Uit de collectie: MKII Kingston

Het leek me een leuk idee om af en toe een horloge uit m’n collectie onder de loupe te nemen en hier een stukje over te schrijven. Deze week de MKII Kingston.

Het merk
MKII (spreek uit: Mark 2) is bij de liefhebbers een bekend boutique merk, opgezet door de Amerikaan Bill Yao. Het merk is voornamelijk groot op het WUS forum en heeft een schare trouwe volgers.

Bill is 2002 begonnen als distributeur en maker van custom Seiko parts. Later is het bedrijf uitgegroeid tot horlogebouwer waarbij voornamelijk oude klassiekers in een modern jasje worden gegoten. Hierbij worden veel technische verbeteringen aangebracht waarbij het oude design centraal blijft staan.

MKII heeft een een aantal vaste modellen in het assortiment. Daarnaast brengt Bill regelmatig limited edition modellen uit, meestal in samenspraak met de community, die eenmaal uitverkocht erg gewild zijn onder liefhebbers.

MKII heeft een apart business model waar regelmatig klachten over zijn op diverse fora. Een horloge wordt pas gebouwd als het is besteld, waardoor het maanden, of in geval van limited edition modellen, soms jaren kan duren voordat je het klokje daadwerkelijk om je pols hebt. Hier staat tegenover dat alle modellen van uitzonderlijk goede kwaliteit zijn en alle exemplaren met de hand worden gebouwd en gereguleerd. Dit heeft tot gevolg dat MKII klokjes op de tweedehands markt zeer gretig aftrek vinden. Reguliere modellen gaan vaak voor de nieuwprijs weg en limited editions gaan soms 3x over de kop.

Het model
De Kingston is een moderne remake van de Rolex 6538, gedragen door Sean Connery in de eerste James Bond films. De originele 6538 is een zeldzame klassieker onder de Rolex liefhebbers en levert in goede staat gemakkelijk 50k op op een veiling.

Bijzonderheden aan dit model zijn de gouden (gilt) wijzers, de grote kroon (8mm) en de bezel zonder minute markers. Er zijn ook enkele custom Kingstons met Bond bezel (rode triangle), datum en er is zelfs een DLC exemplaar.

De Kingston is een perfecte mix tussen vintage design en moderne technologie. Het combineert de look van de Submariners van de jaren 60 met de technologische superioriteit van hedendaagse mechanische horloges. Met 39mm is het de ideale maat voor een daily wearer en door de bracelet af te wisselen met vintage leer, shell cordovan of RAF/NATO straps kun je veel verschillende looks creëren.

De kwaliteit van de gebruikte materialen, de afwerking en het oog voor perfectie in het design zijn zeer goed. De bezel en de tekst op de dial zijn perfect uitgelijnd en ook onder een loupe ziet het er volmaakt uit. De case is zeer goed afgewerkt. Het gilt effect op de wijzers en op de wijzerplaat is i.t.t. bijv. de Tudor Black Bay niet geverfd, maar geëtst, wat een bijzonder mooi effect geeft.

Dit is allemaal zeer indrukwekkend gezien de pre-order prijs van de Kingston rond de $900 lag. Tegenwoordig liggen de tweedehands prijzen eerder rond de $2000. De plank-kit met serienummer 007 is onlangs zelfs voor €2500 van eigenaar verwisseld. Best raar, aangezien je voor minder geld een Tudor Red Bay in huis haalt die kwalitatief gezien beter is.

De Kingston wordt niet meer gemaakt en komt erg zelden langs op de tweedehands markt. Als vervanger heeft MKII de Nassau in het assortiment die momenteel tijdelijk is uitverkocht.

De specs
Diameter: 39.20 mm (bezel diameter)
Length: 47.95 mm end to end
Case height: 14.50 mm (including domed crystal)
Case material: Mirror polished and satin finished 316L Stainless steel
Water resistance: 20 ATMs (200 meters)
Bezel: 60 click unidirectional bezel
Strap attachment: Spring bars using drilled lugs
Crystal: Double domed sapphire crystal, with anti-reflective coating on interior surface only
Crown: Triple gasket screw-down crown
Movement: ETA 2836-2 (Elabore grade/Rhodium plated), highly decorated (rotor features Côtes de Genève, decorated bridges), Incabloc shock protection, hack setting, automatic with manual winding capability, manually adjusted to 6 positions
Luminous material: SuperLumiNova BGW9 or C3 rated to glow on a full charge for a minimum of 7 hours

1 like

Leuk verhaal! Denk dat dit één van de, zo niet de beste, hommage is aan de sub.

Mooi horloge en een leuk verhaal!

Mooi verslag!

Zeer mooie horloge alhoewel ik niet zo voor “hommage” ben.
Lekker biertje ook !!!

Toffe uitleg! Ondanks dat hij er echt prachtig uit ziet, denk ik niet dat ik zoveel zou kunnen neerleggen voor een Rolex ‘remake’.

Heerlijk bier wel!

Idd een leuk idee, verhaal en plaatjes (tu)
Mooie hommage de Kingston maar ook ik snap de gekte omtrent
MKII niet, net zo min overigens als die over Precista op wus…

Leuke en leerzame uitleg, dit mag je inderdaad vaker doen zo :slight_smile:

Keep it up!

Leuk verhaal. Erg mooie klok en de Gollem is een uitermate goede plek om zulke kiekjes te maken. :)-D

Leuk om te lezen

NielsV Schreef:

Leuke en leerzame uitleg, dit mag je inderdaad
vaker doen zo :slight_smile:

Keep it up!

+1 (tu)

Vind het horloge mooi maar zou hem zelf ook niet zo snel aanschaffen omdat ik er geen gevoel bij heb. Wel leuk om te lezen (Y). Vaker doen zo :smiley:

Inderdaad zeer knappe reportage.
Geeft een veel beter beeld van het horloge i.r.l. dan enkele foto’s vanop de keukentafel.
Uiterst leuk tijdverdrijf.
Dank U daarvoor. Blijven doen.

Bedankt vh delen.

Leuk! Dank voor het delen!

Mooie klok, leerzaam verhaal (tu)

Goed idee, geslaagde uitvoering, mede door die mooie klok (tu)
Wordt vervolgd, zou ik zeggen :slight_smile:

Aha, het vervolg is er al met de Halios, thnx (tu)

Leuk verhaal en zeer mooi horloge! Jaloers

Selie Schreef:

Leuk verhaal. Erg mooie klok en de Gollem is een
uitermate goede plek om zulke kiekjes te maken.
:)-D

Ha ha, goed gezien. Grappig om toeristen op het terras 2 thee te zien bestellen terwijl er zoveel moois op de bierkaart staat.