Watchwinder of gewoon toch lekker niet...?

Waarom niet verstellen tussen 11 en 1…?

Heb dit soort cijfers niet vermeld zien staan. Deze cijfers zouden ook beïnvloed kunnen worden door de kast van het horloge. Al zou het wel een indicatie geven.

Bij aankoop van mijn Maurice Lacroix werd aangegeven dat verstellen tussen 11 en 1 minder goed is voor het uurwerk omdat dannook de datum en de dag versteld worden. En ik kan ook vaak tussen 11 en 1 de kroon niet uittrekken. Ik kan hem wel opwinden.

Ik heb mij er nooit in verdiept of het echt waar is maar gezien het feit dat ik inderdaad de kroon niet kan uittrekken was voor mij voldoende bewijs. Maar wellicht dat een specialist er meer over kan zeggen hier.

Vaak, dus ook weleens wel?!

Misschien dat ML een bijzondere vis in de vijver is, maar met mijn horloges is het tijdstip van verstellen nooit een probleem (geweest)…

Ik heb twaalf mechanische automatische horloges, dus dan zou ik een watchwinder voor twaalf stuks moeten kopen. duur geintje.

Je hebt mij getriggerd. Gezocht op internet. Ik kom meerdere artikelen tegen hierover. Kort gezegd heeft het te maken met het datum mechanisme dat tussen bepaalde tijden ‘aan het werk is’.
Voorbeeld van wat ik vond.
http://gearpatrol.com/2013/06/05/complete-guide-to-the-care-and-feeding-of-your-mechanical-watch/

1 like

Ik denk dat je doelt op onderstaand citaat uit dit artikel. Dat heeft betrekking op het veranderen van de datum, niet van de tijd (wordt in het artikel ook benadrukt)…

[quote]Setting a watch is a pretty straightforward process, but it does have some dos and don’ts. The most important rule is not to set the date if the watch’s time is between 9 p.m. and 2 a.m. Note that we said “the watch’s time”, not the actual time of day. If you pick up a watch that isn’t running and you aren’t sure when it stopped, pull the crown all the way out and spin the hands until the date changes. Then you’ve found midnight; next, advance the time past 2 a.m. before pushing the crown in to set the date.

Why, you ask? The date-changing mechanism starts to engage the gear train after 9 p.m. and only disengages after 2 a.m. Setting the date during this period can break off the delicate teeth of the mechanism, resulting in a costly repair. It’s also a good idea to set a watch forward rather than running it backwards. This is, again, to prevent damage to the date mechanism. Of course, if your watch doesn’t display the date, none of this matters.[/quote]

Tussen 11 en 1 de tijd verstellen heeft niets van doen met de datum. Dat vindt plaats rond middernacht…

Uw bericht is tijdelijk verborgen en wordt zo spoedig mogelijk beoordeeld.

`Dat is ook niet altijd zo. Maar soms gaat het lastiger. Ik vind er meer artikelen over en het heeft te maken met de datum zoals Sammie zegt. Procedure is dan als ik het zo lees dat je eerst de tijd voor 9 of na 3 uur zet en dan de datum versteld. Maar goed dat hoeft niet meer want ik heb een watchwinder.

Dank allemaal voor de input…genoeg info zover voor mij en ik ga bedenken wat te doen zodra mijn 3e automaat binnen is :slight_smile:

Morning all,

Ik zocht net eens op “watchwinder”, kwam dit draadje tegen en het viel me op dat er niet echt een technische verklaring voor gebruik van een watchwinder uit is gekomen (of scan ik de teksten weer eens te snel? :frowning:)

Ik heb er wel een ideetje over, maar geef geen garantie… :joy::joy::joy:

Overigens dat een horloge welke op zijn reservegang loopt regelmatig rond 00.00 uur stopt snap ik wel, wanneer de kracht van de veer afneemt terwijl er juist meer kracht nodig is om de datum met extra tandwielen te gaan verstellen, is de kans groter dat het horloge dan stopt ipv op een willekeurige andere tijd?

Ten aanzien van een watchwinder en smering is het verhaal wellicht iets uitgebreider…

Wanneer 2 harde delen (metaal/metaal of metaal/robijn) tegen elkaar aan draaien, ontstaat er wrijving en dus slijtage.
Toepassen van smering betekend dat tijdens bewegen van die delen daartussen een filmpje smeermiddel wordt opgebouwd waardoor de harde delen elkaar niet meer raken. Dus (theoretisch) geen slijtage meer.

Dat smeermiddelen uitdrogen wanneer niet in beweging geloof ik niet echt, het woord zegt het al “uitdrogen”. Dit betekent dat bepaalde componenten uit het smeermiddel verdampen waardoor ze hard word en geen filmpje meer kan opbouwen. Dit fenomeen zal gebeuren door hogere temperaturen en ventilatie, 2 factoren die maar met mate in een horloge aanwezig zijn. Verharden door stilstand bestaat wel maar voor zover ik weet maar met heel kleine mate.

Wat wel gebeurd is dat wanneer een horloge stopt, de harde delen door het filmpje heen zakken en elkaar raken (metallisch kontakt). Tijdens de eerste bewegingen (rotaties) wordt het smeer filmpje weer opgebouwd maar intussen is er dus wel even slijtage geweest… :cold_sweat:

Ik denk dat daarin een kern kan liggen voor wel/geen gebruik van een watchwinder.
Een horloge weg leggen voor langere tijd geeft geen slijtage, immers er beweegt niets. Pas bij weer in gebruik nemen is er heel even slijtage voordat de olie filmpjes weer zijn opgebouwd.

Oftewel, hoe vaker een horloge wordt gestart, des te meer slijtage zal er zijn.

Ergo, ik zou voor een horloge dat langer stil ligt geen watchwinder kopen maar bij wekelijks tussen 2 horloges wisselen, zou ik het wel overwegen.

Het gemak om het niet steeds weer te hoeven opwinden en verstellen is maar relatief. Voor een complex horloge is dat zeker een voordeel en mijns inziens voor een oudere Seiko kinetic zelfs een must om de accu te blijven gebruiken. Een eenvoudig uurwerk heeft er natuurlijk ook baat bij maar zal juist doordat het blijft lopen misschien toch weer op tijd gezet moeten worden? :blush:

Ehhh, sorry voor de lange post, beetje in spreektaal geschreven maar misschien heeft iemand er iets aan… :joy:

Have a great weekend all! :+1:

7 likes

Owhhh, kijk net even verder dan mijn neus lang is en zie vele draadjes over het nut van watchwinders…

Wellicht is mijn vorige post mosterd (lang) na de maaltijd?.. :joy::joy::joy:

1 like

Toch interessant stukje hoor. In zoverre is het nog niet uitgelegd. Tnx!

1 like

Bedankt! Zo’n antwoord heb ik nog niet voorbij zien komen :+1: interessant!
Gr.Wander

1 like

En dan blijken de moderne oliën in hedendaagse horloges ook weer minder te verdrogen, en dan is zin of onzin van het in beweging houden van horloges weer een andere discussie…

Nee hoor wat mij betreft een helder en interessant stukje…precies wat ik zocht vwb de keuze voor watchwinder. :+1:

1 like

Als het voor je enige horloge is, heb je geen watchwinder nodig. Dan is het gewone dragen voldoende om het horloge opgewonden te houden. Bijna alle automaten hebben een gangreserve die het mogelijk maakt het horloge nog zo’n anderhalve dag te laten lopen nadat je 'm van je pols hebt gehaald.

Maar ook als je meerdere automatische horloges hebt, heb je geen watchwinder nodig. Het is helemaal niet erg als je horloge stopt. Daar gaat 'ie niet kapot van. Je zou nog een theoretische discussie kunnen voeren over “extra” slijtage als je een watchwinder gebruikt. Maar dat speelt zo in de marge, dat dit niet echt zinvol is.

Een watchwinder is alleen handig je een perpetual calender hebt of een vintage moonfase of date zonder quickset hebt die je toch wel regelmatig draagt, maar niet vaak genoeg om de gangreserve opgewonden te houden.

1 like

You’re welcome :+1:

2 likes

Ehhh, ja en nee… :thinking:

Ik denk dat de afweging niet veranderd door langer smerende oliën, hoogstens de tijdsduur waarin het nuttig is om er überhaupt over na te denken.

Immers met verdroogde oliën is een watchwinder “out of the question” :blush:

Als je een winder koopt laat dan alles onder de €100 liggen!

Bij deze goedkope winders is het magnetisch veld van de aandrijfmotor dusdanig groot dat je hele horloge magnetisch word. Hierdoor word de werking balansveer verstoord.

2 likes