hebben en aanraken op de verkeerde manier zal ze zeker vernielen.

voor het geval dat … heb je even een idee hoe het er onder het deksel uitziet

en aan die halve pakking tezien hadden die er ook een probleem mee

Dat je als je tang uitschiet niet gans je kast krast.

Ik zeg toch om er een bout in te draaien? Heb je wat hefboom bij het wriggelen.

Als het deksel echt zo diep in de kast zou liggen, wat ik niet geloof, dan gaat het losmaken met een mes, of een ander wrikmiddel, niet lukken. Dan is het met van een houvast bevestigen op het deksel de enige oplossing.
Ik had bovenstaande foto (@Carpe_tempus) van het open uurwerk nog niet gezien. Maar daar kun je duidelijk zien dat de verdieping minimaal is. Het deksel ligt er door de pakking min of meer bovenop.

Succes,

Met vriendelijke groet,
Inca

geen idee of er ook schroefdraad in het deksel zit,
anders de schroeven eerst helemaal uitdraaien dan op de een of andere manier bovenop die schroefgaten een metalen plaatje of beugel schroeven,
dat geeft de gelegenheid om er een hefboompje onder te zetten ( schroevendraaier ) vervolgens ergens op de band/ lug een potlood leggen zodat je dat hefboompje daarop kunt scharnieren en dan omhoog wippen

Gewoon even naar de Omega specialist Ferrie Schweitzer brengen die weet wel een oplossing :wink:

Ik zou een rondje bellen en de bekende horlogemakers vragen wie er ervaring heeft met dit horloge. Wesselink en Vreeker, Ron Sonders, Nico Rijsman om er maar een paar te noemen.

Even langs gaan bij W&V in Alkmaar of opsturen. Niet zelf gaan lopen kloten

Met een goede epoxylijm een stukje hout op het deksel plakken en dat met deksel en al eraf trekken.
Meestal is epoxylijm qua bindingskracht sterker dan een verteerde pakking.

De lijm krijg je er met wasbenzine en ellebogenvet wel weer af…uiteindelijk.

1 like

Al ze maar geen loctite gebruikt hebben dan krijg je hem er nooit af.

Is dat ding er nu nog steeds niet af? :turtle:

Haha ik heb het horloge nog niet terug schreef ik al :rabbit2::rabbit:

Zo, tijd voor een update. Nou, wat mijn horlogemaker niet lukte (niet uit onkunde hoor maar omdat hij het niet snel voor elkaar kreeg) is mij wel gelukt. Het deksel is er af, en zonder enige schade. Mijn horlogemaker had me een veerton meegegeven. Deze beviel me niet helemaal, qua vorm, en qua maat. Ik probeerde hem in te klemmen in mijn bankschroef bleef hij niet gefixeerd, door de ronde vorm bleef hij bij lage klemkracht beweeglijk in de bankschroef. Ik moest de bankschroef zo ver aandraaien dat ik bang was dat het messing het zou begeven.
voorbeeld van een veerton (rechts op de geleende foto):

Ik wilde dus een zeskantige staf. (staf dus niet hol), en van voldoende lengte zodat de bracelet niet in de weg zou zitten.
Na lang zoeken op enorme restmetaalverwerkende bedrijven vond ik eindelijk een stukje, gelijk de goede lengte, dikte en een mooi rechte snede. Klaar voor gebruik. Thuis even de randjes afgeslepen. Goed ontvet, de Omega ook. Gelijmd met secondenlijm. Max sterkte na 24 uur (eigenlijk 86.400 secondenlijm dus :smiley: ) dus bijna 24 uur laten liggen.


Op het moment suprème even met de hand krachtgezet, en door de goede vorm en lengte van de staf zonder bankschroef eraf gekregen.

Dat zag er goed uit. Even het deksel-messing staf ensemble een kwartiertje op 100 graden celcius in een knutselpan uit de schuur:


Het deksel is weer lijmvrij en geheel onbeschadigd :smiley:

En vervolgens met lucifers en tandenstokers de gunky pakking verwijderen. Dat was wel drie kwartier werk en het is nog niet af:


De batterijen hebben niet gelekt! Hopelijk deze week nieuwe, en maar hopen dat de displays het doen. Daar heb ik een hard hoofd in, ze zijn namelijk helemaal donker.

Wordt vervolgd.

7 likes

Toch al knap dat je dit open kreeg! En helemaal super dat die batterijen niet gelekt hebben! Denk er wel aan (Zoals je duidelijk op de foto ziet) dat je eentje met de + naar boven en de andere met de + naar onderen steekt.
Zwarte LCD voorspelt niets goed, maar ja, niet geschoten…
Ps: ik heb onlangs zo een pakking op Ebay gezien.
Ze vroegen er… 44 euro voor!!! :scream:
Maar misschien dat Cousins er nog liggen heeft.

Enfin, ik duim voor je!

Nou, als ik daar mee klaar ben teken ik er voor!

Mooi dat het zo gelukt is, dit is ook een goede methode bij gesroefde achterdeksels waarbij een kartelrand erg beschadigd is enzovoort. Het is me tot nog toe altijd gelukt om alles wat voorbij komt op de reguliere manier of deze methode open te krijgen. Leuk dat je het met foto’s hebt vermeld.

Is de restauratie inmiddels afgerond? Dan is duidelijk of de displays het nog doen.
Is wel een schitterend model dit, heb altijd een zwak voor ana-digi’s gehad. Heb er nog 4 liggen, 2 Seiko en 2 Pulsar.

Blijft grappig spul!

Zoals verwacht heeft de display de geest gegeven en is het (zeer lastige) zoeken daar naar voor een acceptabele prijs.

Het vernieuwen van een lcd van een horloge is wel “tricky business” als je al een nieuwe kunt verkrijgen. De electrische verbinding tussen de print (electroblock) en het lcd is vaak een zebra strip. Dat is een flexibel kunstof met afwisselend geleidende en isolerende laagjes, herkenbaar door de licht/donkere streepjes. Deze zit los tussen lcd en print en moet perfect zijn uitgelijnd en uitermate regelmatig mechanisch worden aangedrukt door de bevestiging in het uurwerk. Het spreekt vanzelf bij montage heel erg schoon te werken, stofje ertussen en een aantal digits zullen niet werken. Eest print contacten schoon met isopropanol (isopropylalcohol) gebruik daar bij voorkeur schoonmaaktips van bergeon, geen wattenstaafje (harig)
Als je moeite hebt met het vinden van een lcd wil ik wel een poging wagen het te vinden(geen garantie dat het me lukt)
Groet Hans