To FKM or not to FKM Grote HF Strap Test, doe je mee!!

Heb jij een (Tropic) strap, of wil je er 1 kopen, en ben je benieuwd of dit nu echt bestaat uit FKM rubber?

Welkom bij het HF Tropic testcentrum!

Omdat het visueel vaak niet te zien is van welk materiaal het gemaakt is wil ik hierbij duidelijkheid geven voor eenieder of jouw strap wel of niet van FKM rubber gemaakt is.
Voor de duidelijkheid, deze methode kan dus niet bepalen welke ander type rubber het dan wel zou zijn als het geen FKM Rubber betreft.

Hieronder geef ik je instructies om zelf thuis met huis tuin en keukengerei vast te stellen of jouw strap wel of niet gemaakt is van FKM rubber. Maar eerst, waarom FKM?

Tropic strap
De originele Tropic strap bestaat uit FKM rubber. Tegenwoordig zijn er veel merken en ook Ali die een Tropic strap te koop hebben. De vraag is alleen: ze zeggen wel dat het gemaakt is van FKM, maar is dat ook zo?

Voordat we het antwoord hierop gaan uitzoeken, even nog het volgende.

Wat is FKM rubber?
FKM rubber wordt ook wel fluorrubber genoemd en is ook bekend onder de handelsnaam Viton.

Hoe gaan we dit meten?
We kunnen dit gaan testen met een Fourier-Transform InfraRed Spectrofotometer, afgekort FTIR.
Maar ja wie heeft dat nu standaard thuis staan? Oke dus die valt af.
Er zijn ook mechanische testen maar ook hiervoor heb je speciale apparatuur nodig. Ook niet handig.
Maar wacht, we kunnen gebruik maken van een unieke eigenschap van elke stof genaamd “Soortelijke massa”

De definitie van Soortelijke Massa:
De massadichtheid of soortelijke massa van een homogeen materiaal is in de natuur- en scheikunde een grootheid die uitdrukt hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Vaak wordt nog de verouderde en foutieve term “soortelijk gewicht” gebruikt.

Formulie is als volgt

Knipsel

Omdat het lastig is het volume te bepalen bestaat hiervoor een andere methode.
Welke dat is vertel ik als de resultaten bekend gemaakt worden.

Om het resultaat nog even spannend te houden het volgende:
Voer onderstaande uit en stuur mij dan een PB met de titel “Tropic Test”. Geef hierin aan welk strap merk je getest hebt en voeg beide te maken fotos toe, zie verderop hoe dit te doen. Zorg dat bij beide fotos het gewicht duidelijk afleesbaar is, dat beide metingen in gram gemeten worden en dat duidelijk te zien is dat de strap volledig vrij in het water hangt, zie verderop hoe dit te doen.
Bij het bekendmaken van de resultaten vermeld ik de gewichten die op je gestuurde foto’s staan en de methode van berekening + resultaat.

Benodigdheden
1 Vaas of groot glas
Belangrijk: Het is hierbij belangrijk dat er voldoende water in kan waar de strap volledig ondergedompeld kan worden zonder de bodem te raken.
Water van 4°C
Tip: zet hiervoor voldoende water 24 uur in de koelkast, dat is voldoende dicht bij 4°C
1 klosje garen
1 schaar
1 of meerdere Tropic straps.
Belangrijk: hierbij alleen het rubber deel te gebruiken, de gesp deel dus niet gebruiken of eraf halen.

1 Keukenweegschaal (geen gewone weegschaal)
Belangrijk: gebruik er 1 die in het meetbereik van 0 – 200 gram zo nauwkeurig mogelijk kan meten. Op deze manier is de fout in de meting zo klein mogelijk.

Instructies.

  • Zet voldoende water 24 uur in de koelkast. Ga daarna verder met de volgende stap.
  • Zet de keukenweegschaal aan en, zet deze op 0 (tareren) en plaats de strap erop. Lees af wat het gewicht van de strap is. Maak hier ook een foto van, we noemen dit A.
  • Haal vervolgens een draad van de garen door een gaatje aan 1 van de uiteinden van de strap. Maak er een knoopje in. Laat voldoende garen zitten dat je de strap volledig kan onderdompelen zonder het glas of vaas aan te raken. De strap mag dus ook niet de bodem raken.

Voorbeeld

  • Vul de vaas / glas met voldoende koud water
  • Zet dit op de keukenweegschaal en zet deze aan en op 0 (tareren).
  • Houd de strap vast aan de garen en dompel de strap volledig onder. Het is belangrijk dat je met je handen alleen het garen vasthoud en dus niet niet het glas, water of weegschaal aanraakt. Tevens dient de strap volledig ondergedompeld te zijn maar niet de bodem te raken. Hij moet dus zweven in de vloeistof.

Voorbeeld foto (zonder gewicht :slight_smile: )

  • Lees af wat de keukenweegschaal weergeeft. Maak hier ook een foto van, we noemen dit B.

Succes…
Vragen?? Stel ze gerust!!!

25 likes

Hoe lang duurde het typen van dit topic?

4 likes

kwartiertje, want?

1 like

:heart_eyes: science!

Maar aangezien je het soortelijk gewicht bepaald, eigenlijk de massadichtheid als ik het goed heb, zou je dit dan in theorie niet voor de andere rubbers zoals NBR, EPDM of (voor iets echt exotisch) FFKM?

1 like

Ja dat had ik ook. Ben ook chemicus van oorsprong.

Dat klopt maar deze simpele methode die je thuis kan uitvoeren heeft nogal een foutmarge. De soortelijke gewichten van de andere gangbare siliconen en rubber soorten in horloge straps zitten erg dicht bij elkaar waardoor je geen duidelijke conclusie hiervoor kan geven. Maar als je dit goed zou meten onder gecontroleerde condities dan is dit zeker mogelijk.

1 like

Ik werk zelf in industrie rond alles met rubber, dus leuk om dit topic te zien! FKM en FFKM hebben inderdaad een beduidend hogere massadichtheid dan de andere rubbers.

Siliconen is makkelijk te kleuren (net als PU, maar dat is te stijf voor bandjes denk ik), aangezien het normaal een translucente kleur heeft door de afwezigheid van carbon black (wat de andere rubbers dus zwart maakt en tevens stevig maakt)

1 like

En met hulpmiddelen uit de keuken zit je inderdaad wel aan een aardige foutmarge :sweat_smile: maar blijkbaar wel goed genoeg om iets te onderscheiden

1 like

Ah kijk dat verklaart een hoop. Interessant materiaal Rubber in al zijn soorten, maar goed dan gaan we snel off topic. Een van mijn bijvakken was polymeerchemie en dan stap je jouw wondere wereld binnen. Maar als je goed meet dan kun je dit tesamen met eventuele andere snelle testen (zoals de translucente kleur van Siliconen) eenvoudig en snel vrij accuraat bepalen om welk Rubber soort het gaat, ook de exoten.

Waarom is het belangrijk om te weten dat je straps (okee, die van je horloges…) van FKM rubber gemaakt zijn? Iets met allergieën of zo?

1 like

Nee, het kopen van Tropic straps is hot op dit moment en FKM Tropic straps worden vaak duurder verkocht tov van de normale rubber straps, vaak een veelvoud duurder. En je moet ze maar op de blauwe ogen geloven dat het dan ook echt FKM is want je kan het visueel niet zien. Er was inmiddels al wat discussie over in dit topic:

Vandaar dat ik dit topic in het leven geroepen heb. Meten is weten :slight_smile:

3 likes

Leuk plan!
Het water ligt in de koelkast. Ik probeer er morgen even tijd voor te maken :slight_smile:

1 like

@Drebin ik hoor nog graag van je…

Het leek me veel werk, verder niks

1 like

Haha zo leuk, ga dit het weekend even doen!

1 like

Tja , hier gaat het dus mis :no_mouth: bij het koken doe ik altijd alles op de gok .

1 like

Leuke test! Helaas weinig tijd de komende dagen maar misschien kan ik nog wat tijd vinden.
Heb wel al redelijk wat info gedeeld over diverse Ali bandjes (waaronder dus ook tropic) in dit topic:

Het zal mij in ieder geval niets verbazen dat de (juiste) 9,- Euro China bandjes van dezelfde kwaliteit zijn dan die banden waar ze 60,- Euro voor vragen. Miniem verschil in afwerking of kleur misschien nét iets anders, en misschien wat mooiere gesp er op, maar of het het extra geld waard is… ik betwijfel het op voorhand :wink:

(maar ik ben dan ook geen persoon die duizenden euro’s voor een enkel horloge over heeft)

1 like

ik vraag me dat dus ook af maar hoop dat het tegendeel bewezen wordt.

Ik ben alles behalve een rubber expert, maar er is denk ik niemand die uit kan leggen waar een zeg 6-voudig bedrag precies in kan zitten wat productie betreft. Tenminste dat lijkt mij zo.

Verschil in rubber kwaliteit zal niet meer dan centen-werk zijn, een iets mooier gepolijste gesp kost ook niet meer dan een paar dubbeltjes extra. Dan nog een of twee kwartjes voor een merk-naam logo er in lazeren, en dan heb je het wel gehad.

Iets groter verschil kan je bereiken met grote of kleine aantallen in productie lijkt me, maar de rest van het verhaal zal puur marketing zijn? Ik weet het zeker denk ik :wink:

2 tot maximaal 3 tientjes lijkt me een redelijk bedrag voor een mooie band die je hier direct in de EU koopt, alles daarboven lijkt me dus vooralsnog niets meer dan gebakken lucht, maar we wachten de resultaten af!

1 like

Ah oke, je maakte me al nieuwsgierig :rofl::rofl::rofl:
Veel werk kan ik me voorstellen als dit niet je achtergrond is. Dit hoort wel bij mijn achtergrond. Vraag me niet om een laminaat te leggen of te schilderen, man man man…
Onderdeel van mijn studie is leren problemen oplossen op een praktische manier. Ik wil een verschil bepalen tussen een eenvoudig rubber en een complexere fluorrubber. Dan kom je snel uit op basis eigenschappen zoals soortelijke massa die dusdanig verschillend zijn dat het verschil redelijk eenvoudig te meten moet zijn met simpele middelen en waarbij een flinke fout in de meting nog steeds een duidelijk resultaat geeft.
Dit klinkt nog steeds vaag maar nu een praktisch voorbeeld die iedereen wel snapt. , Als ik jou 2 metalen flessen geef en zeg 1 bevat Diesel en 1 bevat Euro95, bepaal voor mij wat in welke fles zit… Dat klinkt heel lastig, je kan er allemaal lab testen op loslaten om het te bepalen. OF je gooit 1 van de flessen in motor bedoeld voor Euro95. Start de motor en je hebt je antwoord. Je hoeft dan nog steeds niet te weten dat diesel een veel hogere ontbrandingstemperatuur heeft. Hierdoor is een Dieselmotor zwaarder en maakt deze meer lawaai. Als ie niet start was die fles diesel.

2 likes

oh er komt inderdaad nog veel meer bij kijken, je betaald ook voor de merkbeleving. Ik mag van een goed merk een hogere prijs verwachten en dat wat men zegt ook klopt. Je hoeft van Ali dit niet te verwachten. De vraag is dus zijn er merken die hun naam te grabbel leggen en ons iets beloven voor een hoog bedrag hetgeen niet zo blijkt te zijn. Merkbeleving kan een placebo effect hebben. Omdat je hoge kwaliteit verwacht beleef je het ook sneller als hogere kwaliteit. Andersom werkt dat ook… Het antwoord zal dus niks zeggen over of het de prijs waard is maar meer dat je gekregen hebt waarvoor je hebt betaald, FKM rubber.