Seiko Presage Urushi SARX029 NA en review – picture heavy

Hoe anders kunnen plannen uitpakken. Na de nieuwe aanwinst van @merl –een Alpina Pilot Heritage GMT- begon ik te sparen voor ook zo’n Alpina. En onlangs had ik de fondsen bij elkaar geschraapt en ging na adviezen van merl op zoek naar een gunstige deal / betrouwbaar adres.

En hoe gaat dat, bij zo’n zoektocht kom je weer op sites waar allerlei lekkers wordt aangeboden. En daarbij kon ik 2 andere horloges maar niet vergeten.
Een Seiko Presage SJE073. Dit is een recent model dat vrij dun is vanwege het onlangs uitgebrachte 6L35 caliber. Een pracht horloge met schitterende wijzers en een bijzondere wijzerplaat à la snowflake.

Een Seiko Presage SARX029 / SARW013. Mooie dressers met de Urushi wijzerplaat. De SARX029 oogt veel cleaner en de SARW013 is wat drukker met de subdials voor retro datumaanduiding en gangreserve.

En dan wordt het lastig: de Alpina, of één van de Seiko’s. De Alpina heb ik (voorlopig) wat plakken naar beneden geschoven op de wishlist. De reden daarvoor is dat ik nog niet genoeg gevoel heb bij dit merk om daar dik 1k op stuk te slaan. Het heeft wel historie, maar de recente geschiedenis van investeringsmaatschappij en ontwikkeling geeft mij er net niet het gevoel bij dat ik nodig heb.

De Presage SJE073 met het nieuwe slanke caliber. Zéér verleidelijk en een mooie stalen band, pracht wijzers erin. Maar knap aan de prijs met minimaal 1,4k. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de op dit moment exclusiviteit van het nieuwe caliber. Dus heb ik besloten om hier op dit moment niet voor te gaan. Er komen nog genoeg modellen met dit caliber uit, en hopelijk gaan de prijzen dan een stuk omlaag.

En de keuze tussen de SARX029 en de SARW013 was eigenlijk niet zo moeilijk. Bij dit model vind ik een cleane wijzerplaat gewoon mooier. Zeker nu hij zo mooi diepzwart is, daar moet je niet reveel afleiding bij hebben. Daarnaast is de SARW013 weer ietsje dikker, en slank is comfortabel.

Urushi
Urushi is een eeuwenoude Japanse techniek, waarbij het sap (lak) van de Japanse / Chinese lakboom (laquer tree - Toxicodendron vernicifluum) op hout of messing ondergrond wordt aangebracht in meerdere dunne lagen door hierin gespecialiseerde ambachtslieden. Zeer tijdrovend handwerk dus. Na droging / harding van iedere laag wordt er opnieuw gepolijst. Bij Urushi lacquerwerk worden vooral de kleuren rood en zwart gebruikt. Het is een zeer tijdrovend proces, en het resultaat is een diepzwarte of dieprode harde laag die door veroudering steeds helderder wordt.

Seiko brengt van tijd tot tijd speciale edities uit waarbij dan gekozen kan worden voor een wijzerplaat met emaille òf een wijzerplaat met Urushi lak. Omdat Urushi voor Japanners tot hun cultureel erfgoed behoort –zoals bij ons Delfts blauw- is dat dus niet zo gek.

De Presage SARX029 en de SARW013 zijn leverbaar met deze Urushi wijzerplaat. Het hele proces van lakken, drogen en polijsten gebeurt onder verantwoordelijkheid van Urushi kunstenaar Isshu Tamura. De schoonheid ervan is moeilijk vast te leggen op een foto. Pas als je er een in handen hebt, zie je hoe bijzonder deze techniek is. Door de opbouw in meerdere dunne laagjes krijg je het gevoel van diepte. En net zoals bij emaille zie je bij de uitsparingen in de wijzerplaat aflopende kantjes. Dit zie je het beste bij het datumvenster en de ruimte voor de wijzerassen. Wat ik uit de beschrijvingen destilleer, is dat het nadeel van emaille is dat je last van scheurtjes of barstjes kunt krijgen. En dat dit bij Urushi niet het geval is. Daarmee zou de duurzaamheid van Urushi dus beter zijn.

Tenslotte op jacht naar een SARX029. Gelukkig had Magi / SoloJapan er 2 te koop staan, naast de SARW013. Een betrouwbaar adres, dus overhalen die trekkert > Nu Kopen! Gelijk maar gekozen voor 24Express levering. Als we dan toch geld uitgeven, dan maar goed. Jammer genoeg wist TNT Express weer 2 dagen vertraging voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk was ‘ie er dan.

Voor deze Presage die als JDM is uitgebracht heeft Seiko gekozen voor een langwerpige doos die mooi is afgewerkt.

En als de doos dan opengaat kun je voor het eerst dit sieraad bewonderen. Werkelijk bijzonder.

Naast de diepzwarte wijzerplaat zijn ook de wijzers een lust voor het oog. De bladvorm (leaf) heeft niet mijn eerste voorkeur –dat is namelijk dauphine- maar de bewerking is erg mooi, net alsof ze met goudstof zijn beschilderd. Ook het datumvenster heeft een subtiel goudkleurig kadertje gekregen.

Op de wijzerplaat zijn verder Romeinse cijfers vermeld. Dat was wel ff een dingetje: gaat mij dat bevallen? Op de manier zoals ze op deze plaat zijn opgenomen –niet te geprononceerd- durf ik dat risico wel te nemen.

De verhoudingsgewijs grote gesigneerde kroon valt ook op, en is prettig in gebruik. De kast heeft een diameter van 40,5 mm zonder kroon, en top <> down meet hij een kleine 48 mm. De lugwijdte is 20 mm. Overigens ben ik niet zo’n (leren) bandenswapper, dus denk dat dit de eerste en leren laatste band op de SARX029 is, in mijn bezit.
Verder is de hoogte met 12 mm comfortabel en praktisch voor het dragen onder een dress shirt. Er zit een licht gebold saffieren glaasje in met de AR aan de binnenzijde.

Onder de motorkap zit een Seiko 6R15 caliber wat alweer uit 2006 afstamt. Dat is een inmiddels beproefd werkpaardje dat op 21.600 beats zijn werk vervult. Een nette gangreserve van 50 uur. Deze kom je o.a. tegen in SARB “Cocktail Time” and “Alpinist”, SARG, SARX “Presage”, SBDC “Field Master”. Uiteraard zit hier ook de hack functie op en kun je de veer handmatig opwinden. Via een (mineraal) doorzichtvenster kun je de 6R15 bewonderen. Niet zo spectaculair, maar wel wat eenvoudige Cotes de Genève is daardoor zichtbaar.

De waterresistance bedraagt een nette 100 meter. Overigens zal ik deze nooit mee naar strand of zwembad meenemen, maar hij is niet vies van een buitje of een paar spetters. Volgens de specificaties zou deze Presage ook tegen magnetisme bestand zijn. Of ik daar voordeel van ga hebben weet ik niet, voor zover ik weet heb ik nooit een magnetisme probleem gehad met mijn andere horloges.

Dan de band. Ook dat was een dingetje voor mij. Ik ben namelijk meer van de stalen banden. De bijgeleverde band van genuine alligator is dun en niet erg stug. Waarschijnlijk zal hij in het gebruik nog soepeler worden. Subtiel vind ik de goudkleurige accentjes op de band, vlakbij de lugs. De vouwsluiting is soepel en laat zich makkelijk openen en sluiten.
Gelukkig is de lengte ruim voldoende voor mijn 19,3 cm pols. Gelukkig, want de specificaties op verschillende sites zoals Seiyajapan geeft als maximale polsmaat 18,5 cm aan. En ik kan hem zelfs nog 2 gaatjes ruimer zetten.

Om de pols ziet het er als volgt uit:

Tenslotte: een bijzonder horloge met een mooi verhaal erachter. Voorlopig heb ik weer iets moois om naar te kijken. Seiko heeft wat mij betreft weer een sieraad gemaakt met een hele goede prijs / kwaliteitsverhouding.

En als definitieve afsluiting nog wat plaoties van het www.

84 likes

En prachtige review nummer 3 vandaag.
Veel plezier ermee.

2 likes

Heel erg mooi! Prachtige combinatie ook van de gouden wijzers en omranding van het datumveld. De Romeinse cijfers zijn zeker niet storend!

Leest ook lekker weg!

Gefeliciteerd en geniet ervan!

1 like

Weer zo’n knaller van een Seiko,schitterende aanwinst.Geniet ervan

1 like

Fraai horloge :+1: Dank voor het mooie verslag!

Wallstreet update: Seiko stocks through the roof

3 likes

Weer een pracht van een NA . Wat een kanjer !!!

1 like

Mooie aanwinst Wil, geniet er van!

1 like

Heel erg chique :ok_hand: Van harte met deze prachtige nieuwe aanwinst. En dank voor het leuke leesvoer op deze druilerige zaterdagmiddag. :+1:

3 likes

Nou! Genoeg (Grand) Seiko NA’s dit weekend zeg :smile:

3 likes

Prachtig hoor. Zou m bijna zelf ook direct aanschaffen!

1 like

De eerlijkheid gebied te zeggen, dat ik het verhaal pas vanavond helemaal goed ga lezen maar door de foto’s kon ik niet wachten met een felicitatie. Alweer zo’n stunner, van harte gefeliciteerd!:ok_hand:

1 like

Prachtige Seiko!:+1:
Gefeliciteerd met deze schoonheid!

1 like

Magische wijzerplaat, heel mooi!
En helemaal op zijn plaats hier op het (Grand)Seiko forum :laughing:

1 like

Thanx to all.

Nu nog een witte emaille :roll_eyes:

Gefeliciteerd met deze bijzondere aanwinst!

Maar als die wijzerplaat zo bijzonder is, waarom fotografeer je die dan met een aardappel? :face_with_raised_eyebrow::joy:
Want dit is natuurlijk helemaal prut:

Die moet onder de macrolens, met veel licht en zo scherp dat je je eraan snijden kunt. :innocent::stuck_out_tongue_winking_eye:

3 likes

Mijn beste,

Een groteske introductie van een magnifiek horloge!!
Ziet er schitterend uit!!
Ik wens je er dan ook een kwalitatief hoogwaardige tijd mee. :+1:

Orologio Signaturis Temporis :wink:

4 likes

Ziet er goed uit, veel plezier ermee!

1 like

Ik vind hem heel fraai. En Urushi lak ziet er heel mooi diepglanzend uit, en voelt haast “levend” (op een vulpen).

Een mooie aanwinst!

1 like

Mooi, mooi, mooi. Niet helemaal mijn ding. Maar de techniek, het vakmanschap, dat kan je toch alleen maar waarderen. Veel plezier van dit prachtstuk!

1 like