Van tijd tot tijd komt vriend @basvg bij mij langs met wat projectjes. D.w.z, projecthorloges die ik ergens heb opgeduikeld, waar het nodige aan het uurwerk moet gebeuren en die dan een poosje bij Bas mogen logeren en in therapie gaan. De door Bas weer tot leven gewekte horloges brengt hij dan weer terug en soms zit daar dan ook nog een leuk extraatje bij, met de mededeling: kijk, die heb ik ook nog ergens gevonden, vind je vast ook wel leuk. Dat was ook het geval met de leuke oude Oris, die ik vandaag aan de pols heb. Het duurde even voor ik er wat van kon laten zien, want ik moest er nog foto’s van maken. Dat heb ik gisteren, tussen het hoesten en de niesbuien door gedaan en nu komt ze dan tevoorschijn op het Forum.
Het is een kleine Oris uit de ‘oude’ productietijd, naar ik schat eind jaren ’50 of begin ’60 van de vorige eeuw, toen het bedrijf slechts penanker horloges produceerde. Niet omdat ze dat nu bepaald zo graag deden, maar omdat ze niet anders mochten. Er bestond in die tijd een wonderlijk soort Zwitserse wetgeving waarin de diverse uurwerk producenten als het ware gedwongen werden om alleen datgene te produceren waar ze in gespecialiseerd waren. Nieuwe ontwikkelingen mochten pas op de markt worden gebracht als daar van overheidswege toestemming voor was gegeven. Zo waren er de traditionele penanker horloge fabrikanten zoals Ebauches Bettlach (Ed. Kummer) maar ook de Fa. Oris maakte in die tijd uitsluitend penanker horloges. De Oris horloges onderscheidden zich daarbij, ook toen al, door hun voor penankers uitzonderlijk hoge kwaliteit. Veel later ontwikkelde Oris zich tot de gerenommeerde fabrikant van prachtige kwaliteitshorloges zoals we die tegenwoordig kennen.
Voor wie het hele verhaal nog eens wil lezen: kijk hier:
Met name het gedeelte zoals vermeld hieronder, over Oris.
[quote=“Lexaf, post:1, topic:314191”]
Oris, een buitenbeentje in de penankerwereld.
Een beetje vreemde eend in de bijt, of een Zwarte Zwaan, of een ‘Lone Wolf’ is de firma Oris.
Al in 1904 wordt door Paul Cattin en Georges Christian in de Zwitserse stad Hölstein in het kanton Baselland de Oris fabriek opgericht. Zij kopen de dan recentelijk gesloten Löhner & Co. horlogefabriek. Het bedrijf groeit snel. In 1911 zijn zij de grootste werkgever van Hölstein en in 1929 heeft het bedrijf fabrieken in in Hölstein (1904), Holderbank (1906), Como (1908), Courgenay (1916), Herbetswil (1925) and Ziefen (1925).
Het kleine Oris horloge (ca.31mm kastmaat, zonder kroon) dat ik van Bas ten geschenke kreeg, heeft een stalen kastje en een in house kaliber 461 penanker uurwerk. Bas gaf het mij met de mededeling: kijk maar of het wat is, ik heb er niks mee gedaan, ook niet geserviced. Nou dat laatste was ook niet nodig. Het uurwerkje is brandschoon en ondanks dat het zelfs niet gesteend is, loopt het na al die jaren nog steeds keurig op tijd. Ik heb er wat poetswerk aan verricht, een nieuw glaasje geplaatst en een gezellig exotisch gekleurd leren bandje aan vastgemaakt en zie hier onder wat het geworden is.
Met grote dank aan Bas voor deze beauty!
Vreemd genoeg komt het kaliber 461 in de bekende pink pages van RAFFT niet voor. Maar op de website van Emmywatch is het wel terug te vinden, samen met een uitgebreide datasheet op .pdf, waarvan hieronder een deel van de eerste pagina:
Ter afsluiting nog een paar mooie oude Oris advertenties uit die periode.
Helemaal tot slot nog eens een waarschuwing: er worden op het internet, met name via eBay vanuit India nogal eens van die kleine vintage “new old stock” of ‘refurbished’ oude Orisjes aangeboden. Pas op, deze zijn heel vaak NEP! Het zijn in India vervaardigde replica’s waarbij niets, maar dan ook niets afkomstig is uit de oorspronkelijke Oris fabriek. De kastjes zijn made in India, de uurwerkjes zijn bijna altijd Indiase licentie/knutsel exemplaren van het populaire ST 96 kaliber, dat nooit door Oris is gebruikt en de wijzerplaten en de wijzers zijn op zijn best creatieve nieuw vervaardigde of overgeschilderde Mumbay special producten.
Trap er niet in!
In een echte vintage Oris zitten altijd originele bij Oris in house vervaardigde, meestal ongesteende penanker uurwerkjes, zoals hierboven afgebeeld. Andere veel voorkomende originele oude Oris penanker kalibers zijn Oris 296, Oris 581 en Oris 712, vaak met vermelding van de toevoeging KIF, dat het shock protection systeem is, dat Oris vaak voor deze kalibers gebruikte.