Wie durft 360.000 bph aan?

Beste forumleden,

Ik heb geen idee of ik er goed aan doe om hier een nieuw topic van te maken, of dat ik mijn vraag beter in een ander forum/topic moet stellen. Maar ik zit een beetje met de handen in het haar, dus vandaar…

Sinds vandaag ben ik de eigenaar van een Seiko 8941-5000 (89ST). Het is geen horloge, neen, het is een stopwatch (hopelijk mag dat hier!). En niet zomaar een stopwatch, maar eentje die in staat is om 1/100 seconde te meten. Dat betekent dat het uurwerk met een waanzinnige 50hZ, of wel 360.000 tikjes per uur tikt. Naast deze enorme klont Seiko-overdrijving (hij is groot!) zijn mijn hi-beat 61GS en 45GS echt hele brave jongens. Hij klinkt ongeveer als een agressieve wesp. Hij heeft wel wat cosmetische bezwaren. Zo is er bijvoorbeeld gerommeld met de pusher; die is namelijk niet origineel. Geen punt, want ik kocht 'm voor zijn mechanische prestaties.

Maar er is ook een zwaarwegender probleem. Al dat hi-beat geweld is enkel af te leiden uit het geluid dat hij maakt. De secondewijzer, die 3 seconden over een rondgang doet, ligt los. Dit wist ik al bij aanschaf, maar ik dacht: misschien is het een kwestie van even terug zetten (dat kan ik zelf nog). Maar helaas: nadere inspectie wijst uit dat het asje waarop de wijzer bevestigd moet worden, is gebroken. Dit kan ik helaas niet zelf repareren.

Nu ben ik dus op zoek naar iemand die de reparatie van dit indrukwekkende stukje Seiko-geschiedenis (het uurwerk is ontworpen voor de Olympische Spelen van 1964 in Tokyo, mijn exemplaar is van 1970) samen met mij wil restaureren. Er zijn wel beperkingen. Zo zijn reserveonderdelen - naar mijn beste weten - niet of nauwelijks beschikbaar. Ik zoek dus een vakman of -vrouw die houdt van een uitdaging en die mogelijkheden ziet om mijn 89ST zijn wijzer terug te geven. Ik snap dat dit niet voor een paar tientjes zal kunnen, maar dat is geen probleem. Het mag wat kosten (tijd en geld).

Dus ken jij (of ben jij!) die vakman/-vrouw, en zie jij dit zitten? Laat het mij even weten!
Alvast veel dank!

56 likes

helaas kan ik je niet helpen, maar ik wilde toch even zeggen dat ik het een bijzonder vette stopwatch vind.
Ik vind oude stopwatches sowieso altijd wel iets hebben, maar deze is echt geweldig :ok_hand:

4 likes

Lijkt me dat er dan een nieuw onderdeel voor nodig is om het gebroken asje te vervangen. En dat kan wel eens heel lastig gaan zijn met zo’n zeldzaam uurwerk…

1 like

Thanks! Ja, het is echt iets bijzonders!

1 like

Ik ben bang dat je gelijk hebt, maar ik hóóp dat er iemand is die kans ziet om een nieuw asje te bevestigen aan het rad dat de grote wijzer doet bewegen… Het uurwerk is zelf helemaal in orde. Hij loopt als een malle (letterlijk) en de andere wijzers doen wat ze moeten doen… Zo spijtig als hij door één futiel asje enkel schroot blijkt te zijn… :wink:

1 like

Een echt goede gespecialiseerde horlogemaker kan een tap van een rad vervangen. Ik zou @koen eens vragen.

4 likes

Dank! Ik ga dat zeker even doen!

Wat een machine! Echt héél bijzonder en mooi dat je er wat voor over hebt om dit brok horlogegeweld weer aan de praat te krijgen. Ik zet ook in op @koen of anders @brunod (al zit die wat verder weg in BE) en hoop dat het gaat lukken. Succes!

2 likes

Veel dank! Tja, ze zijn bijzonder en best zeldzaam. Dus ik vind het een beetje mijn plicht om te onderzoeken of deze gereanimeerd kan worden :wink:. Dank voor de contacten!

4 likes

Wow, wat een mooie en pure insteek.
En bedankt ook voor het delen.

1 like

Niet 50 hZ, maar 100 Hz :wink:

En dat is inderdaad waanzin!

2 likes

Ik dacht dat het een typo was. Goeie genade. :star_struck:

4 likes

Prachtig stukje hoogwaardige techniek van Seiko. Je zult op zoek moeten naar een echte horlogeMAKER. Dus niet die meneer bij de juwelier die net aan een uurwerk kan servicen. Maar iemand die dat onderdeel op de draaibank zelf kan maken als het onderdeel niet meer beschikbaar is. Een oude baas of wellicht iemand als Kalle Slaap. Succes en houd ons op de hoogte!

1 like

Die zal wel Dik Wakker schrikken van 360.000 beats per hour. :wink:

12 likes

Inderdaad waanzinnig. Als hij loopt zie je de balans niet eens bewegen! Je hoort hem alleen zoemen. De balansveer is ook bijzonder dik en stijf.

(Het is toch echt 50hZ :wink:)

1 like

Haha, daarvoor slinger ik de Woordkoning machine wel aan hoor.

Climmmm!! @Climholland !!!

4 likes

Doe maar niet. Volgens mij is het een gejatte grap. :joy:

4 likes

Helemaal mee eens !

1 like

Te laat :grimacing: ah, dat schift Clim wel uit.

1 like

dat weet ik wel zeker, maar je mag de credits wel hoor

2 likes