Patek Philippe zakhorloge

Uit de boedel van mijn vader kwam een oud Patek Philippe zakhorloge. Een echt familie stuk want mijn vader had het geërfd van mijn opa. Maar hoe oud die echt is, is mij een raadsel.

Is er iemand die aan de hand van foto’s mij meer kan vertellen over het klokje? Heb al contact gehad met Patek Philippe maar die geven helaas geen reactie.

21 likes

Gaaf hoor, een echt juweeltje. Ik begrijp alleen niet echt wat je precies wilt weten want bijna alles staat op het certificaat. Op basis van het serienummer kom ik op een productieperiode van 1915-1920 (als ik moet gokken 1916), dit lijkt ook overeen te komen met de opbouw van het uurwerk. Patek heeft een registratie van elk horloge dat ze ooit hebben gemaakt dus daar moeten ze je (tegen betaling) een extract van de archieven kunnen overhandigen met de exacte productiedatum (zie https://www.patek.com/en/client-service/extract-from-the-archives). De kast zou van 18 karaat witgoud moeten zijn met een zilveren wijzerplaat. De wijzers en numerals zijn beide in zogenaamde Breguet stijl. De raderen van het veertonrad en kroonrad hebben zogenaamde “wolfteeth”, gekromde tanden die perfect in elkaar grijpen, een typisch Patek detail.

Mag ik je aanraden om het horloge eerst te laten servicen voordat je deze eventueel gaat gebruiken, dit is het soort horloge dat je absoluut in een goede conditie wilt houden. Ik zou je daarvoor Jan Ubels uit Bredevoort willen aanraden, een echte specialist als het gaat om high end horloges.

15 likes

Prachtig!

Wauw!

Dank je voor de info. Interessant!

Het is dus ook de moeite waard om het horloge te servicen? Niet dat ik hem ga gebruiken, maar als het het waard is en het komt het klokje ten goede moet ik dat zeker doen. Temeer ik heb ook een zoon heb en het doorgeven aan een 4de generatie is toch wel leuk…niet voor niets dat men zegt dat men een Patek Philippe niet koopt voor jezelf maar je volgende generatie.

5 likes

Het is absoluut de moeite waard, al kun je je afvragen of je de investering wilt doen als je het horloge nooit laat draaien. Hou er wel rekening mee dat een servicebeurt ook een bepaalde houdbaarheidsdatum heeft (reken op zo’n zeven jaar). In jouw situatie zou ik het zelf zeker laten doen, maar goed dat is de mening van een liefhebber.

2 likes

Servicen kan maar kost veel geld. Wat ga je er mee doen? Als niets dan zou ik hem weer gewoon in de kast leggen

Absoluut doen! , schoonmaken en smeren zal toch ook niet de wereld kosten?
Mocht een zoon/kleinkind in een onbewaakt moment hem aandraaien is er kans op flinke schade.

Eenmaal brandschoon hem af en toe een rondje laten draaien is toch een genot en een feest voor het oog!
Prachtig stuk techniek hoor! :thumbsup:

1 like

Ligt er aan hoeveel “mark-up” de horlogemaker rekent voor een A+ merk. Technisch is 't geen abracadabra.

1 like

Helemaal mee eens! Zeker een service waard en af en toe laten lopen! :relaxed: :+1:

Net of ik tussen kunst en kitsch aan het kijken bent … heel interessant maar … WAT IS IE WAARD !!! :smiley:

Of ben ik de enige die dit wil weten :slight_smile:

5 likes

Prachtig, een geweldig erfstuk dat elke generatie opnieuw zal verrassen en verblijden!

Dat willen wij/ik zeker weten , maar een Gentleman vraagt hier niet naar natuurlijk :stuck_out_tongue_winking_eye:

:innocent:
http://www.chrono24.com/patekphilippe/pocket-watches--poc.htm

2 likes

Zul je 'm moeten veilen bij Christie’s. Da’s de enige manier. Ben je 'm wel kwijt… :wink:

Zakhorloges, ook van de topmerken, sowieso veel minder dan polshorloges. Vraag me af of je de 5 cijfers voor de komma haalt op een veiling. Wel duizenden in elk geval.

Dat dus. All over the place. :smile:

1 like

Klikklikklik :stuck_out_tongue_closed_eyes: , ik zat in de goede buurt te denken.

Een service beurt zou zeker ook een hele leuke reeks foto’s en een verslag opleveren!
@versteeg : kom op jonguh! naar de expert ermee en maken dat verslag! :grinning:

Je kunt trouwens ook een extract uit het PP archief opvragen. Dan krijg je besilst wel reactie, want daar betaal je dik voor. :wink: Mocht je 'm willen verkopen (niet dus vermoed ik voorlopig), dan is een extract uit het archief bijna verplicht. Geeft de koper 100% zekerheid van authenticiteit. Je hebt het serienummer al; het originele garantiecertificaat geeft trouwens beslist ook meerwaarde! Zuinig op zijn…

1 like

Ik denk dat de waarde zo rond de 5000 euro ligt, maar goed op een veiling kan hij zomaar een uitschieter naar boven hebben (witgouden zakhorloges van Patek zijn relatief zeldzaam).

1 like

Heel apart dit. Zowel qua verhaal, merk, materiaal als compleetheid als set. Mooi hoor