Is een stalen chronograaf van ETA zelf, dus niet te koop in de handel.
Het zijn uurwerken die de studenten in de school in Antwerpen, in het specialisatiejaar, maken als eindwerk na het volgen van een stage bij ETA in Grenchen Zwitserland.
Is een stalen kast met het caliber Valjoux ETA 7751. Heeft een doormeter van 40mm.
Origineel met rode chronosecondenwijzer, maar persoonlijk vind ik die iets te kort. Nochthans bij Breitling en andere merken die deze cal. gebruiken is de lengte meestal ook zo kort.
Daarom heb ik een tweede gemaakt met lange geblauwde secondenwijzer.
Ze hebben geen COSC certificaat maar wel hetzelfde resultaat.
Foto’s zeggen meer. Graag jullie mening.
Freddy, dat ziet er weer fraai uit. Binnenkort ga ik aan een Peseaux 7001 knutselen, maar dit zou een mooi volgend kaliber zijn…
Die langere chrono secondenwijzer past inderdaad beter bij het horloge, maar wijst heel duidelijk op de tachyschaal. Origineel is de wijzer zo lang dat hij precies op de uren/minuten/seconden-schaal past waardoor het wellicht duidelijk is om het aantal seconden af te lezen. Wordt hij met name gebruikt voor ‘tachy-doeleinden’, dan vindt ik jou wijzer mooier.
En Freddy, ben je nou zelf naar ETA op scholing geweest of heb je dit kaliber gemonteerd bemachtigd?
Hallo Gerwin,
Daar ik jaarlijks met de studenten op studiereis ga heb ik de mogelijk om ook eens zo iets aan te schaffen. De stage bij ETA volg ik niet jaarlijks, terwijl 7 é jaar stage doet , gaat 5é en 6é jaar andere bezoeken en stage’s doen. Ik probeer in mijn programma zoveel mogelijk afwisseling te brengen, is veel leuker dan 10x hetzelfde te zien, ik heb de luxe om dat zelf te bepalen.
Heel mooi klassiek horloge Freddy; interessant uurwerk ook; die blauwe wijzer vind ik veel en veel beter als die originele rooie, vooral in deze ouderwetse “counterbalanced” uitvoering die je gekozen hebt (puntje klassiek naar beneden gebogen?).
Ik vraag me af hoe je de buitenste “tachymeterschaal” nauwkeurig kan aflezen met de korte rode wijzer?
Zo’n “bouwpakket” zouden ze gewoon op de markt moeten brengen, lijkt me voor veel hobbyisten erg leuk om je eigen horloge te bouwen!
Groet,
Paul
PS: is deze uitvoering met 24-uurs aanduiding (2e wijzertje in linker sub-schaal) tegenwoordig de standaard uitvoering voor de 7751/7751?
Bij Breitling hebben ze ook dit caliber met zo een korte secondenwijzer.
Komt ook niet tot buitenste ring, juist maar tot minutenwijzer. Voor mij ook te kort.
Hier ziet men nog beter de korte secondenwijzer, komt niet tot de tachyschaal. Een lange secondenwijzer die de minutenschaal voorbij komt in de lengte stoort niet bij het aflezen van de seconden, als je begrijp wat ik bedoel.
Als men bij dit model 1/5 van een seconde precies wil aflezen, dan is de punt van de wijzer nog te lang. Ik heb het in de praktijk gedaan met meten en een lange fijne secondenwijzer die de schaal van de seconden voorbijkomt stoort niet en kan nauwkeuriger de tachy afgelezen worden. Voor de prijs van een Breitling mag men toch het puntje op de i zetten.
Graag reacties, of ben ik alleen een è§§è)’)&!)-(.
Juist op dit soort punten zou een merk als Breitling zich kunnen onderscheiden van andere merken die een zelfde caliber gebruiken, om op deze manier te laten zien dat de meerprijs voor een Breitling reëel is. In deze klasse mag je voor wat betreft functionaliteit toch wel perfectie verwachten?
Freddy,
Ik vind dit schitterend gemaakt, de grote diameter van de kast ten opzichte van de lengte van de wijzers is veel beter zo. In de ‘originele’ uitvoering is het net of de wijzers te kort zijn. Nogmaals schitterend gemaakt.
Vraagje, waarom meteen vergelijken met Breitling? Wat te denken van een Speedmaster day-date? Klopt qua verhoeding erg goed met de tachymeter op de rand van de kast.
Het rode puntje van de secondewijzer wijst op dat model juist wel precies de tachymetre schaal aan. Om de secondewijzer tot de sliderule door te laten lopen zou nutteloos zijn.
Het enige streepje op de secondeschaal dat op de foto niet te zien is door de secondewijzer is het streepje dat wordt aangewezen. Lijkt me niet zo’n probleem.
Het zijn beide zeer stijlvolle klokken. Ik zou voor de korte secondenwijzer gaan: niet per se vanwege de kleur (ik vind de rode mooi maar die geblauwde staat ook goed) maar gewoon, omdat deze korter is:
De lange secondenwijzer vind ik te lang: hij lijkt “opgesloten” te zitten en de hele wijzerplaat doet dan wat benauwd aan… zeker naast een exemplaar met een “korte” secondenwijzer. Daar vormen de wijzers meer een geheel.
Daarnaast: het is een secondenwijzer, dus moet ie toch (op de uren/minuten/secondenschaal) de seconden aangeven?!
Grappig dat je dat denkt, maar het is eigenlijk geen secondenwijzer (die zit links in de subdial) een chronograaf is een meetinstrument, waarmee je diverse dingen kunt aflezen; in dit geval is dat snelheid (tachymeter) en die moet je dus kunnen aflezen middels de wijzer op de schaal.
Welicht eens geinig om de diverse mogelijke schalen op chrono’s op een rijtje te zetten, dan weet iedereen eindelijk waarvoor al die getalletjes dienen
Groet,
Paul
Edit:
nou ik erover nadenk: het is natuurlijk ook een secondenwijzer, wat dat betreft heb je gelijk: met een chrono kun je ook tijd meten, uren minuten en tsja, ook seconden.
Blijft het feit dat de wijzer toch ook lang genoeg moet zijn om de tachymeterschaal te halen, anders kun je deze niet aflezen!
De lengte van de wijzers (elke wijzer op een horloge, dus ook o.a. de minuten- en uren wijzer) is vaak een stiefkindje van de heren fabrikanten. Ik vind het zelf belangrijk dat een wijzer exact aangeeft wat ie aan MOET geven. Veel fabrikanten gebruiken standaard wijzers. Slechts weinigen laten wijzers maken naar de exacte maten van een bepaald model.
Het is weliswaar een detail (Ik bedoel, wie gebruikt er nu werkelijk een tachymeter), maar dit maakt juist wel net het verschil.
Het merk Chronoswiss staat wel bekend om zijn nauwkeurigheid van de wijzers. En bij de modellen die ik heb (of heb gehad) klopte het allemaal precies bij dit merk. Bovendien heeft Chronoswiss de (geblauwde) wijzers op het eind naar beneden toe afgebogen, zodat de wijzer als het ware exact OP het afleespunt komt te liggen. Zeer fraai…
Wat de 7751 van betreft: Met de naam ETA op de wijzerplaat kun je spreken van een in-house uurwerk, ja zelfs van een horloge gebouwd onder Manufacture
Erg fraai Freddy, en inderdaad, de langere chrono-sekondenwijzer is fraaier.
@anon69152993na K
Haha: ook jij hebt natuurlijk een punt in je eerste deel van je reactie. We hadden het alleen over “een secondenwijzer” en de hoofd-functie van de grote secondenwijzer is bij een chronograaf m.i. nog steeds het aanwijzen van de seconden. Gebruik als tachymeter is toch bijzaak.
Enneh: de documentatie bij m’n Navitimer heb ik al meermaals doorgenomen, hoor: zelfs rekenen kan ik al
Op internet heb ik ergens een uitgebreide beschrijving gezien van de schalen op de wijzerplaat. Ga’k effe opzoeken…
Duh, ik zat helemaal met die tachymeterschaal in m’n hoofd, was ff uit 't oog verloren dat een chronograaf primair een tijdmeter is; een beetje dom
Paul
Bedankt voor de leuke link!
Nog even een reactie op de opmerking van Freddy bij je voorbeeld van de Breitling Navitimer: je geeft aan dat de secondenwijzer te kort is, omdat ie niet tot aan de tachymeter-schaal komt.
Mijn vraag is eigenlijk: is dat wel nodig? Als je de tachymeterschaal gebruikt dan moet je (bij m’n Navitimer, tenminste) toch eerst meten hoeveel seconden je over één kilometer doet. Dat lees je af op de secondenschaalverdeling.
Vervolgens ga je de reken-ring (“slide rule”) verplaatsen zodat de rode 10 op de buitenste rand overeenkomt met het getal op de tachymeterschaal wat overeen komt met het getal van de gemeten seconden. Tenslotte kijk je bij getal 36 op de binnenste schaal welk getal/snelheid (in km/u) er op de buitenste schaal op de reken-ring staat.
Maw: je leest toch niet direct vanaf de secondenwijzer op de tachymeter-schaal af? Of zit ik fout en is er misschien een trucje wat ik nog niet ken?
Voor de tachymeter hoef je de sliderule niet te gebruiken. Je laat de chronograaf gewoon gedurende 1km lopen, dan stop je hem. De secondewijzer zal dan op de tachymeter schaal de gemiddelde snelheid over die ene km aangeven.