Candide's Watch Review: Invicta 6983 Pro Diver Chronograph

Candide Watch Review: Invicta Pro Diver 6983

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een watch review heb gemaakt, maar soms komt er een horloge voorbij dat gewoon schreeuwt om mijn van expertise en smaak doordrongen blik en lonkt naar het glas op mijn Fujifilm camera.

Het merk
Invicta werd opgericht in 1837 in La Chaux-de-fonds, Zwitserland. De naam betekent ‘onoverwinnelijk’. En dat was het merk, gedurende lange tijd. Van Hannibal tot Kiefer Sutherland, van Hitler tot Mandela, allemaal hadden ze een Invicta om de pols. Door Kiefer (ook wel bekend als Jack Bauer), heeft dit model een haast legendarische status gekregen.

Wie de serie 24 (spreek uit: twenty four) een beetje heeft gevolgd, weet genoeg.

Oprichter Raphael Picard wilde betaalbare horloges maken van Zwitserse kwaliteit. In het quartz tijdperk moest het merk (dat louter automaten in de schappen had liggen) een tandje terug schakelen, maar heden ten dage zijn ze weer helemaal terug aan het hogere Zwitserse horlogefirmament. De heer Picard had op dat moment al een fortuin verdiend met zijn dranken imperium, voor het geld hoefde hij het niet te doen.

afbeelding

Enfin. Terug naar dit high-end duikinstrument.

Het model
De Pro Diver 6983 is een duikhorloge uit de hogere regionen van Invicta. Met een retailprijs van 800 dollar is hij niet voor iedereen weggelegd, maar kwaliteit kost nu eenmaal een zakje Zwitserse francs. Met zijn stevige edelstalen kast (in dit geval de vergulde versie) is het een kloeke verschijning. Dit is een horloge voor stoere mannen, voor zeehelden. Dat zie je meteen.

Hij kan tot maar liefst 100 meter diep. Dat is een diepte waarop zelfs de meest geoefende zwemmer, het knap lastig heeft. Kun je nagaan hoeveel vakmanschap in dit horloge is gestoken.

Kast en wijzerplaat
Met zijn 49mm is deze Invicta niet bepaald voor watjes. Ook het goud moet je kunnen dragen, maar net zoals bij het nauw verwante Rolex, is het subtiel en smaakvol gedaan. Mooi detail is de gravering aan de zijkant van de kast, waardoor de oplettende en smaakvolle horlogeliefhebber, in een oogwenk kan zien dat je een Invicta draagt. Een ‘conversation starter’ for sure.

De wijzerplaat is mooi afgewerkt en de chronograaf werkt subliem. De skeleton wijzers en fabelachtig mooi en subtiel weggewerkte datum (kijk, Zenith en Longines, zo kan het dus ook!) maken het een rustig, strak en overzichtelijk geheel. Of je nu James Bond of Rob Fruithof heet, Jason Bourne of Francois Boulanger, in één oogopslag zie je hoe laat het is. Het horloge klopt gewoon als geheel, op een perfecte manier.

Uurwerk
Het kloppend hart van deze oerduiker is een robuust maar verfijnd kaliber: Ronda Caliber 5040D. Uiteraard Zwitsers, niet alleen maar omdat louter het beste genoeg is voor Invicta: voor oprichter Raphael was Japan het land van - en ik citeer hier de beste man - bleke, onverstaanbare, knokige vrouwen en zwetende, spugende, behaarde sushi koks. Het uurwerk is prachtig afgewerkt, al kunnen wij dragers dat door de noest vastgeschroefde caseback, helaas niet waarnemen. Derhalve wat plaatjes van het internet:

Draagcomfort en uitstraling
Anders dan de 17mm dikte doet vermoeden, draagt het horloge bijzonder comfortabel en verre van dik. De bescheiden 26mm lugs zijn deze Pro Diver waar de werklust vanaf spat, hierbij een steun in de Zwitserse rug.

De waanzinnig comfortabele - en met goudkleurige details en gesp uitgevoerde - rubberen band doet ook nog een duit in het zakje:

Conclusie
Al met al is het een grandioos horloge. Groot en robuust, gemaakt om te overwinnen en de diepte in te springen, net als de drager. Of zoals een horlogekenner (wiens naam ik uit privacy overweging niet noem) ooit zei:

afbeelding

Want dat is natuurlijk wel zo. Deze Invicta Pro Diver is niet voor iedereen. Niet qua prijs, niet qua specificaties en al helemaal niet qua uitstraling. Je moet hem kunnen rocken, zou een onbegrepen Twentse Shakespeare zeggen.

Nog wat plaatjes ter afsluiting. Bedankt voor het lezen en tot de volgende Candide’s Watch Review!

138 likes

Ik heb de tekst niet gelezen.

Jij bent van de ladder afgegleden beste jongen.

Het werkt niet.

Bah.

11 likes

Uiteindelijk wil je toch een Invicta.

15 likes

Moest je niet tot maandag wachten?

3 likes

Prima sollicitatie naar het overnemen van mijn forumnaam :stuck_out_tongue_winking_eye:

13 likes

Grandioos stukje info over dit dikwijls ondergewaardeerde merk, mag ik het zeggen? Ik zou er wel eentje willen rocken😅

2 likes

Ik baalde dat ik deze heb gemist voor die 55 piekies! Vet ding en leuke review. Subtiele plaatjes, niet teveel eigengeilerij (precies genoeg dus) en een gedegen verhaal. Candide is back

2 likes

Wauw :+1:t2: Wat een stuk en wat een plaatjes :joy: ik ben over stag en ga er weldra één aanschaffen bedankt voor het delen van dit stukje passie dit is waar het om draaid in de liefhebberij .!

2 likes

:arrow_up:

Je review ontstemt mij. Wat op het oog iets heel moois leek te zijn, is toch een smet op dit mooie forum.

giphy

5 likes

tumblr_mxv70sTIYq1smcbm7o1_250

3 likes

Invicta Pro? Nee man, jij bent pas een Pro!

1 like

Hahaha, leuk gedaan Ide!!!
Je blijft verbazen :joy::+1:t2:

1 like

giphy-7

2 likes

imageimage

7 likes

Het horloge dat Rolex wil maken, maar niet durft. Net als Trump groots en controversieel, maar daarnaast ook presidentieel.

4 likes

Hulde, prachtige woorden voor zo’n stukje Zwitserse kwaliteit. Het is net als Zwitserse kaas eigenlijk, soms moet je je kunnen beheersen.

1 like

Ondanks je ongebreidelde enthousiasme, vind ik het datumvenster tegenvallen. Sorry, het is niet anders…:astonished:

2 likes

Wat een knots haha :joy:

2 likes

Een link met het lievelingsdrankje van @FransT zelfs, nu móet hij er wel eentje halen.

image

#wietjam

image

1 like

Zeer mooie review van een spuuglelijk ding.
Zelfs François Boulanger zou hem nog niet dragen al geef je hem een gouden bal cadeau…
En dat wil al wat zeggen.
Want François, die heeft pas echt smaak.

2 likes