Voorzichtig rechtbuigen heb ik inderdaad ook al over nagedacht. Als ik weet om welk uurwerk het gaat kan ik misschien achterhalen welke balansveer erin hoort.
Voorop staat dat het natuurlijk wel gaaf zou zijn als hij weer lopend wordt gemaakt.
Ik heb het uurwerk nog niet verder uit elkaar gehaald. Zo op het eerste gezicht ziet de rest er best netjes uit. Toen ik het escapement wheel eruit pakte draaide de veerton leeg Oeps, die was ik even vergeten. Te veel afgeleid omdat alles er anders uitziet dan wat ik gewend ben
In herenhorloges zat ook wel 10 a 11 swiss ligne. Als zakhorloge acht ik de kans zeer klein. Die waren voor heren veel groter. En het zakhorloge zou ook een subsecond moeten hebben.
@Jenneke in de eerdere link die ik poste staat nog een Korhoen.
Bij die Korkoen staat 1882 - 1934 en zou dan overeen komen met jouw info, maar dat keurmerkje ziet er toch ietsje anders uit. Zelf meen ik te zien dat de onderste hetzelfde is. Wat denk jij?
Het stempelen deden ze niet altijd even nauwkeurig… zeker bij zilver. Ik heb ook een zilveren kast waar de beer er mwah uit ziet. De z is van Zurich.
Los van de tekens heeft het zakhorloge een bepaalde stijl die niet jaren 30 ademt. De combinatie met overgrootoma (ervan uitgaande dat je niet piepjong bent)… geeft ook een indicatie.
Het juiste uurwerk vinden gaat ongetwijfeld helpen bij de datering!
Boeiend! Ik blijf dit wel even volgen. Ik weet te weinig over oude zakhorloges om er zelf iets zinnigs over te kunnen zeggen, behalve dat de cylindergang en het wijzerverzet met een apart knopje toch wel wijzen op vóór 1920.
Omdat je ook de wijzerplaat zijde liet zien heb ik nog even in mijn exemplaar van Flume Band 2/3 1953 gezocht, maar daar vond ik geen overeenkomstig plaatje. De oudere cylindergang uurwerken zouden wel terug te vinden moeten zijn in de Flume Werksucher 1947. Als iemand op HF daarover beschikt kan die misschien dit uurwerk voor je identificeren.
Even nagekeken maar mijn overgrootopa waar dit klokje vandaan komt (naar zeggen) leefde van 26 maart 1885 - 19 januari 1958. Maar goed, dat zegt natuurlijk niet of hij het nieuw kocht of gebruikt
In die tijd waren horloges niet super goedkoop… dus vaak gekocht (gekregen) met bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld volwassen worden, afstuderen of trouwen. Na ca 1930 ging men eerder voor een polshorloge dan zakhorloge.
Nog gekeken tussen oude familie foto’s? Van die mooie bruin witte of zwart witte waarop geposeerd werd? Dan zie je mogelijk een zakhorlogeketting.
Hee Arie. Ik heb hier een uurwerk met een beetje vergelijkbaar spul uit die periode. Ook een vroeg AS uurwerk.
Misschien heb je er wat aan?
Het loopt zelfs nog een beetje
( Iemand heeft het vol olie of Wd 40 gespoten )
In die tijd was het nog veel handwerk, dus zelfs als je precies hetzelfde kaliber hebt moet je afwachten of iets past. Het nodige werd per uurwerk op elkaar pas gemaakt
@chi_kwadraat Ik heb die maat 11 even opgezocht in een van mijn boeken. 11 Lignes = 0,97696 inches = 24,81413 mm
Dat aantal mm komt exact overeen met wat ik meet. Die platine is dus even groot. Dan denk ik dat we hem geïdentificeerd hebben
Heeft er iemand een boek waar gegevens over dit uurwerk in staan? Iets in de vorm van wat @Maurits al liet zien? Of iemand een idee waar het wellicht digitaal te bekijken is? Heb al gezocht, maar gegevens over dit soort oude uurwerken zijn niet heel snel te vinden
Ik heb hier net zo eentje liggen op de projectenplank die toevallig meegekomen is uit een kringwinkel. Ik was er nog niet aan begonnen maar de balans deed het in ieder geval toen ik er aan schudde.