Quartz crisis

Hoi Forumleden,
Heb onderstaand tekstje over de “Quartz crisis”, uiteraard echter alleen van “hear say” en internet. Iemand die daadwerkelijk deze periode bewust heeft meegemaakt? Hoor graag jullie kijk er op.

Jasper Lijfering

Van oudsher is Zwitserland bij uitstek het land waar je aan denkt als het gaat over horlogerie. Je auto komt uit Duitsland, je maatpak uit italie, je wijn uit Frankrijk en je horloge uit Zwitserland. Dit merk kent een lange historie en rijke geschiedenis als het gaat om tijdsinstrumenten maken. Veel Zwitsers die vroeger leefde van landbouw en veeteelt hadden de winterperiode ook een inkomstenbron nodig als het te koud was. Zodoende begonnen de eerste uiterst precieze Zwitsers met uurwerk en tijdinstrumenten produceren in de wintermaanden.

Zwitserland was niet de enige grote speler, denk aan Duitsland en Engeland bijvoorbeeld. Maar in de tweede wereldoorlog hadden deze naties andere dingen aan hun hoofd terwijl Zwitserland neutraal bleef. De gedreven en ambitieuze Zwitsers werkte zich op tot de top en nam het leeuwendeel van de markt voor hun rekening. In de jaren 60 was dat zelfs 90% van de totale productie!

Tot dan toen was de horlogerie een ambachtelijk vak wat bestond uit mechanische hoogstandjes ten behoeve van een preciezere tijdsaanduiding. De trotse Zwitsers probeerde elkaar af te troeven met nog geavanceerdere kunststukjes en het werd een prachtig schouwspel waar eer en aanzien op het spel stonden. Alles koek en ei, maar dit verhaal toont aan hoe toonaangevend Zwitserland was in de horlogerie, en belangrijker nog hoe groot belang ze erbij hadden. Des te harder kwam het aan toen de quartzcrisis als een bom insloeg, met desastreuse gevolgen.

Voor sommigen wordt het echter quartzrevolutie genoemd. Vooral de Japanse markt, met Seiko als hoofdrolspeler, profiteerde van deze ontwikkeling. Achter de schermen werd echter al geruime tijd gewerkt aan deze niet-mechanische horloges, onder andere door merken als Rolex, Patek Philippe, Girard-Perregaux, Omega etc. Zij brachtten in samenwerking de Beta 21 quartz uit in 1970. Seiko was een jaar eerder met het eerste commerciel uitgebrachte quartzhorloge.

De ontwikkeling die in de quartzuurweken had plaatsgevonden zorgde ervoor dat ze erg goedkoop geproduceerd konden worden, en erger nog; veel preciezer waren! Daar ging de prestige van de Zwitserse mechanische horloges. In 1978 waren quartz horloges populairder dan mechanische en de economie in Zwitserland belandde in een malaise. Zestigduizend banen gingen verloren en de hoeveelheid horlogebedrijven halveerde. Vele gewaardeerde horlogehuizen vielen om.

De toekomst zag er somber uit voor de traditionele top, maar hulp kwam er in de mid 80s met de opkomst van Swatch. Dit goedkope plastic polshorloge werd een modehit en de eigenaar Nicolas Hayek vergaarde snel veer vermogen en macht. Wat hij weer terugn investeerde in de noodleidende Zwitsersde merken. Hij hield Omega uit handen van de Japanners en zorgde voor een grote fusie wat leidde tot de Swatch group. Waar ook onder andere Longines, Blancpain en Breguet deel van uit maakte.

Ondanks dat de hoge segment horloges het niet meer moeten hebben van hun primaire functie; preciese tijdsaanduiding, zijn ze relevanter dan ooit te voren. Status, sieraad, emotie, geschiedenis en kunst. De huidige marktverdeling ziet er anders uit, nog steeds het leeuwendeel in Zwitserse handen maar nu veelal verdeeld onder grote overkoepelende organisaties. Behalve de Swatch group, LVMH en Richemont. Slechts enkele huizen van de traditionele top zijn nog onafhankelijk: Rolex, Patek Philippe en Audemars Piguet.

Om af te sluiten mijn enige quartz uit m’n prive collectie. De Rolex Betaquartz 5100 “Il Texano”. Eerste quartz Rolex ooit, eerste Oyster case met geïntegreerde band ooit, eerste saffierglas Rolex ooit, 1 van de 2 limited editions Rolex ooit, eerste quickset-date ooit.

67 likes

Mooi stuk historie :ok_hand: in mijn optiek kunnen ze prima naast elkaar leven in de huidige tijd. Automaat als sieraad / kunst. Quartz als werkhorloge / hardcore beater. Enkele crossovers daargelaten (zoals een Rolex oysterquartz bijvoorbeeld)

1 like

Wat een tof ding die BètaQuartz. :ok_hand:

1 like

Ja ik heb Quartz zien komen.
Mijn vader handelde een beetje in horloges.
Het was inderdaad een hele grote ophef.
Vooral dat het zo zuiver op tijd loopt dat was het wel.
Na de eenvoudige incablok
Ook voor mij na mijn eerste Seiko duiker die echt niet op tijd liep loopt!
Mijn tweede aangeschaft en die loopt veel beter op tijd.
niet dat ik ooit op tijd ergen ben en was!
Maar was zeker een evolutie die ik mij nog goed kan herinneren.
Zoals de eerste CD op de Firato Rai A’dam half uur wachten bij de Philips stand om 1 minuut te mogen luisteren.

5 likes

Een bom inslag wil het niet noemen. Was het niet ook al aan de gang voor de quartz crisis met de ontwikkeling van de mechanische uurwerken, opkomst van de elektrische uurwerken, machinale productie en schaalvergrotingen. Ik heb het idee dat de invloed van quartz pas echt groot werd in de tweede helft van de jaren 70 en in 1975 lagen volgens mij al veel van de kleine Zwiterse merken op hun gat. En misschien moeten we ook de instroductie van mechanische Japanse Seiko en Citizen horloges op de internationale markt eind 60s en begin 70s niet vergeten.

Quartz bleef nog heel lang de premium optie in plaats van dat het goedkoper was. Bij Seiko was dat tot ver in de 80’s en volgens mij waren bij Rolex de oysterquartzen ook veel duurder dan de datejusts? Mijn Seiko quartz uit 1971 koste 135.000 yen. Daar kon je omgerekend volgens mij bijna 3 submariners van kopen in 1971.

https://www.horlogeforum.nl/uploads/db9961/original/4X/5/0/d/50d0bfddbeb96b8d65d003bab6a5a3a3a5f2ae3a.jpg

Het is misschien lastig voor te stellen tegenwoordig maar mechanisch werd destijds juist als budget optie neergezet. Vonden ook veel kosten besparingen plaats op het gebied van mechanische uurwerken bij veel merken. Vergelijk een 70s Omega uurwerk maar met een 60s uurwerk. Quartz was vooral beter, minder onderhoud, meer resistent tegen magnetisme en schokken en veel precieser. Pas later werden we pas zo nostalgisch dat we mechanisch opeens weer gingen waarderen. Ik heb het idee dat de rennaissance van het mechanische uurwerken en het oude horlogemaken pas in de jaren 90 weer op gang kwam in het algemeen.

9 likes

Dan heb ik toen dus niet teveel betaald voor mijn Seiko duiker eerste in de jaren 70 Voor ongeveer F 150,00 (gulden) via mijn vader

1 like

Welke van de twee? Je 7548 quartz stond voor 35.000 yen in de catalogus in 1980 en de 6306 turtle voor 25.000 :smile: Quartz was nog echt de premium optie toen.

1 like

Grappig hoe de tijden veranderen.

a3b4f9ef789ccad6a926ab03228b0d668413db03_1_435x500

17 likes

En wederom mooi geschreven. Dank Jasper.:+1:

1 like

:face_with_hand_over_mouth:

1 like

Heb jij een catalogus van die tijd!
Ik weet niet meer wanneer ik ze gekocht heb
De Automaat moet jaren 70 geweest zijn
Hij was net in Nederland
Weet jij wanneer deze uitkwamen in Nederland
Ik ben 63 jaar vandaar

1 like

De horloges werden in 1976 geintroduceerd maar of ze ook meteen in Nederland en in de winkels lagen weet ik niet. Eind jaren 70 zal het geweest zijn denk ik in ieder geval.

2 likes

Goed geschreven verhaal. De mooiste woorden?

Tja, wat een rampen!
Neemt niet weg, dat ik door HF “bekeerd” ben tot het mechanische horloge, maar in mijn hoofd ruimte openlaat voor quartzhorloges. Ik heb er eentje, die in een half jaar minder dan een seconde “misliep”. Dat blijf ik toch heel bijzonder vinden. En die bovendien - relatief gezien - een habbekrats kostte.

3 likes

Quartz was inderdaad erg duur in het begin. Een simpel handwindertje was veel goekoper. De revolutie heb ik zelf meegemaakt. Je ziet dit ook in de chronologie van de Bond films. Toen de productie goedkoper werd was dit wel een klap voor de mechanische horloges. Ben daarom gek op alle soorten horloges.


Quartz alleskunner

Mechanisch inhouse uurwerk

digitale alleskunner

vintage handwinder

Myota automatisch werkpaard uurwerk.

Ik kan het allemaal waarderen. Ben van 1967 en man wat heb ik een gave dingen meegemaakt tot nu toe. Van de eerste home computers die geen ruk konden tot de smartphones nu. En natuurlijk alle horloge inovaties.

6 likes

En ORIS.
Ik heb hier weleens wat over geschreven :

Om af te sluiten een foto van mijn Aquis :
image
Een dikke lompe duiker, maar oh zo heerlijk :sunglasses:

8 likes

Heb je nou weer op je been zitten stiften?

4 likes

Gelukkig is die tik-tak Rolex van goed, dit model gaat er lelijk uit zien in een ander materiaal.
This needs gold.

Wat wen gaaf stukje Rolex historie heb je daar en ook nog eens in super staat. Erg gaaf, en mooi ook nog eens.

Quartz.
Past prima naast automatisch spul.

Mist mij inziens wel echt dat stukje extra, dat beetje ziel, karakter. Dat beetje gevoel wil ik er wel bij hebben als ik een boel centjes uitgeef aan een pols sieraad .

Quartz is gewoon een horloge, handig .

Mooi stukje geschiedenis heb je ons weer verteld Jasper, dank daarvoor.

Mooi verhaal weer Jasper.

Het is toch ook zo dat de eerste quartz horloges ongelofelijk duur waren? Omdat het toen superieure techniek was?

De techniek achter quartz is eigenlijk ook wel om te waarderen. Het lijkt wel omdat het een commodity is geworden, we het eigenlijk niet meer kunnen waarderen.

2 likes

:point_up_2: :point_up_2::wink:

1 like

Wat een gaaf horloge zeg de Rolex Betaquartz 5100 “Il Texano” :ok_hand::ok_hand:

3 likes