Waarom alligator?

Allen,

Heb al heel wat euro’s uitgegeven aan alligatorstraps. Naïef wellicht: heb al lang geen alligator naar alligatorprint koeienleer gelegd.

Wat zijn voor jullie overwegen om het een boven ander te prefereren? Welke overwegingen moet ik meewegen?

Legitieme vraag. Tenzij je echt zo’n hornback band wil zie ik niet heel veel verschil met een (kwaliteits) runderband.
Aan de andere kant is alligator natuurlijk wel the real deal en faux alligator niet. Maar ja. Mij zou het niet zo storen.

Ik heb alleen de nepperts gehad met print en ik vind ze mooi. Ik heb ze jaren gedragen zonder te weten van echt of print :joy:

Gek genoeg heb ik geen geld over voor erg dure banden en ik vind ze met print meer dan prima.

1 like

De bedrukte banden worden toch altijd minder mooi oud dan het echte werk is mijn overuiging. Voor de echte wisselaar zal dit voordeel minder opgaan inderdaad.

4 likes

ehm… ja zoals altijd gewoon kopen wat je mooi vind. Persoonlijk houd ik er niet zo van. Dan zou ik liever voor een gewone runderlederen band gaan. of alternatieven als struisvogel, ook een mooie tekening en wat goedkoper…

Een alligatorprint is toch een soort hommage. Neem dan gewoon een mooi rund. :+1:
En ja, het mag allemaal, we blijven vrienden :nerd_face:

3 likes

Voor een beest dat zo vaak in het water vertoeft, dicht ik aan alligator leer betere bestendigheid tegen vocht toe.
1-4b12

5 likes

Terechte vraag. Ik gebruik alleen echte alligator. Ik vind het echt mooier en het wordt mooier oud. Toegegeven, een mooie print komt zeker in de buurt, maar ik vind de laatste 5% nu eenmaal belangrijk.

De mooiste band die ik heb zit op de Parmigiani. Die komt standaard van Hermes. Je ziet echt wel de kwaliteit. Die op mijn Zenith is ook heel fraai, want alligator met een binnenzijde ‘belegd’ met rubber. Heel mooi en fijn.

Ik vind eigenlijk de prijzen wel van de zotte voor een mooie band en begin langzaam ook wat ethische twijfels te krijgen over allogatorbanden moet ik zeggen.

10 likes

Ik heb zowel echte als kalfslederen, hoewel ik niet zeker weet of het alligator is of krokodil. Ik moet zeggen dat ik de echte eigenlijk alleen heb gekocht omdat ik een bepaalde kleur wilde hebben die ik nergens anders zag. Om nou te zeggen dat je duidelijk verschil ziet met kalfsleer, nee.

Een tijd geleden postte iemand een filmpje op het forum over de behandeling van krokodillen die op farms in het verre oosten werden gefokt. Dat heeft me nogal aan het denken gezet. Het is iets wat je als overweging zou kunnen meenemen.
Ik heb dit voor een tientje van Cheapest Nato Straps:

Mindere kwaliteit, maar het prijsverschil met een echte hornback is ook wel heel erg groot.

3 likes

Toen ik bij de bandenman in Utrecht de stalen band van mijn speedmaster liet vervangen voor een leren, toonde hij verschillende opties met nogal verschillende prijzen. Ik dacht toen: Alleen het beste voor zo’n gewaardeerd uurwerk en koos voor alligator.
Een niet helemaal logische keuze omdat er vervolgens een anonieme clip aan zit. De stap naar een originele Omega met logo heb ik vervolgens nog niet gemaakt. (En niet omdat er toch krasjes op zouden komen.) Weer wel een full-service laten verrichten.
Kortom, het is de emotie van het moment dat een en ander bepaalt. Althans bij mij.

Overigens kan een duurdere band ook de verkeerde zijn. Bij mijn IWC Mark XII heb ik een paar keer de originele buffelleren banden gehad. Maar na enige tijd dragen begonnen die enorm te stinken. Ben dus overgestapt op mooie kalfsleren banden. En als het langer erg warm weer is, kan altijd nog de stalen band er op.

Precies mijn idee. :+1:

Ook precies mijn idee. :nerd_face:

2 likes

Ik heb 1 bandje een originele vintage van Omega wat waarschijnlijk alligator is. Staat er alleen niet nadrukkelijk op en is een oud bandje, uit De jaren 70. Maar staat mooi is in gloed nieuwe staat en zit fijn.

overgenomen van iemand hier

Ik vond dat oa op mn Tissot skeleton. Waarom faux alligator, terwijl mooi kalfsleer er veel beter op staat.

2 likes

Ik heb recent ook twee mooie alligator banden gekocht bij de Horlogebandenspecialist in Utrecht. Een donkerblauwe half-matte Kaufmann 20/18 met grote schubben. En een zwarte matte Rios Zurich 18/14. Beide vrij plat. Ik vind het mooi om echt alligator te hebben, met de grote schub van het buikleer, dus niet de kleinere drukke van de flank.

De verkoper heeft me ook laten zien hoe je de banden in de lengterichting of in de breedterichting uit een stuk leer kunt snijden. In de breedte gesneden krijg je meer banden uit een stuk leer, maar worden de schubben naar de uiteinden van band kleiner omdat die delen naar de zijflank lopen. Bij zowel de Rios als de Kaufmann blijven ze mooi groot naar de uiteinden toe.

Dus voor mij geldt dat ik liever echt en van goede kwaliteit koop, dan bedrukt rund voor de helft van het geld. Dan koop ik liever normaal rund.

Waar ik me nog wel ineens zorgen over maak is of je eigenlijk wel kunt reizen met een alligator bandje? De bandjes van Kaufmann en Rios zijn natuurlijk CITES gecertificeerd, maar die labels zijn er al lang af, ik heb ze niet eens meer. Kun je bij de douane aangehouden worden omdat je probeert een alligator band in te voeren? Hoe doen mensen dat met alligator tassen, portemonnees en laarzen?

Ik pak dit topic even wat later weer op. Ik heb jarenlang banden gehad met alligatorprint. Die worden toch niet zo mooi oud. Het reliëf gaat er wat uit en de kleur slijt er af.

Sinds dit jaar heb ik 3 alligatorbanden gekocht: twee van Hirsch en één van Jean Rousseau. Ik neem aan dat deze banden allemaal CITES zijn en anders niet in de EU verkocht mogen worden. Ik vind ze in ieder geval erg mooi, maar ben sinds vanochtend wat aan het puzzelen over het ethische aspect.

Ik ben namelijk benieuwd naar wat CITES nou precies inhoudt. Ik heb op hun website gekeken dat gaat met name over bedreigde diersoorten in stand houden. Maar ik lees niks over de leefomstandigheden van de alligators die worden gefokt voor dit type leren banden. Iemand enig idee?

Ik heb de ervaring dat alligatorleer minder op z’n donder kan hebben dan rund of cordovan.

Ik zou nog een alligatorleren band voor om m’n GS kopen omdat het materiaal er toch exclusiever uitziet, maar voor de mindere goden is rund prima.

1 like

Ik bedoelde een aligator tov een runderleren band met zo’n croco patroontje. In het laatste geval blijft het leer wel goed, maar is de buitenkant, vooral rondom de sluiting, na verloop van tijd niet meer om aan te gluren.
Rund is inderdaad prima, maar dan wel zonder een nep croco printje imho :sweat_smile:.

Eerlijk gezegd zie ik vaak niet of nauwelijks het verschil tussen een bandje van echt alligator vel of een ‘faux alligator’ van bijv. runderleer. Behalve het soms aanzienlijke prijsverschil dan. Daarnaast (want ik heb ze ooit wèl geprobeerd) vind ik echte alligator of kroko bandjes vaak nogal kwetsbaar en gezien (alweer) de prijs word ik er dan niet blij van als zon bandje dan na een paar maanden al zo versleten is dat je het niet meer kunt dragen.
3e argument ( 1e is verschil; 2e is prijs) om ze niet (meer) te willen is dat ik naar mijn idee dan toch erg dicht in de buurt kom van het gebruik van bedreigde diersoorten. Dit is iets wat je naar mijn mening ook niet moet willen.

Ik vind het leuk om af en toe zelf bandjes te maken. Ik heb al heel lang een prachtig stukje malachiet groen vissenleer (kabeljouw, heus het bestaat echt) liggen, dat ik eens een keer op een boekbindersbeurs gekocht heb. Ik ga eens een poging doen om daar eens een mooi exclusief bandje van te maken. Als het lukt, laat ik 't hier wel zien…

Hierbij een tweetal prentjes van door mij gemaakte bandjes. De bruine met een croco print, gemaakt van een oude zadelleren broekriem uit de kringloop winkel. De blauw-zwarte met lizard(?) print van een stukje leer uit een sample boekje van de meubelstoffeerder bij mij uit de buurt.
Kost niet veel meer dan de prijs van een mooi gespje van de Chinees op e-Bay. Het is even werk om te maken, maar dat geeft een hoop plezier en het resultaat is bijna onverslijtbaar.

9 likes

Maakt de klok af. Overigens een goede betaalbare leverancier voor goede kwaliteit alligator banden: https://ziczacleather.com/

Klopt, bij mijn laatste band kreeg ik ook een attest van vergunning…