Nieuwe aanwinsten: Gave Chronografen!

Ik heb gedurende de afgelopen paar maanden een paar gave aanwinsten gekocht. Omdat ik het een beetje te druk had met andere dingen (lees Horloge.info) had ik erg weinig tijd voor het forum. Maar nu ga ik er weer meer tijd voor vrijmaken en in een paar etappes een paar aanwinsten posten. Vandaag voor de liefhebbers van oude chrono’s (dat zijn we denk ik allemaal, wie kan een mooi mechanisch uurwerk weerstaan?) en als tegenwicht tegen de afgelopen Tsunami aan Seiko’s:

De kenners hebben ze denk ik meteen herkend, vlnr een Pontiac met Venus 170, een Heuer Carrera met caliber 12 en een Pierce met een Pierce 134 uurwerk. Het echte interessante aan deze horloges zijn ook de uurwerken. Om te beginnen is de Venus 170 nog redelijk oninteressant (afgezet tegen de volgende twee :D). Daarom slechts 1 foto:

Het horloge is in een redelijke staat en het uurwerk loopt goed.

Nu de wat meer ingewikkelde uurwerken, om te beginnen de Pierce 134 (tenminste, daar ga ik van uit, het kan ook een 130 zijn?). Het is een bijzonder systeem dat ik eigenlijk niet zo goed kan uitleggen. Als ik het in het Duits en Engels lees hoe het afwijkt van standaard chrono’s denk ik dat ik het begrijp maar uitleggen kan ik het niet. Ik hoop dat misschien iemand anders dit wel kan?

Het uurwerk is nogal vuil, het loopt niet, de drukkers of drukker ontbreken (deze uurwerken werden met een en twee drukkers gemaakt en 1 van de twee gaten voor de drukkers in de kast is dichtgemaakt…), de bodem ontbreekt. Maar ik zag het op ebay voor een buy-it-now prijs van een Valjoux 7733. Dus ik heb 'm maar gekocht :smiley:
Op mijn foto’s ziet hij er stukken beter uit dan op de foto’s van de verkoper, ik had zelf een uurwerk met roest enz verwacht. Dat viel dus heel erg mee.

Ik hoop nog iemand te vinden die een dergelijk uurwerk kan repareren. Maar ik denk dat ik dat niet aan de lokale horlogemaker hoef te vragen :smiley:

Nu het caliber 12 uit de Heuer. Aan wie je het uurwerk toe moet schrijven…? De ontwikkeling van caliber 11 (waarvan dit dus een iets verbeterde opvolger is) was een samenwerking van Heuer-Leonidas, Breitling, Hamilton-Buren en Dubois et Depraz en kwam in 1969 op de markt. Het was toen een heuse sensatie, dit is het eerste automatische chronografen uurwerk.
Deze stamt uit 1973.

Automaat? Waar is dan de rotor? Die zit onder de opbouw, zie deze exploded view:

Ook apart is dat de kroon aan de linkerkant van het horloge zit. Ik moet zeggen dat dat erg prettig draagt. Ik kreeg het aangeboden in een redelijk goede staat met de originele rice-bead band. Die is er af omdat die nog gerestaureerd moet worden. De chrono deed het wel maar was niet te bedienen omdat de drukkers niet in te drukken waren. Dit bleek na een reiniging opgelost, het horloge was verder helemaal in orde.

Nog wat foto’s van het uurwerk:

Ik hoop dat u er net zo van heeft genoten als ik!

die Heuer, vond ik vanaf de eerste foto al erg mooi. Maar dat uurwerk maakt hem onweerstaanbaar. De andere horloges zijn ook niet te versmaden natuurlijk.

gefeliciteerd met deze prachtige aanwinsten !

Wat een juweeltjes weer. Mijn advies is, met de hele handel naar Belgie en dan een mooie voor en na reportage maken met Morse. :wink:

Wacht maar even af…

Er komt weer een tsunami aan Seiko Chronografen naar Nederland :smiley:

HIDE U !!! <<<<<<<

Die TAG is inderdaad een beauty… (tu)

De Heuer spreekt mij het meeste aan, ziet er ook nog zeer behoorlijk uit en werkt ook nog. Wat wil je nog meer.

Gefeliciteerd met deze pensionado’s.

Wat bedoel je daarmee, Rob?

Tipje van de sluier…

Vooruit dan maar:
incoming:
6319-5250 seiko5
6139-6005 chrono
6139-8020 chrono
6139-8020 chrono
6139-7002 chrono
6139-7002 chrono
6139-7100 chrono
6139-7100 chrono
6139-7002 chrono
6138-8020 chrono

and still counting.
Tsja, wat moet ik anders met mijn vakantiegeld :D. We blijven in NL, gaan misschien in september met de auto naar Italië ofzo.

Zooooooo da’s niet niks. Ben benieuwd hoe ze er uit zien, maar dat zien we t.z.t. wel.

Seiko is echt een HOT item aan het worden.

Prachtig, Henrik.

En dan met name die Caliber 12. Ik heb hem in basel kunnen zien, en het horloge is in het eggie nog mooier dan op de foto.

Het uurwerk ziet er trouwens nog als nieuw uit.

Ja, jammer dat zelfs deze post er mee moet worden gevuld :frowning:

Seiko rules big time :smiley:

Hallo Henrik,
Prachtige nostalgische uurwerken, vooral de Heuer is uniek, ik had zelf ooit eens een Heuer Camaro die ik (dummy) weg heb gedaan,stom,stom!!

groeten
Jack

jackwillen Schreef:

Hallo Henrik,
Prachtige nostalgische uurwerken, vooral de Heuer
is uniek, ik had zelf ooit eens een Heuer Camaro
die ik (dummy) weg heb gedaan,stom,stom!!

groeten
Jack

Een Camaro wegdoen is inderdaad een doodzonde! Ik ben nog op zoek naar een Camaro, maar die zijn moeilijk te vinden.

Dat zijn beauties Henrik. Die wijzerplaat van die Heuer is prachtig. Binnekort zal ik ook nog eens een nieuwe chrono laten zien.

Hallo Henrik,
Je weet ze er ook altijd wel weer uit te kiezen!!(tu)
Supermooie aanwinsten waarbij mijn voorkeur toch weer uitgaat naar de Heuer!!

Veel plezier ermee!

Gr Dennis.

Henrik, prachtige aanwinsten heb je daar. Vooral die rechter Pierce vind ik erg mooi. De Heuer vind ik ook mooi maar blauw doet me zo weinig. Ik heb op de Rikketik ook wel eens naar zo’n Pierce gekeken maar had altijd het idee dat die best aan de prijs waren?

Uurwerk van de Heuer ziet er nog heel gaaf uit, dat is een flinke meevaller geweest of wist je de staat al van tevoren? Had je die reiniging zelf gedaan? Soms denk ik wel eens: op zo’n uurwerk mag ook best een glaasje… maarja, het is niet authentiek he?

Veel plezier met je aanwinsten!

Heel leuke aanwinsten! (tu)

De Heuer is wel de mooiste, het uurwerk ziet er nog als nieuw uit, technisch natuurlijk ook heel erg interessant met die microrotor, helemaal top!

Die Pierce is grappig; dit is ook echt zo’n eigenwijs merk dat alles zelf uitvogelde en alles net effe anders als anderen deed…
Deze chrono’s (in jouw geval een tweedrukker zo te zien) hebben een vertikale koppeling, te vergelijken met een Seiko (sorry dat ik ook dit merk in deze post moet laten vallen…) de koppeling kun je vergelijken met een platenkoppeling uit een auto, het “friktiemateriaal” in deze Pierce is echter een rubberen ringetje, heel erg klein en heel erg dun, is bij oudere exemplaren vrijwel altijd weg of kapot en is (uiteraard) nergens meer te bestellen, moet zelf gemaakt worden…

De konstruktie van het chrono-gedeelte is allemaal nogal “pielerig”, onderdelen zijn lastig te krijgen, sommige chrono-specialisten vermelden niet zonder reden op hun websites dat ze alle chrono’s kunnen reviseren, zolang het maar geen Pierce is… :smiley: :smiley:

De kast kompleet te maken zal ook wel moeilijk worden (de originele Pierce drukkers zijn (vanzelfsprekend) nogal typisch, en niet die standaard drukkers die je nog wel kan kopen), misschien het beste om op Ebay een losse kast of donor op de kop te tikken; ik had jarenlang een komplete RVS kast voor zo’n chrono in mijn voorraad ouwe zooi liggen, maar die heb ik net vorig jaar overgedaan aan mede-forum bezoeker Arie “Jordi”, die ook zo’n ding uit onderdelen in elkaar aan het knutselen was, kweenie of dat inmiddels helemaal gelukt is.

De Pontiac is in dit gezelschap misschien een beetje gewoontjes, maar beslist ook een gave klassieker hoor; ziet er nog goed uit, 36mm kast?

Hoe dan ook: heel interessant spul! (tu)

Groet,
Paul

Dit zijn natuurlijk altijd leuke aanwinsten! Maar die TAG…, da’s iets moois!! (tu)(tu)(tu)

Dank voor de positieve reacties!
Het is trouwens een Heuer zonder TAG, het is van voor de overname… gelukkig :slight_smile: