NA: Grand Seiko SBGA413 (spring US exclusive)

Vorige week opgehaald bij @vierport (Pange Horloges). Na een week om de pols vond ik het nu wel tijd voor een review.

Introductie
Toen een paar jaar geleden de Snowflake (SBGA211) werd geïntroduceerd, wist ik het zeker: ik wilde een Grand Seiko Spring Drive. Zodra deze in Nederland beschikbaar was, ben ik hem gaan passen. Ik vond hem prachtig, maar te groot voor mijn pols.

In de jaren daarna volgende meerdere spring drives die net wat kleiner waren, maar geen één waarvan de wijzerplaat mij net zo aantrok als de Snowflake.

Tot dat de 4 seasons collection uitkwam. Zowel de spring als de winter editie voldeden aan mijn wensen, maar de spring had wel echt de voorkeur. Helaas was hier ook een ‘probleem’, namelijk US exclusive.

Toch bleef het kriebelen, ik wilde hem heel graag en toen Pange Horloges hem ineens aanbood, kon ik het niet laten.

Review
Inmiddels heb ik het horloge een week in mijn bezit en ben ik er heel erg blij mee! Vooral de kast overtrof mijn verwachtingen. De afwisseling van Zaratsu polishing met gebrushte oppervlaktes vormt een prachtig geheel.

Met een diameter van 40mm, lug to lug van 47mn en ~12.5mm hoogte (waarvan 2mm het glas is), draagt het horloges heel fijn om mijn dunnere pols. Het titanium helpt daar ook nog eens bij. Tch zijn er twee puntjes van kritiek…

Allereerst, de band. Ik had al veel negatieve berichten gehoord over de banden van Grand Seiko, maar toch was ik verrast hoe slecht deze zijn. Het begint al bij het afstellen, het pin & collar systeem is erg irritant, ook is er geen enkele vorm van micro adjustment. Wel zijn er 2 halve links, maar dan nog is het lastig om de perfecte fitting te krijgen. Daarnaast voelt de band goedkoop aan, misschien is het een stukje verbeelding door het titanium wat een stuk lichter is dan staal, maar ook het geluid wanneer je de band schut klinkt als eentje van een goedkope Seiko. Ik heb de band vergeleken met een €400 kostende Seiko Presage en los van het materiaalgebruik zat er weinig verschil in. Jammer voor zo’n kostbaar horloge.

Gelukkig heeft De Horlogebanden Specialist in Utrecht mij goed geholpen (aanrader!). Er zit nu een 22mm ruw-leren band op. De lug breedte is 21mm, maar een 22 past er dus ook in als je de band even tussen de bankschroef zet :upside_down_face:

Het volgende tweede puntje van kritiek is de gravering op de achterkant van het horloge. Het blokkeert voor een groot gedeelte het zicht naar het uurwerk. Zonde, maar goed, de voorkant met wijzerplaat is toch veel interessanter.

Over de wijzerplaat gesproken… het ‘rozige’ wat op veel stock-foto’s van dit model te zien is, is in het echt een heel stuk minder. Onder bepaald soort licht is er een kleine roze gloed zichtbaar, maar de kleur van de plaat is overwegend zilver/wit. Op camera is het erg lastig om iets van de roze gloed zichtbaar te krijgen.

Al met al ben ik enorm tevreden met mijn aankoop. Ik was van te voren al van plan om het horloge op een leren band te dragen dus het punt van kritiek, kan ik zeker mee leven.

Hierbij volgen nog enkele foto’s van het horloge.


[IMG_20211003_141957|375x500]


Nogmaals dank aan Paul @vierport voor de fijne kennismaking en overdracht!

111 likes

Mooi horloge en Springdrive is erg leuk. Mooie band ook met voldoende dikte en ruwe structuur👍

Erg mooi! Die wijzerplaat :sunglasses::sunglasses::sunglasses:

1 like

Heel erg mooi!Die stalen band zou ik eigenlijk ook wel eens willen zien.Wat ik zo op die laatste foto zie vind ik dat ook niet verkeerd.

Mooie review en prachtig horloge. De dial steelt absoluut de show :star_struck:

De band is voor het oog wel mooi moet ik zeggen. Niks mis mee wat dat betreft. Ik vond hem vooral erg goedkoop aanvoelen en het gebrek aan micro adjustment is ook heel jammer

Titanium banden voelen inderdaad altijd wat iel en goedkoop aan.Maar persoonlijk vind ik ze wel erg prettig om te dragen.

Fantastisch. Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd! Gave aanwinst.

Poeh mooi hoor👌 gefeliciteerd

De stalen banden hebben schroeven, bij titanium gebruiken ze pinnen. Dus het heeft zeker een reden!

Als je toch de titanium band net niet goed krijgt, nog een tip. Het scheelt ook aan welke kant je de halve schakel doet. Ik had bijvoorbeeld een halve schakel aan de 6uurskant en hij spande wat teveel. Door de schakel naar de andere kant van de sluiting te brengen zat hij perfect. Dus je sluiting wat meer opschuiven naar de 6uurskant op je pols kan het verschil maken tussen de strak of goed. Omgekeerd voor te los :blush:

Prachtig horloge trouwens!!

5 likes

Erg mooie aanwinst zeg! Prachtige plaat

Gefeliciteerd met deze prachtige aanwinst! Wat een beauty. GS blijft voor mij één van de mooiste merken die in horlogeland te vinden is. Het springdrive uurwerk is ook zo bijzonder. Veel plezier ermee!

2 likes

Mooie aanwinst!

Mooi horloge en tot de verbeelding sprekende techniek dat Springdrive. Gefeliciteerd met deze aanwinst :+1:

De kleur en textuur van de nieuwe band vind ik minder geslaagd maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak

Mooi hoor, van harte.

Prachtige GS, gefeliciteerd.

Gefeliciteerd. Geniet ervan.

Echt schitterend horloge. Een plaatje. Leuke review. Geniet ervan!

Gefeliciteerd met de aankoop.

Wat betreft de band ben ik het echter wel en niet met je eens. Ik heb zelf eens een titanium GS niet gekocht omdat ik de band goedkoop aan voelde voelen. Ik denk dat dit echt het titanium is, want bij stalen GS banden heb ik dat ietwat meh gevoel nooit gehad. Ik heb nu een titanium snowflake, en daarbij heb ik dat minder positieve gevoel overigens niet gehad. Ik denk dat je een beetje voorbereid moet zijn op dat titanium geen solide gewichtsgevoel geeft. Je moet het gewoon niet vergelijken met staal.

En wat betreft de micro adjustment. Als je de juiste volgorde aanhoudt met de vervanging van de schakels dan zijn de stappen volgens mij niet groter dan bij een horlogebandje.

Wil je groter:

  • een hele vervang je door twee 2/3e schakels
  • een 2/3e schakel vervangen door een hele

Wil je kleiner:

  • een hele vervangen door een 2/3e
  • twee 2/3e vervangen door een hele

Dan zijn de stappen echt niet groot.

4 likes