Seiko 62mas voor dagelijks gebruik?

Ik las laatst een mooi stukje over de originele Seiko 62mas https://www.fratellowatches.com/seiko-62mas-the-first-professional-diver-watch-by-seiko/

Ik hou wel van oude spulletjes, dus zou er best 1 willen aanschaffen. Vooral om het mooie design en het formaat. In principe zou ik het liefst een zo origineel mogelijk exemplaar willen aanschaffen, waarbij de staat niet enorm belangrijk is. Ik zou hem namelijk zonder angst regelmatig willen dragen, zodat een krasje meer of minder niet zo opvalt. Dat zou ik met een mint exemplaar niet prettig vinden. Nadeel is alleen wel dat bij dit soort horloges in originele staat de lume langzaam lijkt te vergaan. Bij sommige horloges valt het er zelfs uit, met schade aan het uurwerk tot gevolg. Dat is nou ook weer niet te bedoeling. Nou zou je dit kunnen vervangen, maar dat is ook weer jammer, want dan is het horloge niet langer origineel.

Is er geen tussenweg? Bijvoorbeeld dat de wijzers en overige lume worden behandeld zodat verdere aantasting wordt tegengegaan?

Verder begrijp ik uit bovenstaand artikel dat de waterdichtheid praktisch niet hersteld kan worden (“the crown contains a seal that now seems to be impossible to replace”). Geen probleem, dan houd ik hem wel niet onder water. Of geeft dat nog andere risico’s? Is het misschien sowieso niet zo’n goed idee om een 62mas als gebruiksvoorwerp aan te schaffen en hebben ze daarom de SLA017 uitgebracht? Ik heb dan toch liever het origineel, zeker gezien de prijzen. Maar als het ding na een paar maanden van ouderdom uit elkaar valt, is dat toch ook weer niet zo leuk.

Maar goed, stel, ik koop een leuke originele 62mas in redelijke staat, dan zou ik hem moeten laten servicen. Is er in Nederland iemand die dit goed kan? Wat zijn (ongeveer) de prijzen die hierbij horen?

Dan kan ik een beetje een inschatting maken of de aanschaf van een 62mas iets voor mij is, of niet. Dank, en sorry voor de hoeveelheid tekst.

Ik vermoed dat servicen geen extreem moeilijke situaties oplevert. Er zijn er hier op het forum wel een paar zoals @Floris155 die dat vermoed ik wel kunnen. Als er weinig verrassingen zijn hoeft een Seiko duiker ook niet duur te zijn qua beurt. Waterdichtheid zou lastig zijn idd maar ver van water houden dit soort pareltjes. Lume kan ik je niet mee helpen helaas.

Richard Askham is in het buitenland een zeer bekwaam persoon. Je kunt hem via deze website bereiken:
http://thewatchspotblog.com

Succes!

Bedankt voor je antwoord. Zou je in zijn algemeenheid iets kunnen zeggen over de geschiktheid van dit soort oude duikers voor (bijna) dagelijks gebruik? Gaan ze snel kapot, of kunnen ze wel tegen een (klein) stootje? Hoe fragiel zijn ze? Of zijn het toch meer verzamelobjecten voor in de kluis?

Net wat je zelf zegt: Waterdichtheid is een dingetje, dus hou ze weg bij vocht. Buiten dat hebben ze gewoon dezelfde shockproofing als moderne uurwerken, dus als ze goed geserviced zijn en straf in de olie zitten zou het OK moeten zijn als daily wearer.

Er zijn hier op het forum lieden die een 62MAS hebben als ik mij niet vergis. Ook zijn er lieden die de lume van vintage horloges hebben gefixeerd. Als je op lume en “gefixeerd” of “fixeren” zoekt denk ik dat je een heel eind komt. Re-lumen is zonde voor de verzamelwaarde, maar ik been geen originaliteits-fetisjist:

Wat mij betreft kun je rustg nieuwe lume, een boxed saffiertje en een lederen band op zo’n ding knikkeren. Ook zou ik niet schromen om zoveel mogelijk nieuwe pakkingen in zo’n ding te stoppen.

Maar ik schijn dan ook geen goede vintage man te zijn. :slight_smile:

1 like

Prima horloge om dagelijks te dragen. Hij is rond de 38mm, draagt iets groter door zowel hoogte als lengte (flinke lugs) en zeker niet fragiel te noemen. Na een beurtje ga je daar vele jaren plezier van hebben. Bij mij is het mijn favoriet en het laatste horloge wat weg zou moeten indien nodig. Bespaar niet op de oorspronkelijke aanschafprijs overigens, beter een origineel net exemplaar dan eentje die is afgeleefd of niet origineel. Hier die van mij op aantal foto’s…:wink:

13 likes

Interessant topic…, zeker omdat ik met dezelfde gedachte speel. Niet perse een 62MAS, maar wel een vintage duiker als “beater”/vakantiehorloge.
Waterdichtheid is ook wel een dingetje wat mij betreft…

Gewoon laten servicen en testen op waterdichtheid. Komt die door de test, lekker dragen! :+1:t2:

1 like

Mooie foto’s, dankjewel.

Op Ebay loopt bijna een 6217-8000 (uit de eerste productiemaanden dus, als ik het goed heb begrepen) af. Zie: https://www.ebay.de/itm/Seiko-6217-8000-Ghost-Bezel-Vintage-Diver-150M-Date-38mm-Automatic-Mens-Watch/401563808433?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
Veel afgeleefder dan die van jou (met name de bezel), maar misschien dat de prijs daarom ook wat lager blijft (tot nu toe nog wel, maar wie weet wat er nog wordt geboden). Puur voor mij om van te leren: is dit een goed exemplaar, of gaan er enige alarmbellen rinkelen op basis van de foto’s en beschrijving?

1 like

Ik weet niet of deze nog beschikbaar is. Misschien kan je @Techca een berichtje sturen

https://www.thewatchsite.com/8-seiko-citizen-trading-post/318773-fs-seiko-6217-diver-62mas-reduced-2300-a.html

Dank je koekoek,is nog beschikbaar,en over de prijs valt te praten :wink:

Ik denk dat de prijs nog wel wat omhoog zal gaan, maar ik ben niet helemaal zeker van de kroon. Die moet op een 8000 model kleiner zijn dan op een 8001 model, maar volgens mij is dit een grote kroon vermoed ik. Kortom, niet volledig origineel, al is de rest wel origineel volgens mij…wellicht ooit een re-lume…dacht dat die normaliter groener was op de eerste versie en ook eerste jaar van de 8001. Er zijn wel modellen met wat meer geel/okerachtige lume, maar niet op de 8000.