Workshop ingekocht - Picture overload!

Geweldige aankoop jij komt pas na 2020 weer buiten geniet ervan.

Ik werd vanochtend door Koen geattendeerd op een snekkegang uurwerk die ik tussen de klokkenspullen had liggen. Ik had hem daar ingelegd omdat ik dacht dat het een wekker uurwerk was. Ik heb hem er net even uitgehaald en het zou daadwerkelijk een zakhorloge uurwerk kunnen zijn, maar dan wel een hele zware.

Moeilijk te zien op de foto maar hij heeft een hamertje die tegen de buitenste ring aanslaat. Dit zou dus zomaar een repeater kunnen zijn.

Als Koen terug is in Nederland maar weer eens een afspraak maken… :slight_smile:

Koopje van de eeuw zou ik zeggen! Veel mooie spullen tussen. En inderdaad die laatste zou weleens een slaguurwerk kunnen zijn.

Ongelooflijk mooie superdeal :slight_smile: Mazzelaar :slight_smile:

Prachtig. Voor een horloge hobbyist is dit de ontdekking van de eeuw.

Wilde de verrassing van de repeater nog even bewaren, had ik direct gezien. Een van de twee gongen ontbreekt, deze ligt namelijk vlakbij het uurwerk :wink: het rond cirkeltje wat op de foto zichtbaar is wat mij voor een giveaway. Layout van het uurwerk is typisch voor een frans uurwerk met kwartierrepetitie, rond 1800. Het uurwerk werd door een het indrukken van de pendant geactiveerd en sloeg dan de uren en kwartieren. Het ronde messingkleurige deksel wat er op de foto vlakbij ligt hoort erbij, het is een duidelijk gevalletje goudsloop. deze uurwerken en binnendeksels zitten meestal in een gouden kast.
prijs jezelf overigens niet te rijk, het is een restauratieobject en zonder kast is de waarde beduidend lager. Het is echter wel een leuke stukje techniek.

Het is ook wel hard werken om zo’n deal te vinden… ik heb er zes weken over gedaan om hem ook daadwerkelijk te sluiten.

Ik prijs mezelf niet zo snel rijk Koen, zonder kast is de waarde zowiezo niet zo groot. Toch vind ik het wel iets magisch om zulke oude techniek te zien. Het beeld van een uurwerkmaker die met beperkte middelen (geen electriciteit/kunstlicht) zo’n kunstwerkje in elkaar zet is toch gewoon magisch? Als je weer terug bent moeten we maar weer eens afspreken.

Die snek spiegeling zakhorloges blijven prachtige stukjes techniek. De geschiednis van deze deze meesterwerkjes is erg interessant. Gebeurde in de zgn ‘cottage’ industrie. Ieder onderdeel werd door een ander gemaakt. De balanskloof kostte meestal tenminste 10-20 uur op te maken, een snek ketting kon ook 10 uur werk kosten. In een enkel uurwerk kon dus zomaar honderd(en) uren werk zitten. Deze werden vervolgens door een meester horlogemaker in elkaar gezet en alles werd aangepast en werkend gemaakt. Vergeet niet, dat gebeurde allemaal bij kaarslicht zonder al te veel bijzondere gereedschappen.

Die afspraak kom er hoor haha, maak je geen zorgen :wink:

Er zijn nog steeds ‘bedrijven’ die gouden kasten maken, maar dat is natuurlijk ook niet goedkoop. Maar misschien wel leuk om er echt iets bijzonders voor jezelf van te laten maken.

Zakhorloges is toch niet echt mijn domein, misschien dat Koen er een werkend geheel van kan maken en wellicht heeft hij ook nog een kast die er omheen past. Ik heb zelf niets aan zakhorloges omdat ik ze niet draag.

Mooie spulletjes!! Veel plezier ervan

In het Duits heet dit een “Fundgrube”!!

Tjee wat een berg spullen allemaal zeg, daar kan je wel ff wat tijd mee doden omdat allemaal uit te zoeken.
Jammer dat de junghans chrono zijn kast kwijt is!

Jee… wat een berg mooie spullen. ga je het ook allemaal gebruiken?, of wil je eventueel bepaalde zaken nog in de verkoop gooien?..

Ik zal straks even terugkomen op bepaalde tools in het verhaal… zoals het tappenbankje… eerst even de wijzers voor de P1lot One verzendklaar maken…

Een aantal dingen worden verkocht, alles wat klokken, wekker en zakhorloge gerelateerd is gaat er uit. Daarnaast de apparaten (ultrasoon, rotary tumblers, waterdichtheidsmeter en slijpmachine) omdat ik daar simpelweg geen plek voor heb.

Ik heb al het gereedschap en onderdelen die ik wil houden er uitgehaald en ik heb nu een verhuisdoos over (die twee kastjes en heel veel losse horloge spullen), en een losse bureaula vol met horlogegereedschap. Samen een soort starterkit… :slight_smile:

Stuur me maar even een PB als je ergens interesse in hebt.

Ik heb nu even tijd… pakketje P1lot One onderdelen is op de post…

dat “slijptolding” daar zit een aan alle kanten verstelbaar klemtechnolgysystemapplicationdevice aan…

't lijkt me iets om stiften/pennen op lengte te maken…zou em in real life moeten zien om daar een zinloos oordeel over te kunnen vellen :slight_smile:

Dat “EWUS” tooltje is inderdaad om tappen te polijsten… de boog haak je in de meest rechtse groef, zodat je em kan draaien… er zitten metalen pennetjes in, die de draaiing op het asje waarvan de tappen gepolijst moeten worden over te brengen…

als er geen rad op die as zit, dan moet je op dat asje wel een “visje” zetten… een verend metalen plaatje met de vorm van … inderdaad een visje, in een speciaal plateau kun je zo’n visje neerleggen… en dan neem je er een van de goede maat natuurlijk… elk visje heeft zijn eigen maat… die plaatjes zijn ingezaagd, zodat je em op het plateau met een hefboom open kunt buigen, dan het asje erin, en dan laat je de hefboom los… en klemt het visje het asje vast… de pennetjes in het polijstbankje, pakken het visje dan bij de “staart” als mee-nemer… zodat ie draait als je de boog gebruikt… de rechtse kant heeft inkepingen waar diverse maten asjes in passen… zodat je daar met een polijstvijltje de tap kunt polijsten…

zit er wel een rad op de as… dan kun je de metalen meeneempennetjes gewoon tussen de spaken van dat rad steken…

hier:

[video]http://www.youtube.com/watch?v=Zyb270h3_aE[/video]

zie je hoe dat in zijn werk gaat… hier is het asje dus geklemd met een visje…

Hallo,
Hier zijn een paar photos van het gebruik van de eerste werktuigen voor cylinder tampons :
De 2 tampons zijn gebroken.

Met de eerste werktuigen maar ook vooral met de klein bank met gaatjes, de tampon afnemen

Hier met een centje om de groote te zien.

Alles samen : balans, oude en nieuwe tampon.

Nieuwe tampon in plaats zetten met deze werktuig zonder punt.

Alles (bijna) klaar !

Maar nog niet perfekt : de nieuwe tampon ziijn een beetje te breed en moeten een rond op de jacot tool draaien om met een adem blaas te junnen draaien.
En dan als het goed loopt, een keer de twee balans werktuigen gebruiken : een om te kijken of het rond draait, en dan de “poising tool” om zeker te zijn dat de balans perfekt evenwicht is.
Sorry voor mijn slechte nederlands, ik ben franstalig. :wink:
Brunod

Wow, wát een roadtrip! Gaaf spul man!

Dank je!

Ik heb vandaag de laatste dingen verwerkt, alles heeft nu in een plekje gekregen. Ik heb nog een verhuisdoos vol met horloge onderdelen over voor iemand die ook wil starten met uurwerkjes servicen (zie verkoopgedeelte).

Vandaag heb ik rustig alle horloges even langsgelopen, en heb ik voor het eerst zelf glas in horloges geperst, dat hoef ik nu niet meer te laten doen. Ik heb momenteel echt ontzettend veel projecthorloges dus de komende tijd ga ik rustig wat klokjes onder handen nemen.