N.L. 3 D horloge van Holthinrichs

http://www.ad.nl/delft/tu-delft-start-met-productie-3d-horloges~a17b607d/

3 likes

En niemand minder dan mijn makker Michiel Holthinrichs met de Ornament 1 van zijn merk Holthinrichs Watches zit hierachter! Trots

5 likes

Een 3D horloge
 het moet niet gekker worden
 :stuck_out_tongue:

Even op de site gekeken en het ziet er best leuk uit (zie hieronder voor foto’s van de site). Leuk hoe de mogelijkheden van de productiemethode gebruikt zijn voor de holle lugs. Het laat echter ook wel duidelijk zien wat momenteel het grote nadeel van deze productiemethode is. Je moet erg veel energie steken in de afwerking en het nodige materiaal weer verwijderen omdat het oppervlak er anders wel erg grof uitziet.

3 likes

Om goed het afwerkingsniveau te kunnen waarderen, is de onderstaande foto nu het eindresultaat of moet dit nog verder worden afwerkt?

2 likes

Heel erg cool, maar is dat wel stevig genoeg met die holle lugs?

Hoi allen,

Uiteraard ben ik stil lezend lid hier, en heb ik in het verleden wel veel geparticipeerd.
De afgelopen jaren heb ik mij echter volledig gestort op de ontwikkeling van mijn droom. Het is nu net zover dat er een website is (en hier kan nog een en ander aan verbeterd worden, dus aarzel niet om te komen met suggesties).

Op dit moment ben ik bezig met het voorbereiden van de lancering, en het maken van de uitnodigingen. Een artikel op het forum zat er zeker in, maar ik zie dat het internet mij alweer voor is!

Ik zal iets vertellen over het project.
Ik ben opgeleid als architect, en heb daarnaast een enorme passie voor horloges (en de techniek ervan) ontwikkeld. Na jaren van verzamelen en restaureren van horloges was de bouwkundige achtergrond in mij te sterk en moest ik beginnen aan mijn eigen creatie. Eigenlijk het bekende verhaal van elke persoon die droomt van zijn eigen merk.

Door mijn studie en praktijkervaring had ik de mogelijkheid om zelf mijn ontwerpen, inclusief 2D technische tekeningen en 3D ontwerpen te ontwikkelen. Hiermee ging ik in eerste instantie naar traditionele producenten, maar vanwege de toen al wat complexe vormen of door de kleine oplage kon ik hier eigenlijk niet terecht.
Mijn droom was echter zo sterk dat ik moest zoeken naar alternatieven, en wederom geĂŻnspireerd door de architectuur kwam ik bij 3D printen terecht (op dat moment werd net begonnen aan het 3D printing Canal House in Amsterdam, het eerste huis ter wereld dat 3D geprint zou worden).

Na de nodige verdieping in de techniek kwam ik tot de conclusie dat ik alleen de high-end variant kon gebruiken, genaamd Selective Laser Melting. Dit heeft relatief de kleinste korrelgrote (hierover zo meer :wink: ).

Via een leverancier van machines kwam ik bij een bedrijf terecht dat heeft gewerkt aan de tot stand koming van de Gradient Chair van Joris Laarman: http://www.jorislaarman.com/work/gradient-chair/. De ruwe stukken hiervoor heb ik in mijn handen gehad, erg gaaf!

De producent was erg constructief en wilde graag uitdaging aangaan, en zo ontstond een ruim 2 jaar durend ontwikkelingsproces, waarbij we ook nauw samenwerkten met een metaalbewerkingsspecialist.

Het horloge is erg klassiek geĂŻnspireerd. Dit is echt mijn smaak, ik hou enorm van Art-Deco en Art-Nouveau. De details moeten het echter een moderne twist geven, waarbij ook de gebruikte techniek zichtbaar mag zijn.
En inderdaad, deze techniek is nog niet optimaal, maar omdat het een proces is wat in de komende jaren steeds beter gaat worden mag dit best gezien worden, mits het totaalbeeld aan de pols wel een pareltje is.

Er werd al goed opgemerkt dat er erg veel handwerk nodig is om het horloge mooi te maken. Dit vind ik eigenlijk een aspect dat bijdraagt aan het verhaal van het horloge. Een soort introductie van een nieuwe ambacht in het horlogemaken. Een ambacht die eigenlijk erg lijkt op het werk wat edelsmeden uitvoeren.
Ik heb ervoor gekozen om alle buitenoppervlaktes te polijsten zodat er een interessant contrast ontstaat met de binnenoppervlaktes, en het de ‘ambachten’ en nieuwe technieken beide laat zien. Of je het uiteindelijk mooi vindt is natuurlijk ook afhankelijk van smaak.

Over de sterkte van het materiaal. Het is 316L, en eigenlijk is het ontwerp zo dat de overbodige opvulling van de kast is weggelaten. Dit betekend dat de constructieve elementen zijn gebleven. De vorm van de kast (zelfs zo klassiek) draagt bij aan de maakbaarheid tijdens het 3D printen.

22 November aanstaande zal ik het merk lanceren in de faculteit waar ik ben opgeleid, omdat dit het dichtste bij mijn persoonlijke achtergrond past.

Er zullen daar de eerste exemplaren zichtbaar zijn, en ik zal een presentatie geven over het proces en alle aspecten daarvan. Ook zal ik natuurlijk open staan voor vragen.

Als jullie geĂŻnteresseerd zijn nodig ik jullie van harte uit, maar in verband met de beperkte ruimte en catering zou ik jullie wel graag willen vragen om dat even een email te sturen met jullie naam en de hoeveel personen waarmee je zou willen komen.

Ik hoop dat jullie het interessant vinden!

Vriendelijke groeten,
Michiel Holthinrichs

27 likes

Wauw wat gaaf. Bedankt voor het verhaal en heel veel succes!
Mvg. Bertjan

2 likes

Ik vind hem zeker mooi en door de dieptewerking een aparte verschijning.
De rafelige randjes zouden dan misschien wat bijgevijld kunnen worden maar zouden mij echter niet storen.

Welk uurwerk ga je voor dit project gebruiken?

Edit
Ik bekijk net de site en zie dat er een Peseux/Eta 7001 in zit .

1 like

Mooi dat ziet er niet verkeert uit , veel succes gewenst .
Gr harb

1 like

Mooi ook de achtergrond en achter liggende ideeen van jou te lezen. Ik heb zelf ook enkele jaren op die beruchte faculteit rond gelopen. Architecten denken toch vaak op een erg aparte manier wat ook terug te zien is in jouw ontwerp. Of dit goed samen gaat met de denkwijze binnen de horloge wereld is een tweede :wink: Ik wens je in ieder geval veel succes en hoop dat dit een geslaagd project word.

1 like

@BertjanH, Hartelijk bedankt!

@AstonMartin, Klopt helemaal, de ETA 7001 was het uitgangspunt voorafgaand aan het ontwerp. Ik vind het zo aantrekkelijk aan veel van mijn vintage horloges dat ze een bescheiden formaat hebben, daarom wilde ik voor mijn ontwerp ook een uurwerk hebben die een bescheiden dimensionering van de kast toestaat, en ook nog ontwerpvrijheid over houdt.
Ook vind ik de opbouw van de bruggen en kloven mooi, omdat het daarin eigenlijk heel ouderwets is. Heel eerlijk en passend bij de klassieke uitstraling.

@harb: Bedankt!

@koekoek, welke jaren heb je daar gestudeerd? Je hebt helemaal gelijk in je opmerking denk ik. Ik vind het presenteren van dit horloge dan ook echt enorm spannend. De horlogewereld is toch wat traditioneel (dat ben ik zelf ook denk ik overigens), en daarom heb ik ook de overweging gemaakt om de buitenzijdes te polijsten. de De tijd zal uitwijzen of er mensen zijn die het aspect van het 3D printen kunnen waarderen. Erg spannend, maar ik verkeer nu nog in de luxe positie, qua levensfase, dat ik dit kan gaan proberen.

Vriendelijke groeten,
Michiel

1 like

Wat ontzettend gaaf, heel veel succes ermee!

2 likes

Leuk project en een goed besluit om hem niet te polijsten wat mij betreft! Ik vind het reliëf aan de zijkant erg mooi en dat voegt net wat toe wat ik eigenlijk nog nooit zo heb gezien.

1 like

precies. En: als je alles zou polijsten, wat is dan het visuele onderscheid met een kast via een traditionele draaibank? Je mag best de “roots” van 3D een tikkie zien.

2 likes

Sorry MIchiel dat ik het gras voor de voeten misschien heb weggemaaid

Heel veel succes met dit project, en hou ons op de hoogte a.u.b.

Helemaal mee eens. Ik heb in het verleden nog wel gewerkt met selective laser sintering voor het maken van metalen scaffolds voor biomedische toepassingen. Daar is zo’n ruw oppervlak niet altijd wenselijk omdat dit het lastig maakt om op een klein formaat (denk aan millimeter - micrometer range) objecten met een voorspelbare architectuur te maken. Maar qua looks geeft het een uniek effect wat je in dit geval ook zeker moet laten zien.

2 likes

Erg fraai!

1 like

Ik heb er maar twee jaar gestudeerd van 2013-2015. Eigenlijk een domme keus geweest achteraf om te stoppen want het begint weer enorm te kriebelen. Ik ben ook erg benieuwd hoe het horloge word ontvangen er zijn zeker wel een paar sterke punten. Met dit concept kun je in ieder geval nog heel veel kanten op. Een ruwe niet gepolijste quartz variant zou mij ook erg intressant lijken bijvoorbeeld.

Ik kon het zelf ook niet laten al wat te gaan nadenken over horloge ontwerpen :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 like

Heel mooi om te lezen. Zou er graag bij aanwezig zijn, woon in Delfgauw en fiets iedere dag vanaf het station door de TU wijk naar huis. Helaas die dag voor mijn werk in Apeldoorn tot uur of 8 's avonds. Dat ga ik helaas niet redden.

mvgr

Folkert

1 like

Ik heb een paar maanden geleden bij het horloge evenement in Grootschermer het prototype van dit horloge gezien en ik kan zeggen dat het een prachtig horloge is.

1 like