Nieuwe aanwinst! Pontiac Hydraulica

Beste leden,

Net binnen gekregen, een Pontiac Hydraulica uit 1955, subsecondewijzer en opwinduurwerk ETA 1260. De kastdiameter is 33 mm. Al enige tijd was ik op zoek naar een Pontiac en heb deze via marktplaats gekocht. Het uurwerk, de wijzerplaat, kroon en dergelijke zag er goed uit en het horloge was voorzien van een nieuw bandje.

Het enige wat moet worden veranderd is het glas. Er zit namelijk een redelijk forse barst in het glas wat bovenaan bij de 12 start en eindigt in het midden. Daarom ben ik meteen op zoek gegaan naar een nieuw glaasje. Op Timeparts (horlogesite/winkel) kwam ik glazen tegen die naar mijn inziens erg goedkoop worden verkocht, en daarom vind ik het de moeite waard om er zeker een nieuw glaasje in te zetten.

Ik zit alleen met het probleem dat ik de spanning diameter van het horlogeglas moet opmeten. Ik neem aan dat ik hiervoor eerst het horloge moet demonteren om het goed te kunnen opmeten? Verder vraag ik mij af welk type soort glas ik moet bestellen. Het erin zetten van het glas wordt ook lastig omdat dit mijn eerste keer wordt om het te doen en ik geen materiaal ervoor heb. Daarom ben ik van plan om even langs de juwelier te gaan om dit te laten doen. (ik neem aan dat het zo is gepiept :smile:)

Hieronder de foto’s:

<img src="/uploads/db9961/original/3X/8/1/81722aaf0c6b528b1ba62073089e6683dec87467.JPG" width="666’'
height=“500”>

Ik ben in ieder geval erg tevreden met het horloge!

Met vriendelijke groet,

SwissJaguar

8 likes

Leuke Pontiac. :+1:
Een kunststof glaasje lijkt mij het goedkoopste om te laten monteren.

Bedankt! :smiley:

Kunstof glas leek mij ook het goedkoopst en meest geschikte glas. Moet ik dan:

  • KL (NRL) horlogeglas,
  • KH (WRP) horlogeglas,
  • KWC (WRA) horlogeglas bestellen?

Ik dacht zelf aan een KL (NRL) glas omdat deze een beetje gebold is. En zou met de hand erin drukken te doen zijn bij dit horloge?

Ik zou in jou geval het horloge wegbrengen naar een horlogemaker.
Je kan helaas niet een keer opmeten en dan een glaasje bestellen, je hebt meestal een paar verschillende maten glaasjes nodig om uit te proberen.
De maten van de glaasjes lopen op per 0,1 mm , en dan moet de hoogte ook nog kloppen.
En dan heb je ook nog vaak speciaal gereedschap nodig. :smile:

Bedankt voor je reactie!

Jammer, mij leek dit een leuke gelegenheid om eindelijk zelf aan de horloges te knutselen… Dan ga ik een keer even langs de horlogemaker om het te laten opmeten en dan bestel ik het glas.

Zijn de kosten nog te overzien of is het zetten zo gepiept? :smile:
(ligt namelijk nog een horloge bij de horlogemaker)

Nog even een wristshot!

1 like

De meeste horlogemakers hebben vaak wel wat van deze glaasjes in voorraad, ik weet niet wat dat kost.
Het kan ook zijn dat er een glas met spanring gemonteerd is, die zijn beter waterdicht, in dat geval moet meestal het uurwerk gedemonteerd worden.

Ziet er uit als een Compressor kast van Brevet (inclusief kenmerkende kroon) alhoewel de beschadigde lugs en de sluiting van de case me weer doen twijfelen. Weet je zeker dat hij uit 1955 komt? Zou wellicht aan de binnenkant van de deksel kunnen staan. Onderstaande komt uit 1968.

Nee, dat weet ik niet zeker, bovengenoemde informatie stond in de advertentie…

Dit is een compressor kast, dus daar kun je niet gewoon een of ander plexi glas in (laten) zetten als je wilt, dat het horloge nog origineel en waterdicht is.
(compressor = bijzonder waterdicht)
Overigens: wees zuinig op de kroon, met Pontiac en de compressor streepjes.

Een nieuwe plexi monteren is zonder apparatuur niet te doen. Als je een plexi met de hand er in kunt duwen is ie te klein.

Een hele nette Pontiac. Mooi hoor.
Mbt het glaasje: ik weet zeker dat er op het HF mensen zijn die je hierbij kunnen helpen. Misschien een pbtje naar Ă©Ă©n van die leden?

Toevallig ook net langs de horlogemaker geweest en prijsopgave laten doen voor nieuw glaasje (kunstof) in mijn horloge (Olma Sea Cup). Kwam op €30,- incl montage. Weet niet of dat goedkoop is of niet maar ik vind niet heel erg duur.
Succes!

Bedankt voor de reacties!

Net het horloge naar de horlogemaker gebracht en er wordt nieuw glas in gemonteerd. Zelf wilde ik eerst een Bergeon tool op MP aanschaffen om het zelf te doen, maar ik was hier niet zeker over. De horlogemaker zei dat hij het ook eerst door middel van zo’n tool probeert en anders via het uurwerk het glas er inperst.

Ik ben blij dat het wordt gedaan en ik het straks kan dragen, wel jammer dat ik nog steeds niet de mogelijkheid heb gehad om zelf ergens te beginnen aan een horloge. Het kriebelt enorm en de interesse is er. Maargoed, hopelijk kom ik een keer een goedkoop uurwerkje/projectje tegen waar ik zelf mee bezig kan gaan. In ieder geval heb ik straks er weer een goed mooi horloge bij de collectie!

Mooi horloge zeg! Op het oog een redelijk simpele variant, totdat je verder kijkt en de gekerfde kroon ziet. Ook die lange lugs vind ik een leuk detail en geeft ook net iets meer body aan de 33mm.