NA Invicta 24061 caliber FHF 28

Door ons chille HF-lid is het lastig om het merk Invicta te negeren. Spreken de nieuwe modellen me ‘iets minder’ aan, de vintage exemplaren zijn geweldig !
Uiteraard heb ik meegedaan aan De Grootste Inkoopactie Sinds Het Bestaan Van Horlogeforum, maar juni is nog ver weg en deze Echte Invicta kwam ineens op mijn pad.
Nog even ruggespraak gehouden met Kasper @Chillekasper en daar is hij dan : My First Invicta !

In 1837 wordt in La Chaux-de-Fonds de firma R. Picard opgericht die in 1896 de merknamen Invicta en Telescope registreert als horlogemerken.
In de jaren '70 verdwijnt, vanwege de kwartscrisis, het merk om in de jaren '90 een herstart te maken.

Mijn NA, de Invicta 24061 is lastig te dateren. Ik heb drie handvatten, het Incabloc en het opschrift waterdust protected en het caliber.

Incabloc is uitgevonden uitgevonden in 1934 en geïntroduceerd in de huidige vorm in 1938, dit geeft dus geen aanknopingspunten. Leuk detail is dat Incabloc destijds geproduceerd werd door The Universal Escapement Ltd. te La Chaux-de-Fonds.

Het opschrift waterdust protected geeft ook geen echte aanknopingspunten. De tekst komt vooral voor op wijzerplaten van Invicta en zustermerk Seeland, volgens verkopers in de periode jaren '40 - jaren '50. Wat opvallend is, is dat deze NA het opschrift waterdust protected ook op het deksel heeft.

Goed, dan blijft het caliber over, en dit was even puzzelen. Caliberexpert Dennis @Jurtz geraadpleegd en leek het eerst even om een AS 1158 te gaan. Uiteindelijk wist Dennis te melden dat het om een FHF 28 caliber gaat, van Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon.
Nog even het deksel gelicht ter controle, en inderdaad, FHF 28. Geweldig !

De Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon is een interessant bedrijf want het is de oudste ebauche/caliberfabrikant ter wereld :
De onderneming is in 1793 opgericht onder de naam Benguerel & Humbert. In 1816 start het bedrijf met industriële productie van horlogecalibers in een speciaal gebouwde fabriek. Deze noviteit, voorheen maakten de arbeiders ieder voor zich gewoon thuis een onderdeeltje van de calibers, en deze stap zou het fundament blijken van ETA (ETA SA Manufacture Horlogère Suisse) momenteel de grootste caliberfabrikant ter wereld.
FHF werd in 1926 onderdeel van Ebauches SA en werd in 1985 onderdeel van ETA SA.

FHF maakte horlogecalibers voor het hogere segment en deze werden voorzien van de naam van het horlogemerk. De wel/niet inhouse-discussie was destijds minder relevant en kwam pas later. Het was usance de calibernaam om te dopen naar een ‘eigen’ caliber, zoals nu nog wel gebeurt.
Caliber FHF 30 bijvoorbeeld werd van ca. 1935 tot 1945 omgekat tot Rolex 59 voor het merk met de ‘R’ maar ook voor Tudor als Tudor caliber 59. Zo ging dat toen en zo gaat dat nu soms nog.

Het caliber FHF 28 werd omgekat tot bijvoorbeeld Alpina 668 maar veel vaker bleef het gewoon caliber FHF 28 met een andere merknaam erin gegraveerd. Zo ging dat toen en zo gaat dat nu soms nog.

Het mag duidelijk zijn dat FHF topcalibers produceerde.

Over caliber 28 wordt door 17Jewels.info geschreven :
“Caliber 28 is een interessant caliber uit het midden van de vorige eeuw.
Omdat het caliber een direct aangedreven centrale secondewijzer heeft, maar een klassieke constructie heeft met een groot minutenwiel, moest het uit twee lagen bestaan, waardoor het een dik caliber werd. De vorm van de brug geeft het caliber een mooi uiterlijk en de twee goudkleurige chatons maken het caliber technisch superieur. Het is daarom makkelijk te constateren dat FHF tot het bovensegment van de markt behoort.”

caliber FHF 28

Voor wat betreft de datering kom ik tot de voorzichtige schatting dat deze Invicata gemaakt is ergens eind jaren '40, begin jaren '50 van de vorige eeuw.
Het is hoe dan ook een prachtig horloge van een prachtig merk en met een prachtig caliber.

Maar even los van de datering : die wijzerplaat is echt om te smullen !
De guilloche, echt niet normaal. De opgelegde gouden indices. Smullen. De prachtige wijzers. Perfect. Helemaal met de rode secondewijzer !

Maar die guilloche… echt topklasse !
Die grote kroon heb ik mn twijfels over, maar ik zie hem ook op andere Invicta’s, dus wie weet.
Voor mij is deze schoonheid een leuke aanvulling op m’n verzameling, eindelijk heb ik een Invicta !
Pracht naam ook, Invicta. Pracht naam voor een pracht horloge !

Bedankt voor het lezen.

Nog even een whristshot :

55 likes

Gefeliciteerd :+1:

2 likes

Wat een beauty :star_struck:

2 likes

Zeer mooi horloge en interessante verhandeling!:ok_hand:

Heel veel plezier met deze mooie aanwinst!

2 likes

Er is geen ontkomen meer aan, uiteindelijk wil je er gewoon een. Mooi verhaal, geniet ervan!

1 like

Prachtige Invicta, gefeliciteerd met deze aanwinst! Erg mooie dial die me doet denken aan m’n Oris Big Crown (zie foto). Veel plezier er mee gewenst!

4 likes

Leuke uitgebreide NA :+1:t3:
Zelf ben ik niet van de vintage, heb het een paar keer geprobeerd maar het is niet mijn ding. Toch ziet het er wel leuk uit. Veel plezier ermee en bedankt voor je inkijk in de geschiedenis van FHF :ok_hand:t3:

2 likes

Mooie Invicta! Persoonlijk vind ik deze mooier dan een hoop wat ze tegenwoordig maken. Geniet van je NA

1 like

Mooie NA Sybren, van harte! :ok_hand:

1 like

Sybren. :wink:

3 likes

:thinking: … mogge! :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ja sorry, nog vroeg. Enne het is een Invicta hè, kom op nou. Had zo maar @Chillekasper kunnen zijn haha.

1 like

Mooie na gefeliciteerd :+1:

1 like

Erg fraai! Ze konden het dus wel… :wink:

1 like

Serieus HEEL mooi horloge heb je daar te pakken zeg.
Wauw

2 likes

:laughing:

Mooi verslag :muscle:. Inderdaad een strakke wijzerset :+1:

1 like

Bijzonder uurwerk en prachtige dial. Dank dat je ons laat meegenieten, ook van de geschiedenis.

1 like

Fraai horloge en mooi verhaal er bij. Geniet er van. :+1:

1 like

Leuke aanwinst, en dank voor het stukje geschiedenis
Veel plezier ermee :+1::+1:

1 like

Mooi Sybren! :blush::blush::blush::blush: Ik was ook naar dit horloge aan het kijken, maar heb niet de trigger overgehaald! Maar leuk dat hij bij een liefhebber van het forum terecht komt!:ok_hand:t2:
Ziet er uit als art-Deco! Prachtig hoor! :smiley:

1 like