Door de post van Tammo heb ik even in een doos gekeken en daar mijn Nederlandse militaire horloge opgeduikeld. Het is van het wereldberoemde merk ERA (nog nooit van gehoord) met een A. Schild AS 1130 uurwerk.
Op de plaat van het horoge staat een logootje op, volgens mij heb ik dit enkele jaren geleden (zo lang zijn we al bezig!) ook al eens ter sprake gebracht (het stond ook op een horloge dat ik toen heb verkocht) maar wie weet wat het logo precies inhoud? En van wanneer tot wanneer het uurwerk is geproduceert?
Het logo lijkt een W met daarop een kroontje of een B op de kant.
Ik heb mijn fototoestel niet hier, daarom even een foto met hetzelfde logo geleend van http://www.xs4all.nl/~rkeulen/watch/ug-mil.html
Naar mijn vermoeden staat de W met het kroontje niet voor Wilhelmina. Het logo van Wilhelmina is niet in deze stijl/ opmaak te vinden. Wel is op Mikrolisk te vinden dat het trademark geristreerd is door de gebroeders Webendörfer. De enige mogelijkheid die er dan nog is, is dat Webendörfer deze horlogeâs in opdracht heeft geleverd en daarom het trademark heeft geregistreerd maar dit lijkt mij sterk.
1941 geregistreerd inderdaad.
Gewoon Duits horloge dus, of voor registratie gewoon gebruikt door het ministerie?
Hemeltje, een topic van voor mijn tijd hier.
De Hembrug geweren en karabijnen (eigenlijk al het wapentuig) uit de Wilhelmina-periode hadden ook allemaal een W-stamp in het ijzerwerk. Vergelijkbaar met de crows-foot op Gemenebest-spul.
Het zou een horloge voor werknemers van dit bedrijf kunnen zijn. Een verhaal over wilhelmina en het nederlandse leger levert heel wat meer geld op.
En een paar honderd horloges voor het Nederlandse leger dat net helemaal gemobiliseerd is klinkt mij ook vreemd in de oren.
Waarom eigenlijk? Een leger is een van de grootste organisaties in een land. Er komt een voortdurende goederenstroom binnen, met of zonder mobilisatie. Van wc papier tot vliegtuigen, van paperclips tot horloges.
edit: of bedoel je dat het er zo weinig waren? Ik wacht eerst je bericht wel af, ik zie je schrijven
Het nederlandse leger had toen meer dan 100.000 man. Horloges behoorden niet tot de standaarduitrusting. Ze hadden een tekort aan alles. Waarom een paar honderd horloges, of zelfs een paar duizend?Misschien voor elite eenheden, of hogere rangen, dat zou kunnen, maar ik geloof het niet snel zonder officiële documentatie.
De gemiddelde soldaat zou liever nog wat meer kogels gehad hebben, overigens.
Ok, heel interessante vraagstelling, waarom een paar honderd.
(Waar zie je dat trouwens, een paar honderd?)
Als er inderdaad een zeer beperkte verstrekking is geweest dan zal deze verstrekking functiegebonden zijn geweest. Bv Artillerie officieren, of een officier Aan en Afvoertroepen die Stationscommandant is etc. etc.
(en niet zo snel aan een hele âeliteâ eenheid).
Mogelijk zijn horloges ook van meerdere merken cq kwaliteitsniveaus verstrekt. (edit: in deze draad natuurlijk al ERA naast Universal). Er was van heel veel produkten geen standaardisatie binnen Defensie. Wapens, voertuigen: zo mogelijk wel. Typemachines, benzinebranders bv, en horloges waarschijnlijk niet.
Allemaal voor mijn tijd natuurlijk. Toevallig heb ik nu het horloge om van een vriend van de familie, nu dik in de 90 jaar, die zelf een horloge kocht na in WO II te hebben gevochten, en daarna naar IndiĂ« moest. Hij kreeg er geen van defensie inderdaad, ook later in WO II niet. Het is een âFealâ. Geen foto, maar zoiets qua wijzerplaat:
Vergelijkbare van zilver naar geel verkleurde wijzerplaat. Wel andere kastvorm.
Hoe deden ze dat eigenlijk he, met die 0.001 ATM waterdichtheid, want regenen doet het wel op Java.
Dat denk jij vast niet echt, maar wist je dit:
âWWW stands for Watch, Wrist, Waterproof and was the descriptive code used by the British Army to identify it as a piece of equipment.â