Mipnick's eerste opknap project (Seiko Skyliner)

Hallo vrienden en vriendinnen,

Op een gure, Nederlandse middag zat ik een beetje op Marktplaats te kijken. Je kent het wel; voor je het weet kom je een leuk projectje tegen dat je in de kast naait omdat het toch te pittig is.
Toch kwam ik iets tegen waar ik geen nee tegen kon zeggen, er zat te veel :point_down: in. :laughing:

Waar gaat het hier dan over? Een Seiko 6222-8000 (Seiko Skyliner) uit juli 1967. Mechanisch was het horloge bij binnenkomst best wel in orde en schoon, maar er zaten overduidelijk resten van iemands opa op de chapter ring en de plaat. Het glaasje was helaas ook aardig ver heen, dus die moest ik ook even laten komen via Ebay.

Natuurlijk erg lelijk zo, dus toen het glaasje binnen was kon het feest beginnen. Gisteren begon ik met het helemaal uit elkaar halen van het oude Seikootje. Ik zal het maar gelijk opbiechten; het was een beetje een ramp. Dit is mijn eerste opknappertje en mijn kennis van oudere Seiko’s is behoorlijk karig. Zonder pardon perste ik het glas eruit, zonder de bezel eraf gehaald was. Het gevolg? Een oud glaasje door tweeën en sneetjes in mijn vingers… Lekker dan. Uit eindelijk alles uit elkaar gehaald (dankje voor de tips @koekoek) en afgewassen met een oude tandenborstel in PH-neutrale zeep en wat warm water. De wijzerplaat en de chapter ring heb ik voorzichtig met een wattenstaafje schoongemaakt. :grinning:

Uiteindelijk toen alles schoon was heb ik de kast met een beetje capecod opgepoetst. Ik hoor jullie allemaal al nee-schuddend huilen, maar ik heb maar een heel klein beetje gebruikt en met de lijnen in de kast mee gepoetst. Hierdoor glimt hij weer net wat mooier en zijn er wat haarlijntjes weg, terwijl de karakteristieke battlescars en de originele lijnen blijven.

Vervolgens was het een simpele kwestie om alles weer in elkaar te zetten (behalve de bezel, daar werd ik levensmoe van) en kon ik verder met de seal er weer in te stoppen na een tijdje in het vet:

Na een laatste keer blazen met het handluchtpompje was het eindelijk klaar, net als deze long read. Voor een eerste opknapbeurt denk ik dat het nog lang niet slecht is gegaan en ik ben erg blij met het resultaat!
hihi9

Nou… zie hier de foto’s voor het eindresultaat: Bandensuggesties zijn welkom!

35 likes

Goed gelukt :ok_hand: schitterend horloge. Ik zou voor de meer formele momenten aan een hagedisband denken

3 likes

Dankjewel! Zo’n hagedissenband is inderdaad mooi zeg :slight_smile:

1 like

Dit issem: https://www.dehorlogebandenspecialist.nl/nl/leer/graf-horlogeband-lizzy-bordeaux.html

1 like

Wow dat heb je mooi gedaan! Ik heb nu deze band erop (ook via het forum).

5 likes

Pff dat is ook lekker zeg, die kast is ook mooi strak! Weet jij trouwens waarom jouw bezel iets anders is en er calendar bij staat? Weinig info te vinden over deze modellen :sweat_smile::upside_down_face:

Nee daar heb ik ook naar gezocht. Denk gewoon een andere smaak. Er is maar 1 iemand op dit forum die daar waarschijnlijk een goed antwoord op heeft :grinning: . Deze is uit 1965.
De latere modellen hebben seiko op de wijzerplaat. Daar probeer ik er ook nog een van te vinden.
De kast is met 38mm voor mij echt top. Daarnaast de eenvoud en mooie wijzers :ok_hand:

1 like


Dit is hem uit eindelijk geworden!

6 likes

Goed gedaan. Zou alleen de datum even goed zetten :wink:

1 like

Moet ik een maand vooruit draaien haha. Dan laat ik hem wel twee dagen niksen :wink:

Lekker bezig man. Wat een verschil zeg, echt bizar.
Leuke horloges wel om op te knappen.

1 like

Hieronder nog wat info over Skyliners.
Dit zijn toch mijn favoriete horloges.
De 6100-8000 heeft echt een prachtig geluid !
Deze gaat vaak tegen het oor.
De kastvorm is trouwens ook geweldig !

6100-8000

6102-8000

@Mipnick Prachtig gedaan. Mooi dat deze gered is !

1 like

Die kast is inderdaad fantastisch! Leuke info zeg :slight_smile: