Omega seamaster mening

Hallo allemaal,

Ik ben nog steeds op zoek naar een vintage omega seamaster (de Ville), automatisch en stalen versie. Ik heb meerdere seamasters op ebay gevolgd, maar elke keer bleek de prijs te hoog uit te vallen of was er iets niet goed aan. Nu heb ik de volgende voorbij zien komen, die er naar mijn mening mooi uitziet. Mijn kennis als ‘beginner’ is echter nog niet toereikend genoeg, dus kom ik weer bij jullie aan voor een mening. De kroon heeft het omega logo, het glas ook en hij is geserviced. Ik vind het bandje erg lelijk en denk dat de achterkant wel gepolijst is, maar in mijn ogen niet storend. Laat maar horen wat jullie er van vinden. Prijs is 600 euro.

4 likes

Mooi horloge. Prijs vind ik stevig maar dat zijn volgens mij tegenwoordig nou eenmaal de normale prijzen.

Wijzers wel origineel ? Komen wat kort op mij over…

Mooi uurwerk ! 5xx serie

2 likes

Volgens de advertentie op Marktplaats is het uurwerk een Omega 552
Dit kan niet kloppen want een Omega 552 heeft geen datumaanduiding.
Uurwerk moet zijn een 562, 563 of 565.
Amplitude van 245 graden klopt ook niet, want de lift angle staat ingesteld op 52 graden en dat moet voor dit uurwerk 49 graden zijn.
Effectief zal de amplitude ongeveer op 225 graden uitkomen, wat voor dit uurwerk toch wel netjes is.

Mocht het juiste uurwerk er in zitten, dan vind ik dit een mooie Seamaster voor een redelijke prijs.

2 likes

Een van de mooiste totnogtoe wat mij betreft.

De minuten wijzer lijkt vooral wat kort: die is op mijn omega op het oog langer (tot halverwege de indice) maar de foto geeft niet echt duidelijkheid door de positie vd wijzer.

Overigens wel haarscherpe observatie van @Magni80!

Lijkt samengevat wel een hele serieuze kandidaat!
Je moet inderdaad nog wel ff sparen voor een sjiek -prinswaardig- bandje :sunglasses:

P.s vraag nog ff of er écht zichtbare beschadigingen aanwezig zijn; kun je em eerst komen bekijken?

2 likes

De wijzers vind ik op een foto (op mijn mobiel) wat lastig te beoordelen. Daar kan ik dus weinig over zeggen (en ben ook geen Omega specialist).

Over het bandje is al het e.e.a. gezegd, maar zit de originele gesp er nog wel bij? Anders zou ik die beslist te pakken willen zien te krijgen.

1 like

Ik vind hem wat duf.

1 like

225 graden toch wel netjes…? Servicen, en een nieuwe veer. 225 is gewoon 50 tot 70 graden te weinig. Het is een Omega, geen oude Rus of zo…! :smirk: :slight_smile: Bovendien is het nogal een dronkemanslijntje dat ik zie op die grafiek.

4 likes

Ziet er fraai uit. Ben inderdaad ook benieuwd naar de eventuele beschadigingen. Zoals @Johan01 ook zei, een originele gesp zou ook (gezien de prijs) wel een fijne extraatje zijn.

1 like

Van dat net geserviced geloof ik niet zoveel, zo’n Omega uurwerk met zwanenhals regulering hoort snoeistrak te draaien als hij net geserviced is.

2 likes

Bedankt allen voor de reacties! Dat grafiekje is helemaal nieuw voor mij, maar begrijp de strekking van het verhaal. Heb de verkoper vragen gesteld naar aanleiding van jullie opmerkingen. Ik houd jullie op de hoogte! @HorloG hoe ‘strak’ zou het horloge moeten draaien als hij net geserviced is?

Nou ja, in ieder geval in een rechte lijn, dat op en neer gedrag geeft aan dat hij niet gelijkmatig loopt.

Stel je voor dat je in je auto zit, je geeft op dezelfde manier gas maar de auto gaat opeens wat harder en dan wat zachter, ook al ben je op tijd thuis, je brengt hem toch zo snel mogelijk naar de garage want dit is de voorbode van erger…

Een goed onderhouden horloge loopt uiterst gelijkmatig en het liefst met een zo klein mogelijke afwijking. In een grafiek is dat dus een vlakke lijn.

2 likes

De verkoper reageert het volgende:
“Hallo Joris. Klopt het moet Cal 562 zijn.Horloge is door mijzelf 2 weken geleden geserviced en electronisch getest.Ik ben gepensionerd horloge maker.Omega ziet er keurig uit met minimale gebruikssporen.Minuut wijzer gaat over de indice heen tot aan de rand.Geen orginele Omega band.M vr gr René”

Ik had al een vermoeden dat hij het horloge zelf geserviced zou hebben. Weet niet echt in hoeverre dit wat waard is.

Nu ben ik geen horlogemaker, maar ik heb het afgelopen jaar toch wel een stuk of twintig oude Omega’s gereinigd en gesmeerd. Met de oude veer krijg ik meestal een amplitude van ongeveer 225 graden.
Voor mijn Constellation 561 heb ik een originele nieuwe veer gekocht en toch komt de amplitude niet hoger dan 229 graden. Doe ik nu iets verkeerd of is dit slijtage van de balansas e.d.
Ik heb de Constellation speciaal hiervoor weer omgedaan, de veer gewonden en de hele dag gedragen met ondestaand resultaat.
Bij dagelijks dragen is de afwijking slechts een paar seconden in de week.

2 likes

Je hebt in elk geval een prima Weishi, die herken ik. :slight_smile: De algemene regel is, dat een acceptabel minimum voor een horloge - met de juiste doorgangshoek ingesteld - toch wel 270 zou moeten zijn. 225/230 is echt niet geweldig. In een van de hangende posities is dat echt wel de ondergrens vind ik. Hoe/waarmee vet je trouwens de veertonwand in…?

Ik vraag dat laatste nu wel, maar een niet-ingevette veertonwand zou juist - een hogere mate van wrijving = hogere amplitude moeten geven, bij een automaat.

Heb net een caliber 1001 geserviced, die haalt met de oude (verwijderde, gereinigde, ingevette en weer opgerolde) veer net-aan 270 horizontaal. Kan er mee door. Loopt verder erg netjes nog. Wel een onding om aan te werken, vergeleken bij de 500-series… :sweat_smile: Gelukkig deze keer geen problemen met de wijzerklemming, da’s een achilleshiel bij de 1000-series.

En? Heb je al een besluit genomen?
Omega gesp trouwens afwezig?

Nou ik weet niet zo goed hoe erg het is dat de grafiek niet helemaal lineair is en de amplitude op 225 graden uitkomt. Zie wel dat MeisterRoamer ook niet heel veel hoger komt met een nieuwe veer, maar het zegt mij allemaal vrij weinig :zipper_mouth_face:

Gesp zit er niet bij, hij is gezakt naar 575 na 1x vragen dus kan nog wel lager.

Wijzers zijn bij mijn Seamaster met zelfde kast ook even kort (of lang). Maar daar loopt wel een smalle hart lijn over heen net als bij de indices. Kan niet goed zien op deze foto’s of dat hier ook is.

Minuutwijzer gaat over de indice heen, mailde hij mij.

Mooi, volgens mij goed. Bij de mijne ook.
Ik betaalde ca 500 voor een (heel strakke) handopwinder. Als hij orgineel is en dat lijkt zo. (heb nog wat twijfel over de wijzers). Is de prijs verder toch niet zo raar denk ik. Hangt wel af van de staat als je hem in het echt ziet.