Radon gas

Hoe gevaarlijk is het nu eigenlijk vraag ik mij af. En dan specifiek bij vintage horloges. Radon gas is natuurlijk altijd gevaarlijk maar loop ik gevaar als ik een horloge bezit met een normale hoeveelheid radium.
Alvast bedankt voor de informatie.

“In this study, a collection of 30 antique, radium-dial watches gave rise to radon concentrations 134 times greater than the UK’s recommended ‘safe’ level when kept in a space the size of a typical boxroom.”

Het kan dus wel gevaarlijk zijn, met name als het gaat om horloges die langere tijd op dezelfde plek worden bewaard. Afhankelijk van ventilatie kan de hoeveelheid radon toch oplopen tot een gevaarlijk niveau.

1 like

:joy:

ik zal er zeker rekening me houden.

Radon is een edelgas en kan zich dus nergens aan binden.
Het verlaat het lichaam vanzelf weer en richt niet zoveel schade aan.

Er zijn in Oostenrijk grotten, met veel radon gas, waar reuma patiënten heen gaan als therapie.
Die zachte röntgen straling remt de ontstekingen.
https://www.gasteiner-heilstollen.com/nl/

Maar als je radium stof van de wijzerplaat inademt dan bindt zich dat wel en gaat graag in de botten zitten. Verdwijnt nooit weer uit het lichaam en pas na 1600 jaar is de staling met de helft gezakt.Het snel delende beenmerg in de botten wordt dan prachtig blootgesteld aan de straling (alfa) en dus veel kans op bloedkanker.

3 likes

Volgens het who sterven jaarlijks 20 duizend mensen in Amerika aan een te grote hoeveelheid radongas in de huisvesting. Het is gevaarlijker dan je denkt denk ik

Klopt, maar het echte gevaar van horloges met radium is het binnenkrijgen van die stofdeeltjes bij reparatie of stukgaan van het horlogeglas. Radium bevattende horloges hebben geen waarde meer, en mogen waarschijnlijk zelfs niet meer verkocht worden.

https://www.rivm.nl/radon-en-thoron/effect-van-radon-en-thoron-op-gezondheid

Volgens mij klopt hier niets van. Genoeg Radium horloges die geld waard zijn.

4 likes

Zo, de tijd van koopjes is gekomen! :wink:

1 like

Ik herinner me een verhaal van @AmsterdamVintageWatches over een IWC die ter service naar Richemont ging, en daar verknald werd omdat het radium (ofzo) van de wijzerplaat gehaald werd omdat de mensen er niet mee mochten werken, en (lelijk ook nog) vervangen werd door moderner spul. Maar ik kan dat verhaal niet meer terugvinden.

Het Radon zelf is inderdaad niet direct schadelijk; wat echter het probleem is dat het vervalt naar Polonium en daarna nog weer naar andere radioactieve vervalproducten. Als je dus een ruimte hebt met een hoge concentratie Radon heb je dus automatisch ook veel Poloniumdeeltjes in die ruimte. Dat is weer een vaste stof en is wel schadelijk bij inademing. Het is dus zaak om bij een grote collectie horloges met Radium de ruimte goed te ventileren zodat het Radon zo min mogelijk in die ruimte gaat vervallen naar Polonium.

Zodra je een horloge openmaakt is het grootste gevaar inderdaad het inademen van de Radiumdeeltjes, maar als je ze dicht laat zitten is radon met zijn vervalproducten de grootste boosdoener.

5 likes

als iemand een goedkope rolex 6542 heeft omdat de bezel radium bevat laat me maar weten :joy:

1 like

Klinkt als niet helemaal goed geïnformeerd. Geef mij ook maar al die Radium klatsers.

6542 inderdaad… poleroutertjes

1 like

[quote=“Ruud2009, post:14, topic:269449”]
als
[/quote
50 fathoms zou ik ook niet erg vinden hoor. Er staat op de achterkant breng naar een militaire basis maar die mogen ook altijd naar mij gebracht worden :joy:

Dit is uiteraard voor iedereen persoonlijk, maar horloges met radium hebben voor mij inderdaad nauwelijks waarde. Als ik er een zou kopen moet ik hem naar een specialist sturen om het radium te laten verwijderen en dat kost klauwen met geld (en tast uiteraard de originaliteit aan).
Daarom koop ik ze gewoon niet. :sunglasses:

Heb zelf één horloge waar ooit radium in gezeten heeft, maar eigenlijk zit me dat ook al niet helemaal lekker. Ik weet niet zeker of dat ze dat verwijderen netjes gedaan hebben; misschien zit het hele horloge nog vol met radiumdeeltjes en vervalproducten. :thinking:

Maar jij hebt iets van 800 horloges.

Ik geloof dat early polerouters radium op de plaat hebben… die heb ik wel 1.

3 likes

Zo erg is het nog net niet :sweat_smile: maar dat is inderdaad het probleem; als ik ook horloges met radium ga verzamelen ligt hier binnen de kortste keren een berg radioactief afval waar je u tegen zegt.
Plus dat ik zelf aan m’n horloges sleutel, en dan is het radium zelf een probleem.

Als je er 1 of 2 hebt liggen valt de uitstoot daarvan waarschijnlijk hooguit in dezelfde ordegrootte als wat er aan radon wordt uitgestoten door de bouwmaterialen in je huis en van wat er in de kruipruimte uit de grond komt.

1 like

Elke dag leer je wat bij :slight_smile:

Ik heb zojuist van @kraai geleerd dat radon een ongevaarlijk edelgas is. Sterker nog, het is heilzaam.
Verder heb ik geleerd dat horloges die radium bevatten geen waarde meer hebben en waarschijnlijk niet meer verkocht mogen worden. Het was een leerzame dag vandaag!

//sarcasm off

1 like

Volgens mij kan @vouwfietser hier hele zinnige dingen over zeggen met zijn achtergronden!

Ff zoeken op eerdere onderwerpen hierover geeft al veel duidelijkheid.
https://www.horlogeforum.nl/search?context=topic&context_id=269449&q=Radium%20&skip_context=true