NA: Klassieke Bifora uit eind jaren ‘50’ die ik niet besteld had, een opknapbeurtje en een stukje geschiedenis

Jochie dat is een gelukkie.
Ik was dat klokje bijna kwijt.
Ik heb nou weer een heel klein stukkie
Van die goeie ouwe tijd.
(vrij naar de Zuiderzee ballade)

Soms komt op onverwachte wijze een interessant vintage horloge je collectie binnenwandelen.
Dat ging zo: Op een kleine Duitse veilingsite deed ik een bod op een Bifora dresser met een ‘in house’ cal. 115 hand gewonden uurwerkje. Het moest wat opgeknapt worden maar daar was de prijs ook naar. Ik was de enige bieder en binnen 14 dagen arriveerde per DHL het pakje uit Duitsland. Tot mijn verwondering bevatte het pakje een Bifora die er wel op leek, maar er veel netter uitzag en bovendien draaide deze op een manufactuur cal. 114 automaat.

Nog voor ik de verkoper een mail gestuurd had met de vraag of dit wel klopte kreeg ik van hem al een mailtje: Heb ik je soms de verkeerde Bifora gestuurd? Ik heb hem beantwoord dat ik al zo’n vermoeden had en vroeg hem hoe dit op te lossen. Deze Cal. 114 was wat duurder, maar ik wilde hem wel compenseren, bijvoorbeeld met een betaling van het verschil bij een volgende bestelling. Hij antwoordde mij dat hij per ongeluk twee bestellingen had verwisseld, dat de koper van de 114 ‘mijn’ 115 had ontvangen en dat hij daar al iets mee geregeld had. Het was zijn fout, zei hij en ik mocht de 114 behouden zonder verdere kosten. Super sportief. Als ik een volgende bestelling bij hem doe ga ik ‘m toch het prijsverschil mee overmaken.

Bifora Automatic 17 juwels met datum en centrale seconden wijzer uit ca. 1958/1960

Nu over het horloge. Het zag er, zoals al vermeld, eigenlijk al best netjes uit en het liep als een ‘gesmeerde’ automaat. Dat was ook zo, het horloge was recent geserviced.

Hier 2 plaatjes van de verkoper:

pc1995899gjgv pc199604ufj21

Het plexi glaasje had wat krassen, het kastje kon wel een poetsbeurt gebruiken en het (ongesigneerde) kroontje was behoorlijk versleten. En het bijgeleverde bandje was weliswaar nieuw en van leer, maar ik vond het niet mooi bij het horloge passen. Geen koe zo bont of er zitten wel wat vlekjes aan…

Daar is wat aan te doen. Demonteren dus

Het achter dekseltje er af. Het schroefje van de tirette een slagje losdraaien en dan kan het kroontje met het asje er uit. Het is een mooi gebouwd horloge dus het werkje zit met schroefjes en klembeugeltjes in een perfect passende spacer ring in de kast bevestigd. Dus niet met het bekende spacertje van blik en 4 lipjes waarmee je het horloge met de caseback in de kast klemt. Dat kan ook, maar deze constructie is wel wat netter. De schroefjes met de bevestigingsplaatjes gaan los, de ring kan er uit gelicht en het werkje kan uit de kast worden genomen. De blote wijzerplaat en de wijzers blijken vrijwel schadevrij op een paar hele kleine vlekjes aan de rand bij 7 uur na. Alle lume puntjes en de lume op de wijzers zijn nog intact. Afblijven!

Het plexiglas kan van binnenuit zo uit het kastje gedrukt worden en heeft gelukkig, want kwetsbaar en lastig, geen spanring. Glaasjes met spanringen heb ik maar in een paar maten in voorraad en bovendien moet je die met een persje terugplaatsen. Glaasjes zonder spanring heb ik in bijna alle gangbare maten en kan je gewoon plaatsen (en zo nodig ook verwijderen) met een Bergeon glasklem of glasafnemer. Wel zo makkelijk.

Nadere inspectie van het originele plexi glaasje laat zien dat de krasjes niet diep zijn en dat er geen ‘crazing’ of scheurtjes in zitten. Het kan dus waarschijnlijk gewoon gepolijst worden. Dat lukt en na behandeling ziet het er weer als een nieuw sexy plexi glaasje uit. Helder en zonder een zichtbaar krasje of putje.

Soppen en polijsten

In de tussentijd gaan het kastje, de spacerring en de caseback in de ultrasoon. Een scheutje Dasty en warm water erbij en lekker bubbelen in het mandje. Het kastje blijkt best vuil. Zwarte rommel achter en tussen de lugs en in de sponninkjes van het glas en het achterdeksel. Na een rondje of drie soppen komt alles er weer mooi schoon uit. Nu is nog wat poetswerk aan het verchroomde messing kastje nodig. Er is wat slijtage aan het chroom maar na wat poetsen en voorzichtig polijsten zie je er wel wat leeftijd vanaf, maar het ziet er ook weer netjes en goed verzorgd uit. Aan de spacer ring hoef ik niets te doen en de RVS caseback heeft vrijwel geen beschadigingen dus die ziet er ook weer patent uit na een stevige poetsbeurt. Het enige wat nu nog moet gebeuren is het erg versleten kroontje vervangen. Het is niet gesigneerd en van een behoorlijk generieke maat en vormgeving dus er kan een standaard nieuw generiek kroontje op als de schroefdraad van het opwindasje tenminste klopt. En het klopt, en het past!

Weer compleet en schoon

Het horloge kan weer in elkaar gezet. Glaasje in het kastje plaatsen met de Bergeon glasafnemer (of opzetter in dit geval). Omdraaien, stof blazen en het werkje er in leggen. Het asje met de kroon er in steken. De tirette schroef vastdraaien. Even kijken of alles nog werkt: opwinden, uittrekken, wijzers verzetten… het werkt. Dan de spacer ring er in en de bevestigingsplaatjes met de schroefjes vastzetten in de binnenste sponning van de behuizing. Nog even zoeken naar een nieuwe pakkingring voor de caseback. Ja! Die is er ook nog! Caseback er op zetten. Bijna klaar. Nu alleen nog een passend 18mm bandje zoeken. Misschien heb ik nog wat in de voorraad? Anders moet ik er zelf een maken. Ik heb een gelukkige dag vandaag: een stijl- en tijdscorrect elegant grijs vintage ongedragen leren bandje in het doosje ’18 mm’. Nieuwe springbars er op voor de zekerheid. En dan: Klaar!

Foto’s van het resultaat:


Voorkant


Zijkant


Achterkant


Binnenkant


En aan de pols. Met 34,5 mm kastgrootte zeer draagbaar.

Nog wat over het merk BIFORA en het cal 114

Een paar jaar geleden vond ik op de toen nog ‘Koninginnemarkt’ voor een prikkie het schitterende boek ‘Automatic Armbanduhren aus Deutchland, England, Frankreich, Japan, Russland, USA’ door Heinz Hampel. Het is een gezocht standaardwerk dat niet meer herdrukt is en antiquarisch nog wel te krijgen, maar duur. Niet voor mij: 2 euro, samen met een stapel mooie horloge tijdschriften.

51cgcvt0lYL

Het andere (1ste) deel, over de Zwitserse automatische horloges, heb ik inmiddels in bestelling (voor flink wat meer dan 2 euro). Als het binnen is zal ik er wel iets over schrijven hier.

In het deel met de Duitse horloges staat een prachtige beschrijving van de geschiedenis van BIFORA
en van het hierboven getoonde ‘in house’ BIFORA 114 kaliber.

Een stukje geschiedenis.

Een vrije vertaling uit het boek van Hampel aangevuld met gegevens van WatchWiki

[Bifora - Watch Wiki: The Best Watches and Watch Brands (watch-wiki.net)

https://www.watch-wiki.net/index.php?title=Bifora

Josef Bidlingmaier, die leefde van 1870 tot 1997. richtte in 1900 in Schäbisch Gmünd (Baden Württemberg, DE) een bijouterie fabriekje op, BIFORA, waar hij o.a. horlogebanden en –behuizingen maakte.

[Schwäbisch Gmünd - Wikipedia]

Later ging Bifora in de jaren ’20 ook complete horloges bouwen, waarbij aanvankelijk nog uurwerken van andere leveranciers werden toegepast. Als een der eersten in de Duitse horloge industrie zag Josef de stijgende populariteit van het polshorloge. In 1928 presenteerde hij zijn eerste in eigen huis ontwikkelde kaliber voor een polshorloges. Rond 1960 had het bedrijf meer dan 1000 werknemers en was daarmee in die tijd de grootste horlogefabrikant van Duitsland. .
In 1951 ontwikkelde Bidlingmaier het ‘B Automatic Cal. 103’. Het eerste Duitse automatische uurwerk voor heren polshorloges. In 1958 werd uit het enige jaren daarvoor ontworpen (handgewonden) basis cal. 107 het automatische Cal.114 ontwikkeld. Het was een tweezijdig opwindende automaatmodule met een bijzondere aandrijving d.m.v. 2 door de rotor aangedreven veerloze tuimelaartjes. (de Duitse tekst spreekt van ‘Klinkenrad Wechsler’ maar daar heb ik zo even geen juiste Nederlandse term voor…). De foto hieronder laat de werking zien:


Foto van het Web: Bifora watch (cal 114?) which year and model is this? | WatchUSeek Watch Forums

Let op de twee kleine ‘croissant vormige’ tuimelaartjes, die afhankelijk van de draairichting van de rotor de tandwieltjes van het opwindmechanisme meenemen en aandrijven.
Bij mijn weten is deze (gepatenteerde) constructie nooit meer ergens anders toegepast omdat er waarschijnlijk problemen waren met de aandrijving in combinatie met een goede werking van de balans. (mijn ruim 61 jaar oude exemplaar heeft overigens nergens last van en tikt en windt er vrolijk op los).

Advertenties .

Op het alles wetende en documenterende Wereldwijde Interweb zijn van het merk BIFORA vele advertenties terug te vinden. Zo ook een uit 1962 met het hierboven getoonde en besproken horloge.

Ondergang en wederopstand

Zoals zoveel andere merken uit de Zwitserse en Duitse horloge industrie kon ook Bifora niet meer concurreren met de lage lonen uit Azie. Mede door de opkomst van het goedkope Quartz horloge in de jaren 70. Een korte periode waarin de productie naar India werd verplaatst kon het bedrijf niet redden. In de jaren 80 ging het bedrijf ten onder.

Echter, in 2011 werd in Göppingen door een kleine groep enthousiaste horlogeliefhebbers het bedrijf opnieuw gestart onder de naam Bifora Uhren-Manufaktur GmbH. Het doel was de traditie van het maken van hoog kwalitatieve mechanische horloges die voldeden aan de hedendaagse eisen.
In november 2014 zag het nieuwe Bifora JB-60 horloge het levenslicht, 30 jaar na de ondergang van de fabriek van Josef Bidlingmaier. Het horloge is vervaardigd als limited edition van slechts 60 exemplaren. De letters JB staan voor Josef Bidlingmaier.

Verdere referenties:

Bifora Uhrenmanufaktur Schwäbisch Gmünd

Bifora Uhren Museum, Hauffstraße 2, 73525 Schwäbisch Gmünd, DE
Ostalbkreis.de - BIFORA-Museum Schwäbisch Gmünd

Dit was mijn NA verhaaltje voor deze keer, ik dank de gewaardeerde HF lezers weer voor het lezen en kijken.

Lex

74 likes

Mooi verhaal en mooie aanwinst!

1 like

Dank voor je verhaal

1 like

Mooi, weer met veel plezier gelezen, en nu lekker genieten van de Bifora om de pols.

1 like

Mooi verhaal Lex, lust om te lezen!

1 like

Goed verhaal en je bent best een bofkontje Lex!

Mooi resultaat hoor

1 like

Wat een leuk verhaal. Complimenten voor je verslag ook. :+1::grin:

1 like

Ik ga er altijd voor zitten als jij een verslag maakt van je horloge-avonturen!
Dank je wel!

1 like

Ik zat weer klaar voor het verhaal, mooi hoor! En een mooi horloge, proficiat!

1 like

Wederom een leuk topic, en schitterend om te zien hoe een horloge weef helemaal to leven komt.
Geniet van je resultaat!

En is deze man echt 127 jaar geworden!?!?!?
Tik foutje waarschijnlijk😁

2 likes

Leuk stukje weer Lex; gefeliciteerd en veel plezier met deze automatische Bifora :+1: :+1:

1 like

Jaartallen zijn nooit zo mijn sterkste punt geweest… :frowning:
Ik heb mezelf hier op het Forum ook al eens een keer in 1912 lid laten worden.
Moest 2012 zijn natuurlijk :slight_smile: :rofl:

Tikfoutje dus! Dank voor de oplettendheid. Moet zijn van 1870 tot 1967 (volgens Hampel).
Toch nog altijd de respectabele leeftijd van 97 jaar!
Gelukkig heeft de oude Josef de ondergang van zijn bedrijf niet meer meegemaakt.

In 1968 maakte Bifora nog volop horloges. Latere advertenties dan van 1979 heb ik niet meer kunnen vinden. Daarna zal het snel afgelopen geweest zijn met Bifora.

Zie hier nog wat advertenties als voorbeeld.


1968
Nog op de klassieke tour.


1973
Bifora ging qua vormgeving keurig met de tijd mee.


1975
De Quartz horloges kwamen er aan.
De mooie electronische horloges waren niet het goede antwoord. Te duur!


1979
Quartz. Het mocht niet meer baten.
Dit is de laatst gedateerde advertentie van Bifora die ik terug heb kunnen vinden.

7 likes

Dat was een toepassing van Dasty die ik nog niet kende. :wink:
Wat een transformatie na het reinigings beurtje :+1:
Mooie uiteenzetting over het horloge en het merk Bifora.
Geniet ervan!

1 like

Ja, werkt als een tierelier! Was een tip van @Climholland.
Alleen gebruiken in combinatie met metalen voorwerpen hoor!
Dasty gaat niet goed met diverse kunststoffen.
Dus niet je mooie acryl (zonne)bril montuur met dure kunststof glazen er in gooien.

3 likes

Ik ben weer wat wijzer geworden :slightly_smiling_face:
Is zo’n ‘Klinkenrad Wechsler’ niet gewoon een ‘ratel’?

1 like

geen idee! Noem je zo’n constructie een ratel? Ik heb er niets over kunnen terug vinden.

Dank voor je complimenten.
Wat bedoel je met ‘de -+ van dit horloge’ ?

1 like

Is dat niet gewoon een automaat wisselrad?

1 like

Dat zou zomaar kunnen. Ik ken de term Klinkenrad niet. Misschien bedoelt Hampel hier een ‘wisselrad’ (Wechselrad).
Ik zie wel iets wat lijkt op wat jij een wisselrad noemt, maar ik kan de croissantvormige tuimelaartjes niet verklaren. Volgens mij brengen die om de beurt zo’n rad in beweging al naar gelang de rotor linksom of rechtsom draait. Maar mijn kennis van horlogemechanica is beperkt, zeker die van automatische opwind constructies.
Ik heb iets gevonden wat over wechselrädern gaat.

[Korrektes Schmieren von Wechselrädern/Klinkenrädern (uhrforum.de)]

Daar gaat het ook over Klinkenrädern, maar ik zie in dat artikel niets terug over die croissantjes…
Na nog wat verder zoeken vond ik dit en daar wordt het systeem met de 'klinkenrädern wel duidelijk uitgelegd.
[ARMBANDUHREN – Das Magazin (armbanduhren-online.de)]


Een stukje uit dit artikel (ga ik even niet vertalen :slight_smile: )

Um den Aufzug möglichst effektiv zu gestalten, manchmal aber auch nur um Patente zu umgehen, wurden die verschiedensten Lösungen entwickelt. Generell unterscheidet man zwei technische Gruppen: die kraft- bzw. bewegungsschlüssig gesteuerten, und die formschlüssigen. Letztere, vor allem die federlosen Klinkenwechsler, wie sie etwa von ETA verbaut werden, besitzen die höchste Effektivität. Dennoch entstanden im Laufe der Zeit die unterschiedlichsten Lösungen, darunter wahre mikromechnische Kunstwerke. Record stellte bei seinem Kaliber 174 beispielsweise offen liegende Drehrichtungswechsler mit je einer großen, federlosen Klinke vor, bei deren Anblick man bedauert, dass damals noch keine Glasböden verwendet wurden.

En hieronder het bijbehorend plaatje van het Record cal. 174, waar ook die tuimelaartjes duidelijk te zien zijn. Het systeem is dus kennelijk toch door meer fabrikanten toegepast als alleen bij Bifora. Maar uit de beschrijving in het boek van Hampel had ik de indruk dat deze techniek bij Bifora was ontwikkeld.


Onderschrift: Record Kaliber 174 mit offen liegenden Klinkenrädern

Bij Ranfft (daar kom je uiteindelijk toch ook altijd weer terecht) vind ik het kaliber met de tuimelaartjes ook terug, maar ook hij zegt er verder niet veel duidelijks over. Hij noemt die dingen alleen anders:
“federlose Wechsler mit Hakenanker-Hemmung” of , op de Engelstalige versie van zijn site:
“springless pawl wheels with hook-levers”


image

Ten slotte nog een keer de croissantjes, of banaantjes, what’s in a name?, op de eigen foto van mijn exemplaar, maar dan flink uitvergroot:

Ik heb het in de tijd dat ik 'm nu draag, dat is van eergisteren t/m vanavond (ik heb 'm nog steeds om), niet precies bijgehouden, maar ik gok op een minuutje + per dag. Daar kan ik wel tevreden mee zijn voor een 60 jaar oud horloge.
Een nauwkeurige afregeling op een timegrapher zou dat nog wel kunnen verbeteren denk ik, maar ik beschik (nog) niet over zo’n ding. Ik denk aan de aanschaf van zo’n eenvoudige Weischi 1000, daar lees ik goede verhaaltjes over.

3 likes

Dit is correct dit systeem wordt nog steeds gebruikt

1 like

Zo simpel is het helaas niet helemaal. In elke stand loopt een horloge weer anders. Je moet dus een gemiddelde zien te vinden. Om je pols bevindt een horloge zich in steeds andere standen. Als je hem 's nachts neerlegt bevindt het zich de hele nacht in dezelfde positie.
Je zult zien vaak zien dat een horloge 's nachts sneller loopt dan overdag om je pols. Je zult hem dan zo moeten afregelen dat hij de tijd die hij 's nachts te snel loopt overdag weer kwijtraakt.

Maar als er dus een dag tussen zit dat je hem korter draagt, klopt je gemiddelde niet meer. Het blijft altijd een compromis.

2 likes